Lijst van verschillende soorten groeimediums voor hydrocultuur

Het grote verschil tussen hydrocultuur en andere teeltmethoden is dat hydrocultuur groeimediums gebruiken die gemaakt zijn om het water zeer goed vast te houden, maar nog steeds toestaan dat er een optimale afvoer is. Doel van hydrocultuur om door water de groeitijd te verkorten en meer opbrengsten in minder tijd.  Om dit te bereiken zijn er verschillende groeimediums die je kunt gebruiken.

Steenwol

De steenwol hydrocultuur groeimedium is eigenlijk één van de meest voorkomende groeimedium die gebruikt wordt in de hydrocultuur.  Steenwol is een steriele, poreuze, niet-afbreekbaar middel dat voornamelijk bestaat uit graniet en / of kalksteen die eerst door hitte verwarmd wordt en dan smelt en vervolgens gesponnen tot een kleine draden als suikerspin. De steenwol wordt dan gevormd in blokken, platen, kubussen, platen, of andere vormen. Steenwol zuigt water gemakkelijk op, dus je moet oppassen dat het niet te nat wordt, waardoor je plantenwortels stikken of rotten en wortelrot krijgen.  Je moet bovendien de steenwol eerst op de juiste pH waarde brengen voordat je het gebruikt. Dat wordt gedaan door het te laten weken in pH-neutrale water.


Hydrokorrels

Hydrokorrels  zijn een lichtgewicht geëxpandeerde kleikorrels (L.E.C.A.). Dat is een soort klei een ​​poreuze structuur. Het is zwaar genoeg als veilige ondersteuning voor de plant, omdat het licht maar toch gewicht heeft. Hydrokorrels zijn niet-afbreekbaar, het is  een steriel groeimedium dat vocht bevat, heeft een neutrale pH,. Hydrokorrels is herbruikbaar omdat het kan worden gereinigd, gesteriliseerd en vervolgens weer hergebruikt. Hoewel op grote schaal, is het reiniging en steriliseren van grote hoeveelheden heel tijdrovend. Mijn eigen ervaring tot nu toe is dat het perfect is als ondersteuning, het licht tegenhoudt om hiermee algengroei te voorkomen, maar om de groenten weer vrij te maken van deze korrels is soms tijdrovend. De korrels kunnen tussen de worstel groeien.


Kokosvezels

Kokosvezels  wordt  binnen de hydrocultuur veel gebruikt. Het wordt gemaakt van de buitenste schil van kokosnoten. Wat ooit beschouwd was als een afvalproduct, is nu een van de beste groeimediums dat beschikbaar is. Het organisch plantaardig materiaal breekt heel langzaam af, waardoor het geen voedingsstoffen van de groeiende plant zal ontnemen, en  perfect is voor hydrocultuur. Kokos is ook pH-neutraal, houdt vocht zeer goed vast, maar ook nog steeds zorgt voor een goede beluchting van de wortels. Kokosvezel komt in twee vormen voor, als kokosvesel (fiber), en kokosstukjes. Beiden gemaakt van kokosnootschalen, het enige verschil is de deeltjesgrootte. De kokosvezel deeltjesgrootte is ongeveer hetzelfde die van potgrond, terwijl de kokosstukjes deeltjes groter zijn en meer op houtsnippers lijken.


Perliet

Hydroponics  en het groeimedium Perliet bestaat hoofdzakelijk uit mineralen die onderworpen zijn aan zeer grote hitte. Perliet is een geëxpandeerd gesteente van vulkanische oorsprong en is zeer licht van gewicht, poreus en absorberend. Perliet heeft een neutrale pH, en is zeer poreus. Perliet kan door gebruikt op zichzelf of gemengd met andere soorten groeimedia’s. Maar omdat perliet zo licht is en hierdoor is het afhankelijk van welke Hydroponics systeem je het wilt gebruiken.


Vermiculiet

Het groeimedium Vermiculite is een silicaat mineraal dat net als perliet, uitzet bij blootstelling aan zeer hoge temperaturen. Het mineraal wordt onder grote hitte opgeblazen (net als popcorn). Zo ontstaat een brokkelig materiaal wat o.a. voor isolatie gebruikt wordt. Als groeimedia, lijkt vermiculiet  sterk op perliet behalve dat het een relatief hoge kationen omwisselings capaciteit heeft. Dat betekent dat ze licht zijn, ze isoleren goed en nemen veel vocht op om het daarna weer langzaam af te geven.  Er zijn verschillende toepassingen en soorten vermiculiet, dus je wilt er zeker van wat je krijgt is bestemd voor de tuinbouw. De eenvoudigste manier om er zeker van is om het te krijgen van een kwekerij.


