Er zijn talloze opstellingen om via hydroponics systemen groenten en kruiden te laten groeien. Hoewel diverse soorten hydroponicssystemen zijn met vaak een eigen soort groeimedium en andere commerciële attributen, laten we in dit artikel zien hoe je eenvoudig een eigen systeem kunt maken. Er zijn veel plug-and-play-systemen beschikbaar voor mensen die op zoek zijn naar iets eenvoudigs, maar dit systeem is vanaf de basis opgebouwd en kun je dus aanpassen aan je eigen wensen.

We gaan uit van het veel gebruikte NFT-systeem. We kiezen hiervoor een NFT-systeem omdat naast het eb-en-vloed-systeem of verticaal systeem dit eenvoudig en goedkoop is. Als een van de meest geproduceerde gewassen in een dergelijk systeem, zullen we in dit voorbeeld uitgaan van sla. Het is het eenvoudigste gewas dat je in elk hydroponics-systeem kunt plaatsen.

Eerst zullen we beginnen met de benodigde materialen. Houd in gedachten dat dit slechts een voorbeeld is; afhankelijk van je ruimte en de gewenste resultaten, kunnen veel dingen worden aangepast met dit hydroponicssysteem, zoals de lengte van de buizen en het aantal en soort planten die voor jou het meest aantrekkelijk zijn. Deze lijst beschrijft specifiek de apparatuur die minimaal nodig is om je hydrocultuursysteem te installeren en bevat geen lichten, ventilatoren, filters en andere professionele producten voor een kweekruimte. Je kunt het gewoon op je balkon plaatsen, in je tuin tegen de muur of los op een draagsysteem. Met fantasie kom je heel ver.

Benodigdheden

  • Witte ronde pvc-buizen diameter 80mm, elleboogjes en een eindkapje
  • Boormachine met 51mm bi-metall gatenzaag
  • Pvc-lijm of plastic zakjes (zie uitleg)
  • Waterbak (grootte afhankelijk van het aantal planten, reken 0,5 tot 1 liter per plant)
  • Waterpomp (afhankelijk van het aantal planten en opvoerhoogte)
  • Rockwool-pluggen en netcupjes
  • Voedingsstoffen voor Hydroponics A + B

Eerste stap

Deze PVC buizen zijn verkrijgbaar in lengtes van ongeveer 2,5 meter tot 3 en 4 meter. Deze buizen Kun je zelf op maat zagen. Het belangrijkste is het boren van de gaten. Deze moeten overeenkomen met de diameter van de pluggen en cupjes. Ik gebruik altijd een boorkop van 58mm en netcupjes van 60 mm. De netcups zijn er in diverse maten, dus koop de juiste maat. De prijzen variëren enorm, maar voor €0.50 moet je ze wel kunnen kopen. De afstand tussen de gaten is 18 tot 20cm (hart-tot-hart). Let erop dat je bij het boren de boor terug laat draaien! Dit voorkomt het barsten van het PVC (zie foto). PVC (harde) buizen hebben niet mijn voorkeur, eerder UPVC vanwege het materiaal. Je kunt ook kiezen voor ander materiaal zoals bamboe of food-grade PVC. Meestal zijn die laatste de platte buizen die je alleen via internet kunt kopen .

Tweede stap

Natuurlijk is het formaat van hoe je het systeem maakt afhankelijk van je ruimte. Met wat creativiteit kun je tientallen variaties maken (zie voorbeelden). Belangrijk is hierbij dat de buizen onderling een klein beetje verloop hebben, zodat het water eenvoudig door het systeem loopt. Anders moet je een sterkere pomp gebruiken. De pomp die ik in het voorbeeld gebruik pompt 1600 liter per uur door het systeem en vraagt ongeveer 25w aan stroom (kosten rond de €30 euro). De pomp moet wel een dompelpomp zijn die voor hydrocultuur, aquaponics en aquariums geschikt is. De slang breng je dan vanuit de bak naar het hoogste gedeelte. Aan de onderste buis zit de afvoer die weer naar de bak loopt.

Probleem. Je zult merken wanneer je met hydroponics gaat werken dat water een vervelende eigenschap heeft, namelijk: het zoekt altijd naar een zwakke plek in je systeem. Lekkage is dan het gevolg. De oplossing die iedereen daarvoor gebruikt is lijm. Alles aan elkaar lijmen. Nu is dit voor mij geen goede oplossing want je creëert daardoor een ander probleem. Namelijk de onmogelijkheid de hele boel te demonteren. En daardoor kun je het niet goed schoonmaken. Dat is een heel belangrijk punt dat vaak vergeten wordt . Na iedere oogst moet je het systeem grondig reinigen. Dat wordt heel moeilijk wanneer alles zit vastgelijmd. Een truc is om een plastic zakje te gebruiken dat je om de buis doet voordat je de bocht of het eindstuk bevestigt. Een enkele drup is dan geen probleem meer zolang je systeem buiten staat.

 

Laatste stap.

Nadat je de zaadjes in de plug hebt laten kiemen tot een jong plantje met wortels (zie vorige uitgave) plaats je ze in de netcup. De netcup past precies in het boorgat. Als het goed is en je laat het water lopen dan raken de wortels het water met de voedingstoffen. Het best is wanneer het water niet te snel doorloopt. Het moet geen waterval zijn. Er moet een dun laagje water ontstaan. In het begin zul je maar weinig water bij hoeven te vullen, de plantjes zijn immers nog klein. Je moet alleen via de pH-meter en de PPM-meter de kwaliteit van het water in de gaten houden. Voldoende water met voldoende voedingstoffen is uiteindelijk de truc van hydroponics.

Het basisprincipe van hydroponics-systemen is simpel. Als je gaat googelen zul je zien dat overal in de wereld mensen verschillende systemen en materialen gebruiken om kunstzinnige creaties te maken. Dus gebruik de basis en je fantasie om zelf iets leuks te creëren. Hieronder een aantal basissystemen die ik eenvoudig in elkaar zet.

© Ed van der Post

p.s dit artikel heeft gestaan in het tijdschrift stadtuinieren