Dublin. Ierland

Darren & Amanda Ducoté uit Dublin hadden in eerste instantie een Hydroponic Equipment Supply-winkel in de stad, en hebben hiermee in die tijd de kennis opgedaan over hydroponics om nu hiermee iets nieuws te beginnen. Zij richtte  het bedrijf “The Little Pharma” op die verse gerst- en tarwegrassap-shots produceert en verkoopt. De producten zijn niet nieuw maar het feit dat ze in Hydrocultuur zijn geteeld wel. Ze hebben momenteel zeven systemen van tarwe en gerstegras, maar dat willen we tegen het einde van het jaar verhogen naar 140.  De reden voor deze toepassing was dat in 2014 Amanda last kreeg van een hernia en een opgesloten heupzenuw. Ze zijn toen begonnen met alternatieve pijnbestrijdingsmethoden, omdat de regulier gezondheidszorg niets konden doen. Na te hebben genoten van hun eerste succes en een betere gezondheid, begon Ducoté met verschillende voedingsmiddelen te experimenteren en struikelde al snel over tarwegras met zijn enorme voedingsvoordelen. We begonnen het te verbouwen, te persen en elke dag te gebruiken. Het maakte een enorm verschil  hoe we ons voelden. We gebruikte het dagelijks. Al snel deelde Ducoté het tarwegras met familie en vrienden. Iedereen was erover opgetogen. Wel vreemd omdat het principe van tarwegras niet nieuw is en al veel gebruikt wordt.

De volgende stap was om het tarwegras in trays te laten groeien en het te oogsten. Ducoté begon zakken van geoogst tarwegras eerst in zijn eigen winkel te verkopen en vervolgens uit te breiden naar andere lokale winkels. Het grootste probleem was echter dat het product een zeer korte houdbaarheid had en niet erg handig was om op te slaan.  Maar via hogedrukpasteurisatie (HPP) konden ze op een natuurlijke manier de levensduur van het sapproduct verlengen. HPP oefent voldoende druk uit alsof het sap 30 km onder water was. Het behoudt alle essentiële goedheid van het tarwegrassap terwijl het behouden blijft.

Ducoté werkte met een team in AFBI, het Agri Food & Bioscience Institute, in Belfast om onderzoek te doen en de beste manier te ontwikkelen om de houdbaarheid van het tarwegrassap over een periode van negen maanden te verlengen. Doordat de vraag toenam begon hij aan zijn eerste verticale hydroponics systeem te bouwen. Hij kocht buizen, trays en pijpen en maakte het systeem zelf. Het tarwegras en gerstegras wordt gekweekt in hydroponic trays. In het begin worden zaden geplant in trays – zonder bodem – en een complex systeem van waterbeheer levert de juiste hoeveelheden. De planten groeien in een volledig gecontroleerde omgeving (temperatuur, vochtigheid, enz.) die Ducoté en zijn vrouw in de loop der jaren hebben geperfectioneerd. Tarwegras neemt meestal 14 dagen in beslag vanaf de aanplant tot de oogst, wat twee oogsten per maand mogelijk maakt. Ducoté en zijn partner oogsten het gras met de hand, brengen het door de sapcentrifuges alvorens het naar HPP te brengen.

Dit was een ongelooflijke reis voor Ducoté en Swan. Met drie jonge kinderen hebben ze het bedrijf organisch laten groeien. De verticale boerderij werd met de hand gebouwd en elke vooruitgang is zwaar verdiend. ( eigenlijk is het een fodder systeem) Het is een andere benadering van het systeem en het gebruik van de mogelijkheden en producten.

Voor meer informatie klik hier