Oasis Cubes

Oasis Cubes of Rootcubes zijn vergelijkbaar met steenwolkubussen, en hebben een soortgelijke vorm. Oasis kubussen hebben een open celmateriaal waardoor de cellen water en lucht kunnen opnemen. De oasis blokjes worden meestal gebruikt als starterkubussen voor hydrocultuur geteelde planten. Rootcubes zijn ontworpen voor het starten van zaden van planten die later kunnen worden getransplanteerd ofwel in de grond of in een hydroponicssyteem.  Het is volledig pH-neutraal, en voorziet twee weken lang het zaad en de plant van voldoende voedingsstoffen. Het enige wat je moet doen is voldoende  water geven.


Schuim

Foam of Floral schuim kan worden gebruikt als een groeimedium in hydrocultuur ook, en is vergelijkbaar met de oase kubussen, hoewel de celgrootte groter in het steekschuim. Afhankelijk van het type van hydrocultuur systeem je gebruikt en hoe je het ontworpen, kunt u een paar problemen met het gebruik van steekschuim merken. Ten eerste kan het gemakkelijk verkruimelen en dat kan deeltjes achter in uw water. Ten tweede wil je zeker weten dat het niet wordt water ingelogd. Steekschuim absorbeert water gemakkelijk, dus zorg ervoor dat het niet in voortdurend contact met de watertoevoer.


Growstone

Growstones (Geschuimd glas)  is gemaakt van gerecycled glas. Het substraat is homogeen en consistent.  Ze zijn vergelijkbaar met rotsen (hydrocorn) groeien, maar zijn gemaakt van klei en gevormd knikkers.  Growstones zijn licht van gewicht, onregelmatig gevormd, poreus, en opnieuw te gebruiken, ze zorgen voor een goede beluchting en vocht aan de wortelzone.  Dus je zult willen ervoor zorgen dat het heeft een goede drainage of diep genoeg is, zodat het niet lont water helemaal naar de top. Anders als bij de groeimedia in een hydrocultuursysteem, indien de bovenzijde van de groeimedia voortdurend nat, kunnen er problemen met stengelrot hebben. Terwijl ze zijn gemaakt van gerecycled glas, hun niet scherp en je krijgt gewoon gesneden uit, zelfs als ze breken.


Rivierstenen

Rivierstenen zijn eenvoudig en gemeenschappelijk te vinden in bouwmarkten, en zelfs in dierenwinkels  (met de vis en aquaria). Rivierstenen zijn redelijk en zijn er in veel verschillende maten. Rivierstenen zijn  afgerond en met gladde randen die door de rivier zijn vervaardigd. Tegenwoordig ook met behulp van grote mechanische tumblers, met hetzelfde eindresultaat. Rivier stenen zijn niet poreus, daarom belangrijk om het vochtig te bij de wortels te houden. Rivierstenen zijn ongelijk en heeft dus veel luchtzakken, waardoor de wortels voldoende zuurstof  krijgen, maar het water gemakkelijk wordt afgevoerd . Sommige mengen het met kokosvezel of een andere groeimedium dat vocht vasthoudt.


Dennen houtkrullen

Dennen houtkrullen is een goedkope hydrocultuur medium, en veel commerciële kwekers gebruiken het. In het algemeen voor grootschalige hydrocultuur druppelirrigatie systemen. Het parat bewerkt en kunstmatig gedroogd hout, en mag zeker geen chemische schimmelsbestrijdingsmiddelen bevatten.  Vaak zie je ze ook als houtkrullen voor de huisdieren zoals hamsters en konijnen. Maar wel je moet er zeker van zijn dat er geen chemische additieven, zoals fungiciden of geurremmers in zitten. Het wordt ook gebruikt als strooisel in paardenboxen en ze verkopen het door kubieke meters. De krullen absorberen makkelijk water. Dus zorg voor een goede afwatering, zodat de krullen niet in het water blijven zitten. Er is ook materiaal te vinden die van de schors is gemaakt. Dennenboomschors wordt geacht beter te zijn dan andere vormen van boomschors het minder snel afbreekt en minder organische zuren bevat dan andere.  Verse schors verbruikt meer stikstof als het begint te ontbinden, zodat commerciële kwekers algemeen dit compenseren door het toevoegen van extra stikstof in de voedingsoplossing.


