Telen met de Dutch Bucket

In de vorige uitgave heb je kunnen lezen dat de Krasky-methode het simpelste hydroponicssysteem is waarin je groenten en fruit kunt telen. Wil je een klein stapje verder gaan dan is het Dutch Bucket-systeem ideaal. Dat is een veel gebruikte methode binnen de tomaten-, komkommer en cannabisteelt over de hele wereld. Het is een heel handig systeem waarbij je gebruik maakt van een speciaal soort emmers, de ‘Dutch Buckets’ (of ‘Bato’) die je als losse componenten aan elkaar kunt verbinden. Binnenshuis (het lekt eigenlijk nooit) of in een kas, een paar op een rij of in enorme aantallen, zoals bij grote telers.

Deze aanpak biedt een aantal voordelen:

1. De Dutch Bucket hydrocultuur geeft je de mogelijkheid om grote, hoge gewassen apart te laten groeien. Denk aan planten met vruchten die lang staan en grote gewassen die meer voedingsstoffen nodig hebben (en in andere verhoudingen) dan bijvoorbeeld sla.

2. Elke bak kan afzonderlijk worden ingesteld door middel van een kraantje en druppelsysteem. Een bak erbij of eraf is geen probleem. Ook nuttig bij gewasbescherming; een geïnfecteerde bucket kan uit het systeem verwijderd worden zonder een volledige oogst op te offeren, wat soms moet bij andere systemen.

Hoe werkt het?

Het principe is simpel. Je hebt in plaats van grond een medium (meestal korrels) in een emmer, die de voedingstoffen en het water lang kunnen vasthouden. Vanuit een bak met water met voedingsstoffen loopt een irrigatiesysteem langs alle buckets. Het teveel wordt afgevoerd naar de waterbak en opnieuw rondgepompt. In samenwerking met studenten uit Lelystad gaan we kijken of we het hele systeem (voor kleinschalig gebruik) ook op een duurzame manier automatisch kunnen laten functioneren.

Wat heb je nodig?

In ieder geval:

1. Dutch buckets (of emmers met deksel waarin je onderin een overloop maakt);

2. vulmedium zoals vermiculiet, kleikorrels of growstones.

3. waterbak (minimaal twee liter per bucket);

4. drainage/afvoerpijp (pvc, diameter 5cm), lengte afhankelijk va het aantal buckets;

5. voedingstoffen;

6. pH-meter en PPM-meter;

Tip! Als je ervoor kiest om de meststof niet dagelijks te mengen, maak het reservoir dan groot genoeg om voor twee of drie dagen water met voedingstoffen te mengen.

En om een echt systeem te maken dat je niet handmatig water hoeft te geven:

7. hydroponics-pomp (15 watt voor maximaal 4 buckets);

8. irrigatieslang met kraantje en druppelaars.

Veel kun je kopen in tuinwinkels, zoals het reservoir, pH-meter en irrigatiesysteem met slangen, druppelaars, fittingen en klemmen. Online of via een speciaalzaak vind je de buckets, growstones, de PPM-meter en de hydroponics-pomp. Om te beginnen zou ik maximaal een 8-bucket systeem maken. Je hebt naast de buckets (je kunt ook gewone emmers met deksels gebruiken en onderin een overloop maken), een reservoir (bak) voor het water, een klein pompje (want het water hoeft niet ver omhoog gepompt te worden), een afvoerbuis en irrigatieleiding nodig. Maar je kunt het zelfs nog eenvoudiger en goedkoper houden, door manueel water te geven (dan heb je geen pomp of irrigatieleiding nodig). Het makkelijkst is het opzetten zoals onderstaand systeem: twee rijen van vier buckets tegenover elkaar, of als je ruimte hebt acht naast elkaar, of als je minder ruimte hebt alleen een rij of blok van vier buckets.

Wat kun je kweken?

Tot nu toe heb ik al diverse groenten uitgeprobeerd, zoals okra’s, pepers, courgettes, komkommers, bloemkool en tomaat, allemaal met veel succes. Je kunt eigenlijk alle grote planten die bovengronds groeien op deze manier kweken. Het voordeel van in een kas werken met dit systeem, is dat je al heel vroeg deze groenten kunt gaan oogsten. Sommige hebben natuurlijk meer licht en warmte nodig zoals okra’s, maar in de zomer kan dit perfect.

In de praktijk: Okra’s

Okra’s die op deze manier zijn gekweekt, zijn van hoge kwaliteit omdat ze gemakkelijk voedingsstoffen opnemen. Ze hoeven geen moeite te doen om hun voedingsstoffen uit de grond te halen en de hydrocultuurmeststoffen zijn heel verfijnd en hebben minder verontreinigingen vergeleken met traditionele meststoffen. Het zaad heb ik laten kiemen in Jiffy coco-blokken, omdat de experimenten met steenwol om zaad te laten kiemen mislukten. En waarom niet een keer kokosblokken in plaats van een plug op basis van veen die ik veel gebruik voor sla? De kokosblokken zijn 10x10x8,5cm is. Ze zijn erg vormbaar (buitenste gaas is erg broos dus pas op) en passen prima in een Dutch bucket. De buckets heb ik verder gevuld met kleikorrels.

Tip! Alle hydrocultuurplanten hebben hun eigen ideale PH-waarde en PPM-niveau. Beide zijn erg belangrijk voor een optimale groei.

Belangrijk om te weten is dat de Okra een zuurtegraad (pH) nodig heeft van 6,5 en een PPM (hoeveelheid voedingstoffen) van 1400-1680. Een okra plant kan verder meer dan 1 meter hoog worden, dus zorg voor voldoende ruimte. Ik ben begonnen (teelt van 2018) op 21 maart het zaad te laten kiemen in een kokosblok (goed vochtig maken en de temperatuur (22 graden) in de gaten houden. Een week later zag je de eerste kiem en worteltjes en konden ze in de buckets. Op 1 juni waren de eerste okra’s zichtbaar. Dus na 2,5 maand konden we via hydroponics de eerste okra’s oogsten. De start was traag, maar door het warme weer werd waarschijnlijk de groeisnelheid bevorderd (gemiddeld dertig graden in de kas!). Wel veel verdamping dus veel water toevoegen. Ik had acht planten staan en kon een maand lang iedere dag okra’s oogsten en eten.

Explore More

De 3 belangrijkste redenen waarom verticale boerderijen zoals in Dronten zullen mislukken

3 april 2024 0 Comments 0 tags

Verticale landbouw betekent in de praktijk het kweken van gewassen in hoge dichtheidsconfiguraties in een gecontroleerde omgeving. Ze zeggen dat dit de moderne landbouw moet worden. In de afgelopen jaren

Start met Kiemen

28 maart 2024 0 Comments 0 tags

Zo kiem je zaad voor hydroponics Er gaat niets boven het zelf telen van groenten uit zaden. Het kiemproces geeft je een blij en voldaan gevoel, doordat je het hele

Het begrip Urban Farming wordt misbruikt

2 april 2024 0 Comments 0 tags

Door de gemiddelde consument wordt stedelijke landbouw of ‘urban farming’ gezien als een vorm van volkstuinbouw (community gardens), of zelfvoorzienende landbouw. Wat je in werkelijkheid ziet gebeuren is totaal iets