In het kort is aquaponics een methode van ecologische landbouw die de teelt van planten boven de grond (hydrocultuur) en visteelt (aquacultuur) combineert. In feiten voeden de vissen de gekweekte plant. De basis van dit is dat bepaalde bacteriën in het water de ammoniak die in visafval aanwezig is, omzet in opneembare nitraat. Dat vinden planten lekker en deze zuiveren op hun beurt het water… een nieuwe vicieuze cirkel. Alleen dit werd tot nu toe alleen gedaan in zoet water.

Een nieuw concept

Vincent Boissard en Thomas Demerens, twee ingenieurs aan de École Centrale de Nantes en Esaip in Angers, besloten om iets ander te gaan doen aan het voedselvraagstuk in stedelijke gebieden. Ze volgden hiervoor een opleiding aan de aquacultuurschool van Guérande. Twee jaar geleden is toen het initiatief Aura in Parijs gestart die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van stedelijke landbouw in Frankrijk. Het is gestart met een half dozijn mensen die in Parijs werken. Zij hebben in die tijd al diverse aquaponics-modules geïnstalleerd bij verschillende bedrijven zoals Vinci, BNP, CIC, financieringsmaatschappij F. Iniciativas gevestigd in Puteaux, ARP-Astrance en Société Générale.

Het idee hierachter is natuurlijk niet het voedselprobleem op te lossen, maar om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen door bijvoorbeeld de oost-Indische kers, munt, verbena, basilicum, citroenmelisse en zelfs kerstomaatjes te laten plukken. Het is een andere sociale plek om met elkaar in contact te komen. Je plukt de blaadjes voor in de thee en je kijkt ondertussen naar de vissen en klets met de andere.  Een nieuwe vorm van een koffiezetapparaat.

Maar wat belangrijker is het nieuwe idee van het project Agriloops. Dit project bestaat uit het testen in Rennes aankomend jaar van de productie van garnalen op een veerboot op meer dan 100 vierkante meter. (zie tekening) Het concept is de combinatie van garnalen kweken en het laten groeien van groenten op basis van aquaponics. De reden is dat tegenwoordig de vraag naar garnalen zo groot is dat hele mangroven worden vernietigd en het transport  een hoog CO2-verbruik veroorzaakt. Agriloops,wil met dit nieuw concept gaan bewijzen die het dit probleem kan oplossen. De combinatie van zoutwater vis zoals zalm of zeebrasem met groeten zoals postelein, of zeekraal en andere groenten kan een nieuwe tak van aquaponics worden.

Bron: https://www.agriloops.com/