Hydroponics voedingstoffen

Er zijn diverse meststoffen voor de tuin in de handel, maar er zijn ook speciale hydroponics voedingsstoffen,  en als zodanig zijn deze totaal verschillend. Meststoffen zijn gemaakt voor gebruik in de grond waar de natuurlijke fysiologie van planten ervoor zorgt dat de wortels alle voedingsstoffen en macro voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven zelf uit de bodem haalt. Wat dan belangrijk is dat er vaak veel minder minerale bestanddelen en meststoffen voor de planten in de bodem zitten dan we denken. Wat ontbreekt in de grond kunnen we aanvullen met de meststof die uiteindelijk en hopelijk ten minste een deel van deze ontbrekende stoffen kan aanvullen. Tenminste dit is wat elke tuinier wenst. Dus het excuus dat hydroponics voedingsstoffen toevoegt is niet het alleenrecht van hydroponics. Ook teelt op grond vraagt uiteindelijk om toevoegingen. Of dit nu dierlijke mest is (koeien en paarden krijgen weer krachtvoer) of plantaardig.

Het is ook daarom te begrijpen dat binnen de Hydroponics de voedingsstoffen “het levensbloed” is van elke hydroponicssysteem. Als je kijkt naar het productlabel bij gewone plantenmest vindt u een lijst met ingrediënten met daarbij vaak het percentage van elk ingrediënt in elke fles. Met de letters N-P-K  altijd bovenaan. Deze staan voor stikstof, fosfaat en kalium. De belangrijke meststoffen (macro elementen). Wanneer je verder leest vind je vaak de micro-elementen, die als je geluk hebt vaak slechts uit ongeveer zes elementen bestaat. Sommige hebben zelfs minder.  Een zeer populaire kunstmest die wordt verkocht in de meeste tuincentra bestaat meestal na analyse uit 24% stikstof, 8% fosfaat en 16% oplosbare kalium. De micro-elementen die worden vermeld zijn bijvoorbeeld 0,02% borium, 0,07% koper, 0,15% ijzer, 0,05% mangaan, 0,0005% molybdeen en 0,06% Zink.

Deze slechts 6 micro-elementen in de kunstmest hebben gevolgen voor de plant. De planten moeten zoeken naar alles wat er ontbreekt dat ze nodig hebben om te groeien. Dat betekent dat het belangrijk is om te weten dat in elke stadium van groei er ook verschillende elementen belangrijk zijn. En zeker bij bloemen en fruit. Bijna elke meststof in de handel wordt op deze manier gemengd met wat variaties op de percentages en met verschillende elementen, maar bijna altijd met de belangrijke elementen die planten echt nodig hebben.

De hydroponics voedingsstoffen zijn totaal verschillend dan de reguliere meststoffen en de reden hiervan is simpel. Er zijn in totaal zo’n 16-20 elementen die in het algemeen worden beschouwd als essentieel voor een goede plantengroei. De macro elementen hebben vaak een hoge concentratie stikstof, fosfor en kalium. De micro-elementen zijn ook zeer essentieel voor de groei, doch wel in kleinere concentraties.  Dit zijn bijvoorbeeld ijzer, chloor, mangaan, borium, zink, koper en molybdeen. Sommige plantensoorten hebben andere elementen voor een goede groei nodig zoals silica, aluminium, kobalt, vanadium en selenium.

Er zijn daarom ook veel goede hydroponics voedingsmiddelen op de markt ontworpen voor verschillende types van hydrocultuur en gewassen. Daarom is het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je bij het kiezen van een hydroponics voedingsstof het etiket goed leest.

We zullen in de toekomst u informatie geven over welke voedingstoffen geschikt zijn voor uw groenten. Een aantal van deze voedingstoffen hebben we getest en deze komen hieronder te staan. Maar wij hopen uiteindelijk voedingstoffen te vinden die puur biologisch zijn. We hebben nu de test afgerond en constateren een wezenlijk verschil tussen de eindresultaten.

Welke moet je kiezen?

Er zijn twee soorten van hydroponische voedingsstoffen – synthetische (of geraffineerde mineralen, of op zout gebaseerde) en organische voedingstoffen. Een synthetische voedingsstof is in de vorm van oplosbare zouten die door mensen zijn samengesteld voor groenten en planten.

100% organische meststoffen zijn afhankelijk van organismen in de bodem om de “organische” materialen om te zetten in een anorganische bruikbare vorm voor planten. Vanwege de niet-oplosbare van vele natuurlijke voedingsbronnen, hebben organische hydroponische voedingsstoffen 20-30% meststofzouten, terwijl de rest oplosbare “organische” componenten zijn, zoals guanos, plantenextracten, wormafval, potas, kelp, enz..

Omdat alle componenten niet in structuur en eigenschappen vergelijkbaar zijn, worden ze bij verschillende merken in een universele oplosmiddel verwerkt, waardoor een lichte pH-schommeling wordt veroorzaakt. Dit is het belangrijkste verschil tussen synthetische en organische voedingsstoffen, maar is gemakkelijk te overwinnen met geduld en praktijk.

Een 100% hydroponische biologische voedingsstof is nog niet geformuleerd omdat micro-organismen en specifieke processen in de natuur de organische verbindingen afbreken om ze beschikbaar te maken voor de planten (d.w.z. “slow release” meststoffen). Aangezien veel organische materialen niet oplosbaar zijn in water, kunnen ze nog niet worden gebruikt in een hydroponisch systeem. Althans dat was tot nu toe zo.

Voorkomen en het elimineren van algen in hydroponics Algen kunnen soms een groot probleem zijn bij kleinschalige hydrocultuursystemen. De omstandigheden...
Er zijn meststoffen en er zijn speciale voedingsstoffen voor hydroponics, en als zodanig zijn dit totaal verschillende producten. Meststoffen worden gemaakt om in de...
ArabicDutchEnglishFrenchHindiSpanish