Home kennis Voedingsmiddelen welke zijn effectief

Voedingsmiddelen welke zijn effectief

Als beginnende hydroponics teler is het gebruiksgemak en de prijs vaak de belangrijkste criteria om hydroponics nutriënten te kopen. Met name een alles in een Hydroponics-vloeistof blijkt dan een perfecte keuzen. Voormengen is niet nodig en je hoeft je geen zorgen te maken over de verschillende planten en groeifase. Het is overal goed voor.? (of niet)

Maar een beetje logica moet wel duidelijk maken dat je hiermee de planten niet het volledige groeipotentieel geeft die ze nodige hebben. Het is absoluut niet voor alle soorten groenten of planten een effectieve keuze. Dus dit soort producten moet je niet willen gebruiken. De beste keuze dan is dat je een 3-delig voedingspakket koopt. Dus een met A- macronutriënten en B- micronutriënten. Je hebt meer keuze en daardoor meer controle over de voedingsstoffen voor de verschillende planten.

Vloeistof of poeder?

De meeste van de aangeboden nutriënten zijn de vloeibare meststoffen en worden vaak gebruikt door starters en hobbyisten, omdat ze goed voorgemengd zijn en super gemakkelijk om mee te werken. Maar de prijzen zijn meestal vrij hoog. Het alternatief is de poeder of droge vormen, vooral is dit efficiënter in aankoop omdat ze geen water bevatten zoals de vloeibare vormen. Ze zijn ook langer houdbaar.

Er is een probleem de poedervoedingsstoffen worden vaak gebruikt in grote commerciële kassen, omdat ze in grote hoeveelheden worden gebruikt en daardoor goedkoper. Bij commerciële productie wordt het poeder van diverse mineralen op maat gemaakt en desnoods aangepast. Maar dat is alleen efficiënt als je groot wordt en voldoende vaardigheden hebt.

Er zijn wel enkele voorgemengde poederproducten op de markt. Het enige wat je hoeft te doen is het direct aan het water toe te voegen en te roeren om het poeder op te lossen. Maar net zoals wij willen wij met onze hydroponics het biologische pad inslaan. Helaas zijn de meeste verkochte Hydroponics-voedingsstoffen niet biologisch. Alleen als je de organische vormen zoals bloedmeel, visgraat enz.  koopt en deze in de oplossing doet, kunnen ze als biologisch worden beschouwd. (maar dat is een verkooptruc).  Zelfs als de fabrikanten zeggen dat ze biologisch zijn met sommige productlijnen, zijn ze niet 100% biologisch omdat er een aantal soorten geraffineerde mineralen in zitten.

Toch is dit het beste alternatief voor de beginner die organische voedingsstoffen wil gebruiken. Omdat het zeker de moeite waard is om een beetje van de echte biologische materialen te gebruiken en in te ruilen voor de voorgemengde geraffineerde biologische producten die op de markt worden verkocht.

Dus let op, nutriënten die voor alle doeleinden worden aangeboden met de zogenaamde one-size-fits-all voedingskit voor hydrocultuur, zoals Bio Nova Hydro Supermix  of Advanced Hydroponics Dutch Formula Grow en natuurlijk Pokon. Gebruik deze niet. Koop voor het beste resultaat de producten die zijn gemaakt voor hydrocultuur. Helaas moet ik uit ervaring constateren dat zelfs hierbinnen enorme kwaliteitsverschillen zitten. Bovendien lijkt het erop dat, gezien de NPK verhouding de meeste eerder gemaakt zijn voor de hennepteelt dan voor de bladgroenten of kruidenteelt. Of zijn er merken die de boel verdunnen zodat je veel nodig hebt voor een goede groei. Meestal zijn het de merken die heel goedkoop dit aanbieden.

Succes, ik hoop een keer dat een goed bedrijf aangeeft dat ik zijn naam kan noemen

Ed van der Post