Home Projecten Stevia Project

Stevia Project

Stevia

Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan stevia het hele jaar door worden verbouwd. Behalve wanneer het extreem heet is (meer dan + 43 ° C) of koud (lager dan -6 ° C). Het planten van stevia dient te gebeuren bij de aanvang van lente.  Het is duidelijk geen plant wat in Nederland buiten geteeld kan worden tenzij de weersveranderingen (warmer) doorgaan.  Maar het volgende wat je moet weten over stevia is dat het een korte dag plant is. Met andere woorden, zodra de planten 12 uur licht en 12 uur duisternis ontvangen, gaat het naar bloem.  En dit is belangrijk om te weten omdat de zoetheid in de bladeren hiermee bepaald wordt. Je vind deze stof vooral in de oudere bladeren in de buurt van de bodem van de plant, waardoor je de bloei wilt vermijden. Naarmate de bloemen beginnen te ontwikkelen, beginnen de bladeren hun kwaliteit te verliezen en beginnen ze bitter te worden.

Stevia is zo gevoelig voor daglengte dat je je agenda ermee kunt instellen! Tijdens de zomer van 2016 groeide ik stevia in een openlucht hydroponics systeem in de tuin. Ik bracht het te laat in de zomer in de tuin en in september begon de plant al te bloeien!  Begin dus met stevia te planten wanneer de lange dagen (Mei- Augustus) er zijn. Tenzij je een hydroponicssysteem in de kas heb staan.  

Stevia revaudiana

  1. Zorg voor een groeimedium ( steenwol of jiffy ) Ik heb zelf voor jiffy gekozen.
  2. Zorg ervoor dat de top van jiffy vochtig is
  3. Verspreid de zaden op het groeimedium zonder dat het bedekt is door iets. Dus naakt op het medium. Je mag iets indrukken, zodat het niet gaat rollen bij het nat spuiten met de sproeier.
  4. Bedek het groeimedium met een transparante doek. Plastic of iets anders.
  5. De optimale temperatuur is 25 tot 30 graden Celsius. Wanneer het lager is kan dit het ontkiemingproces significant vertragen. Ik gebruik dus een verwarmingsmat om het eronder te leggen. Wanneer de ruimte erom heen kouder is kun je een standaard lamp (35w halogeen) gebruiken om de warmte te behouden en de lichtintensiteit te verhogen. Vermijd de zon, omdat dit de temperatuur te hoog kan laten worden. (40-50cm boven de zaden)
  6. Na 5 dagen moet je de eerste kiem zien verschijnen. Dezelfde omstandigheden nog gedurende 5 dagen volhouden en dan het plastic eraf.

Uit onderzoek naar de opname van de voedingsstoffen bleek dat bij de maximale droge stofopbouw de Stevia-planten 1,4% N, 0,3% P en 2,4% K bevatten.

Stevia planten hebben ook een hoog fosfor- en kaliumgehalte. Langzame afgifte stikstofbronnen zijn beter door de vereiste van een laag N-gehalte en stabiele afgifte van N uit de bron. Soms toont stevia de symptomen van de borebelasting, wat leidt tot bladvlek en dat kan worden gerepareerd door Borax 6% te spuiten. Aangezien de voederwortels vaak dicht bij het oppervlak liggen, is het toevoegen van compost voor extra voedingsstoffen gunstig. In het algemeen wordt de totale biologische teelt aanbevolen

Stikstof is belangrijk

Het belangrijkste bij het laten groeien van stevia in hydroponics is dat het niet veel nitraat stikstof moet bevatten. Stevia is inheems aan de Amambay bergketen aan de oostgrens van Paraguay. Het heeft een ondiep wortelsysteem, en aangezien nitraten snel uit de bodem worden afgevoed vanaf de hellingen, is de plant aangepast aan lage nitraatomstandigheden.  Stevia moet je in een eigen systeem laten groeien en dus niet bij andere planten.  Je kunt een bloem formule gebruiken in plaats van een nitraatrijke groei formule. Naarmate de planten volwassen zijn, heb ik overgeschakeld naar een boost formule zonder nitraat stikstof, en de planten groeien drie keer groter dan wat het zaadpakje beschreven! De zoetheid van de bladeren was ook erg intens.