Waterabsorberend kristallen (waterabsorberende polymeren)

Water absorberend polymeer kristallen worden veel gebruikt in de industrie. Het absorberende polymeren zijn milieuvriendelijke bodemverbeteraars. Na waterabsorptie, staan ze het nodige water af aan grond en planten.  Ze worden ook gebruikt in tuinbouw waar de kristallen gemengd worden in een ander medium om vocht vast te houden. De polymeren kunnen gemengd worden met potgrond en/of meststoffen om de plantengroei te bevorderen en te versnellen.   Dankzij de polymeren is het niet meer nodig om dagelijks de planten water te geven. Een pond van deze kristallen kan maar liefst 50 liter water opnemen. De kristallen zijn er in vele maten en afhankelijk van de grootte van de kristallen kunnen ze binnen een of twee uur volledig het water absorberen.  Zodra ze uitdrogen, kunnen ze worden opgeslagen en telkens weer opnieuw worden gebruikt. Ze zijn vrij goedkoop, en herbruikbaar. De grotere kristallen zijn beter geschikt voor toepassing bij hydrocultuur.  Het is gewoon genieten door wat water en absorberende kristallen in een voedingsoplossing te plaatsen. Je hebt geen pompen nodig.


Zand

Zand is eigenlijk een veel voorkomende groeimedium die gebruikt wordt binnen de hydrocultuur. Het is de belangrijkste groeimedia gebruikt op het Epcot Center Hydroponic Greenhouse in Florida. Hoofdzakelijk voor hun grote hydrocultuur geteelde planten en bomen. Zand is kleiner dan de reguliere andere steensoorten, waardoor het vocht niet zo snel weglopen. Zand wordt ook vaak gemengd met vermiculiet, perliet, en of kokos.  Bij het gebruik van zand als een groeiende medium moet je wel zand met de grootste korrelgrootte kopen. Een groot nadeel aan het gebruik van zand is dat het erg zwaar is. 3-4 liters nat zand kan een gewicht hebben van 30 kilo.  Daarom wordt het ook gebruiken in een verhouding van ongeveer als 20% -30% zand en de rest vermiculiet, perliet of ander type groeimedia.


Prefoma plant Plug

Het plugsysteem van Jiffy is de meest krachtige multifunctionele groeimedium wat beschikbaar is en gemaakt van 100% kokossubstraat.

Het Prefoma plant Plug systeem is een van de meest flexibele plant vermeerderingssystemen. Preforma plugs worden gefabriceerd van de hoogste kwaliteit substraten die bijeen worden gehouden door een speciale binder zodat het mogelijk is deze plantpluggen in de meeste bestaande gemechaniseerde systemen te gebruiken. Nog een voordeel van Preforma: de bewortelingstijd wordt aanzienlijk verkort, de pluggen verbrokkelen niet, zelfs niet wanneer deze volledig doorwortelt zijn en door het automatische proces gehanteerd worden. Wij gaan deze pluggen nu testen voor de Hydroponicssysteem. Lees hier meer


JIFFY GROW BLOCK

JIFFY GROW BLOCKDe Coco Grow Block is gemaakt van 100% coco-substraat, dat wordt geleverd als een droge plaat die in een gaasnetje is omsloten. Na expansie met een water- en kunstmestoplossing is het Grow Block klaar voor de voortplanting (of teelt )van planten. Het Grow Block is ontworpen om een container en media in één te zijn, waardoor de kwekerkosten worden bespaard. Het verstelbare afbreekbare gaasnetje houdt ook de media in elk blok, waardoor de omgeving schoon blijft.

 

 

 Quick plug.Veen, perlite en kokosgruis van de beste leveranciers zijn de basisingrediënten van de pluggen van Quick Plug. De exacte verhouding tussen deze drie is afhankelijk van uw teelt, uw voorkeuren en het advies van onze medewerkers. De pluggen hebben bovendien een basisbemesting voor de eerste paar weken en worden op de juiste pH uitgeleverd.Bovendien zijn de pluggen composteerbaar.