Home kennis Waterstofperoxide (H2O2)

Waterstofperoxide (H2O2)

Als hydroponics teler moet je weten wat de voordelen van het gebruik van waterstofperoxide in de hydroponicsvoedingsstoffen tank kan zijn. Waterstofperoxide is eigenlijk water met daaraan een extra zuurstofatoom die bij oplossing gesplitst wordt waardoor er extra zuurstof aan hydrocultuur voedingsoplossing wordt gegeven. Deze extra zuurstofmolecuul zorgt uiteindelijk voor gezondere plantenwortels en een meer robuuste plant. Binnen de hydroponics is waterstofperoxide ook zeer behulpzaam bij het steriliseren van uw groeimedium en het omliggende teeltgebied. Het helpt om te voorkomen dat bacteriën en schadelijke ziekteverwekkers zoals Fusarium, Pythium en een aantal andere ongewenste ziektes in je systeem groeien.

Toen we voor het eerst begonnen met het introduceren van waterstofperoxide in onze hydroponics systemen, waren we verbaasd van de reacties in de planten hierop. We deden experimenten met waterstofperoxide in verschillende hydroponicssystemen naast elkaar en met alles identiek in alle systemen, waaronder temperatuur, voedingsstoffen en bewatering tijden. Ze waren veel groter en voller en zag eruit alsof ze al volwassen waren.

Dit wordt vooral waar als je voedingsstof reservoir boven de 22 graden wordt gehouden. Warm water bevat minder opgeloste zuurstof en stimuleert daardoor de groei van meer virussen, schimmels en anaërobe bacteriën. Het gebruik van waterstofperoxide voegt zuurstof aan je water en reinigt het water van ziekteverwekkers. Voordelen zijn onder andere gezonder wortelstelsel, verhoogde opname van voedingsstoffen, dikkere stengels en grotere bladeren.

Hoe te gebruiken

Je hebt op de markt voor de consument niet de waterstofperoxide die je kant en klaar kunt. Enerzijds heb je de zakelijke 35% peroxide (moet worden behandeld met dezelfde voorzichtigheid als een sterk zuur). Aan de andere kant heb je d 3% waterstofperoxide (foodgrade) die je in iedere winkel kunt kopen. En juist van deze  3%  hoef je maar 3 milliliter 3% waterstofperoxide oplossing per liter water te gebruiken. Dit wordt een beetje als standaard gezien.  Maar dan de prijzen. Voor 5 liter waterstofperoxide van 3% ben je ongeveer zo’n €25,- kwijt. Voor 5 liter van 35% ben je rond de € 35,- kwijt. En uit de container van 35% haal je 14 containers van 3%.  Een besparing van € 315,- Daar moet je over nadenken afhankelijk van hoeveel en hoe groot je systeem is.

Meestal gebruik ik voor het plaatsen van de planten waterstofperoxide om het geheel te reinigen. Het algemene idee is dat je dit door je hydroponics systeem voor ongeveer een half uur laat circuleren, om de ziekteverwekkers te doden en vervuiling op te lossen. Pas hierna laat ik de oplossing met voedingsstoffen door het systeem gaan.

Waterstofperoxide heeft ook andere nuttige toepassingen binnen de hydroponics. Vanwege de extra toevoeging van een extra zuurstofatoom verhoogt waterstofperoxide de beschikbaarheid van zuurstof naar de wortels. Het is een veilige en schone methode om de kiemkracht en de wortel ontwikkeling te versnellen. De aanbevolen dosering is dan 1 ml aan elke liter water.

Ziekte-behandeling

Met behulp van een waterstofperoxide en water kun je dit als een spray gebruiken om bijvoorbeeld de schimmel-geïnfecteerde bladeren te elimineren van de schimmel, met inbegrip van schimmels en meeldauw. Maar ook wanneer je merkt dat er schadelijke schimmels en bacteriën in je waterreservoir zitten kun je het goed gebruiken. Wanneer de schimmel je wortels hebben besmet met wortelrot kan dit hiermee worden gestopt.

© Ed van der Post