Co-owners of Aleutian Greens, Catina and Blaine Shaishnikoff, hold newly harvested produce Saturday. (Cody Merrifield photo)

Een jong gezin van de 4.400 inwoners van Alaska wonen ongeveer 800 mijl ten zuidwesten van Anchorage, en zijn zelf begonnen met het verkopen van het de eerste lokaal geteelde commerciële producten in dit meedogenloze klimaat van Alaska op de eilandengroep de Aleoeten.  Shaishnikoff, 28, en zijn vrouw, Catina, groeiden op in Alaska, in de boomloze eilandgemeenschap waar verse producten helemaal vanuit Seattle, meer dan 2.000 mijl verderop moesten worden verscheept. Maar vanwege o.a. de slechte weersomstandigheden krijgen de lokale supermarkten vaak geen groenten. Leden van de gemeenschap hebben lang gesproken over het feit dat het gewoon moeilijk is om verse producten te kopen. Het kunnen kopen en verkopen van lokaal geteelde verse producten is iets waaraan je nooit hebt gedacht in Alaska.  Dus werd  het bedrijf “Aleutian Greens” opgezet en mede-eigenaar Blaine Shaishnikoff zei vorige week nog dat ondanks de twee stormen die er de sla en kruiden, genesteld in zeecontainers ongedeerd waren. Een voordeel die aan een container moet worden toegevoegd is dat een lange levensduur heeft en de meeste weersomstandigheden kan weerstaan in vergelijking met een kas. Tot nu toe zijn de boterkruid en groene bladsla populair geweest, zei Shaishnikoff.  Ze kweken nu ook peterselie, dille, rucola, boerenkool, bieslook, basilicum, thaise basilicum, koriander, paksoi en mizuna, een pittige mosterdgroen.