Bij het oogsten kunt u de hele plant knippen en hangen, evenals andere kruiden, of u kunt de bladeren plukken en op een droogrek zetten. De aderen van de bladeren hebben een bittere nasmaak in vergelijking met het bladweefsel. Dus nadat de bladeren droog zijn, wil ik ze tussen mijn handen wrijven over een grote, roestvrijstalen saladekom. De aderen blijven in mijn handen en ik gooi ze weg, maar het weefsel tussen de aderen verzamelt zich in de kom. Tijdens het proces kan ik daadwerkelijk de zoetigheid in het stof proeven, en voor een speciale traktatie krijg ik een beetje van het witte poeder dat aan de zijkanten van de kom verzamelt. Het is als pure, kristal zoetheid!

Gebruik

Stevia is makkelijk te gebruiken. Steek gewoon een blad in heet water om uw kruidenthee te verteren, of laat de bladeren in melk en gebruik het voor bakken. Een van mijn favoriete drankjes is chocolade minthee. Ik steek een paar bladeren uit mijn chocolade mint planten samen met mijn Stevia bladeren. Het ruikt net als warme chocolade, en het heeft een prachtige na-smaak. Er zijn hele kookboeken toegewijd aan stevia, dus wees niet bang om het te proberen! U zult snel ontdekken welke Indianen al eeuwen hebben genoten. Vergeet niet, Stevia is intens zoet, en een beetje gaat een lange weg. Als u te veel gebruikt, begint sommige van de bittere na smaak door te komen. Maar als je gewoon de juiste hoeveelheid gebruikt, is het gegarandeerd elke keer een glimlach op je gezicht te leggen!

Maar wat zijn specifiek de natuurlijke remedies voor het zoeten van eten en drinken?

Stevia wordt beschouwd als een van de eerste zoetstoffen ter wereld.
In 2017 overtrof het de op aspartaam ​​gebaseerde producten en genereerde het een wereldwijde omzet van ongeveer 17 miljard dollar. De recente Italiaanse vraag naar op Stevia gebaseerde producten bedroeg ongeveer 80 duizend ton (360 miljoen euro) en op Europees niveau 285 duizend ton (1 miljard euro). De groei wordt gestimuleerd door de toenemende behoefte van mensen om af te vallen, door de ontwikkeling van caloriearm voedsel voor diabetici en door de grootste zorgen in verband met tandbederf. Vandaag ca. 50% van de voedingssupplementen die momenteel in Italië op de markt zijn, zijn plantaardig en 70% van de nationale behoeften wordt geïmporteerd. Wat Stevia betreft, we zijn voor ongeveer 75% afhankelijk van Chinese productie, met enorm ongemak en onzekerheid voor gebruikers. (Bron FAO)

Aan dit alles moet worden toegevoegd de noodzaak van veel industrieën in de voedingssector om het probleem van de volatiliteit van de marktprijzen voor suiker op te lossen. De markt voor zoetstoffen bevindt zich namelijk in een zeer kritieke fase, deels als gevolg van de demonisering van overmatige consumptie van suikers en deels vanwege de ineenstorting van de grondstofprijzen. In Italië is de sector sterk geconcentreerd met de top drie producenten (suikerfabrieken Eridania, Italy Zuccheri en Sadam), die in waarde 52,2% beslaan, hoewel het aandeel van de particuliere arbeid toeneemt, hoewel het 26,2% bedraagt. In 2018 verloor de suikermarkt dus in totaal 7,3 procentpunt in volume en 9,3 procent in waarde.
Wat zoetstoffen betreft, zet Stevia zijn positieve trend voort en is het vandaag ongeveer 25% van de totale zoetstoffensector waard. De plant wordt als commercieel gewas geteeld in Japan, China, Kenia, Vietnam, India, Argentinië, Colombia, Thailand, Paraguay en Brazilië. Momenteel is China de belangrijkste exporteur van op Stevia gebaseerde producten.

https://youtu.be/HDjNUnHj8XE