Home Groenten Solanum macrocarpon

Solanum macrocarpon

Ik ben begonnen met het telen van de Vietnamese Hạt giống cà pháo tím cao sản (Solanum macrocarpon)

Deze plant van de Solanaceae fam. is in Nederland onder de Surinaamse bevolking bekend als de Antruwa. Het is een tropische vrucht die een nachttemperatuur van ongeveer 21 graden nodig om het meest productieve fruit te produceren. Het zijn eigenlijk zeer kleine aubergines. De antruwa is dan ook een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena). Hoewel die in het Engels bekend staat als de African eggplant

Bij de meest optimale en stabiele temperatuur ontkiemen de zaden in 7 dagen. Na 6-8 weken kunt je ze omzetten in een systeem. Ik heb ze in een Dutch Bucket gezet en een NFT systeem. In de volle zon, niet belemmerd. De pH van het water is tussen 5,5 tot 7,0 (zuur tot neutraal).

De antruwa krijgt een glanzende bes ter grootte van een gemiddelde tomaat. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern. Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. De eerste (selectief) oogst van de bladeren is na 40 – 50 dagen en de rijpe vruchten kunnen na 80 – 100 dagen worden geoogst.

Afrikaanse aubergine heeft veel toepassingen en toepassingen. In India en Maleisië worden de rijpe zure vruchten gebruikt als een zure saus.  In Indonesië en Suriname worden de bittere vruchten gekookt met rijst, terwijl de bladeren zowel gekookt als gestoomd kunnen worden. In Nigeria  worden de bladeren gebruikt als soepkruid, hetzij in verwerkte of in onverwerkte vorm. De voedingsstoffen, antinutriënten (fytaat en cyanide), mineralen (Ca en Zn), 4,3% eiwit, 0,6% vet, 1,4% ruwe vezel, 1,3% as en 89,7% vochtgehalte hadden. Het cyanide (2,0 mg / kg), fytaat (40, 4 mg / 100 g), Ca (32,6 mg / kg) en Zn (8,2 mg / kg) waren aanwezig.

Medicinaal

Van de wortels, bladeren en vruchten van S. macrocarpon is gemeld dat ze bepaalde medicinale voedselpotentialen hebben. In Nigeria wordt het fruit gebruikt als laxeermiddel en gebruikt voor de behandeling van hartaandoeningen. Het gebruik van S. macrocarpon bladeren in de inheemse geneeskunde varieert van gewichtsvermindering tot de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder astma, allergische rhinitis, neusverkoudheid, huidinfecties, reumatische aandoeningen en gezwollen gewrichtspijn, gastro-oesofageale refluxziekte, obstipatie en dyspepsie. Lokaal vormen de bladeren een belangrijk onderdeel van het dieet, omdat ze een hoge voedingswaarde hebben en daarom worden gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.

Behoud een gemiddelde vochtigheidsgraad, vermijd teveel water. Vermijd bemesting met een hoog stikstof gehalte, want als je veel kunstmest aanbrengt, zal de plant bladeren laten groeien zonder fruit.

Verwijder het kroontje en snij in kleine stukjes, doe ze in water met een beetje melk, anders gaan ze bruin verkleuren. Antroewa’s kunnen geroerbakt worden maar is dan sterk bitter. Daarom wordt er een beetje azijn en suiker toegevoegd. Ook kan: stoven, een kwartier, maar ook hier geldt dat azijn en een beetje suiker de bittere smaak moeten neutraliseren. Er komt nog mee informatie