Sla kun je bijna het hele jaar door oogsten. Sla is een low-light, lage temperatuur gewas. Dat wil zeggen dat aanvullende verlichting en verwarming minimaal zijn ten opzichte van andere gewassen.  Aan de andere kant is sla is ook een zeer bederfelijke gewas.  Je moet het dagelijks  vers plukken en afleveren. Zo niet dan kunnen de kosten snel stijgen door de noodzakelijke temperatuur-gecontroleerde containers. En hoe  langer  het transport, hoe meer er verloren kan gaan als afval.  Aan de andere kant kunnen de lokale telers die een constante aanvoer garanderen, verse sla van  gastronomische kwaliteit leveren vaak de prijs ook omhoog bijstellen!

Kropsla, zoals ijsberg sla, worden gewoonlijk niet aanbevolen voor hydroponics, maar er zijn genoeg andere soorten bladsla en bladgroenten die zeer geschikt zijn voor hydroponics. Botersla is het meest populair en heeft een snelle doorlooptijd en een uitstekende kwaliteit. Zelf heb ik eikenbladsla ook redelijk snel kunnen telen. Romeinse sla duurt iets langer om te laten groeien, maar je kunt er een hogere prijs voor vragen. Het is groter en heeft meer volume. Een andere opkomende markt voor hydroponics zijn de micro-groenten.  Micro-groenten zijn de baby’s van sla, mosterd en kruiden die dicht op elkaar worden gezaaid en geoogst. Oogst gaat natuurlijk nog sneller.

Groeisystemen

Over de hele wereld worden verschillende  hydroponicssystemen gebruikt voor de teelt van sla. In Japan bijvoorbeeld, wordt sla  geproduceerd in ruimten (containers, gebouwen, magazijnen) onder kunstlicht. Hier kunnen ze in slechts 30 dagen sla van zaad tot het oogsten realiseren.  De sla wordt in een zogenaamde aeroponically gekweekt. Voedingsoplossing worden op de blote wortels gespoten. Computers automatiseren het hele groeiproces, ook de snelheid van de luchtstroom over het gewas. Het echte handenarbeid komt van pas bij het zaaien en oogsten. Werknemers dragen handschoenen, mutsen en maskers tijdens het oogsten en de opbrengst is zo schoon dat het niet eens voor de levering aan lokale restaurants gewassen hoeft te worden. De sla wordt binnenshuis geteeld in gefilterde lucht, en hierdoor kunnen de producten worden gecertificeerd als “bacteriën vrij”, en de bezorgdheid over mogelijke bacteriële verontreinigingen worden weggenomen.

In Canada en ook in Nederland, zijn een aantal grote commerciële bedrijven die gebruik maken van een vlot systeem voor de productie van sla. De sla wordt geteeld in piepschuimplaten die op water drijven met een voedingsoplossing erin.  De vlotten met sla beginnen aan het begin van het kanaal en verschuiven langzaam naar het eind van het kanaal als de sla volgroeit is.

Maar veruit de meest populaire hydrocultuur systeem voor slaproductie in de Verenigde Staten en Europa is het NFT systeem. NFT staat voor Nutrient Film Technique. De sla wordt geplaatst in plastic geulen, meestal 2-1 / 2 “tot 6” breed, en een dunne film voedingswater stroomt  hierdoor via de kale wortel. De voedingsoplossing wordt opgeslagen in een reservoir, en een dompelpomp pompt de oplossing van het uiteinde naar de geulen. De geulen worden geplaatst onder een lichte helling zodat het voedingswater hieraf loopt naar het andere einde en vanaf daar weer naar het reservoir . Het systeem circuleert de voedingsoplossing over en weer. Aangezien het voedingswater in een dunne laag stroomt, worden de wortels optimaal belucht. En aangezien het reservoir in een gesloten systeem zit blijft het schoon en heeft een maximale efficiëntie. Slechts een fractie van het water en voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie is noodzakelijk.

Opkweken

Zaaiteelt op steenwol

Sla wordt meestal gekweekt in steenwol of andere medium zoals Oasis blokjes. Voor het planten worden de steenwolblokjes nat gemaakt in een conditioneringsoplossing met een pH van ongeveer 5,5. De conditionering oplossing neutraliseert de kalk die gebruikt wordt tijdens het productieproces, en het biedt een kleine hoeveelheid vitaminen, mineralen voor de stimuleren van de wortelgroei. Na het conditioneren van de steenwol wordt de overtollige oplossing afgevoerd zodat de starter blokjes niet in een plas water staan. Daarna wordt er één slazaadje in elke starter kubus geplaatst. Sla zaden zijn vrij klein, dus commerciële kwekers gebruiken soms zaden die bedekt zijn met klei. De klei coating vergemakkelijkt een weinig vochthuishouding voor een goede kiempercentage. De meeste hobbyisten, planten de slazaden direct in de vochtige steenwol starter blokjes of in voor-doordrenkte Oasis foam blokjes.

Je hebt geen warmte nodig om slazaden te ontkiemen. Sla zijn koel gewassen, zodat overmatige hitte  de werkelijke vertraging of ontkieming kan belemmeren! Bedek gewoon de tray met de starter kubussen met een plastic zeil of onder een vochtige kweekkas. Plaats alvast de TL-verlichting en wacht een paar dagen totdat de zaadjes beginnen te kiemen. Als ze gaan kiemen doe je het licht aan. Zodra de wortels door de bodem van de blokjes groeien zijn ze klaar zijn voor het transplanteren in het NFT systeem.

Voorzichtigheid is geboden bij het ontwerpen en bouwen van een NFT systeem om ervoor te zorgen dat de juiste combinatie van water en beluchting voor de wortels worden gegarandeerd. De bodems van de dalen NFT moet vlak zijn zodat geen plasvorming van de voedingsoplossing optreedt. Een vlakke bodem verzekert ook een goede doorstroming van de wortels met de voedingsoplossing. De Buizen of ander materiaal moet ook breed genoeg zijn zodat de groeiende wortels niet de stroom water remmen.

Sla

De lengte is ook belangrijk. In een kleine hobby NFT systeem zijn de kanalen slechts 1 to 2 meter lang, zodat er weinig uitputting van opgeloste zuurstof en voedingsstoffen plaatsvindt. Als de geulen te lang zijn, is de zuurstof al gebruikt voordat het einde van de rij bereikt. De helling is ook belangrijk voor voedingsstroom en beluchting.

De afstand tussen slaplanten is afhankelijk van de grootte van de planten die gekweekt worden. Romeinse sla vraagt meer ruimte dan botersla.  Algemeen wordt er zo’n 20 cm aangehouden en is geschikt voor de meeste volwassen slaplanten. Te klein zorgt voor overlappingen die schaduw en te weinig licht geeft en een goede luchtstroom beperkt, en het bevorderd schimmelziekten.

Vanwege het hoge nitraat gehalte in sla raden we aan om ’s morgens vroeg in de herfst en in de herfst te oogsten en in het late voorjaar een oogst in de late namiddag om de nitraataccumulatie in hydrocultuursla te verminderen.