Parboiled Rice Hulls: een levensvatbaar alternatief

In de afgelopen jaren, zijn telers meer op zoek naar haalbare manieren om de productiekosten te verlagen en te verduurzamen. De vraag is of deze parboiled rijstschillen, voor de kas teelt als groeimedium een populaire optie kan worden.  In principe is er een ​​goede reden. Deze “voorgekookte rijst” kan telers milieu-, tuinbouw- en economische voordelen bieden wanneer ze worden verwerkt volgens strikte specificaties zonder vermindering van de kwaliteit van de plant. Daarom zijn ze verkrijgbaar als zuivere rijstschillen verpakt in gecomprimeerde balen of voorgemengd en gebruiksklaar bij grote fabrikanten zonder grondmix. Deze zogenoemde PBH zijn consistent in grootte en vorm.

Een belangrijk voordeel van PBH is dat het gesteriliseerd is en vrij van levensvatbaar onkruidzaad. Perlite en PBH produceren vergelijkbare plantgroeiresultaten en wortelsystemen. De schillen van de rijst vergroten de luchtporiënruimte en porositeit in het groeimedium. Ze hebben ook een iets hogere capaciteit om water vast te houden dan perliet.

Het is de perfecte vervanging voor perliet. In de boomkwekerij wordt PBH als een container-topdress gebruikt om te voorkomen dat onkruidzaden uit de lucht de mix bereiken. PBH Nature’s Media-wijziging verlaagt vrachtkosten, genereert minder afval en minimaliseert de opslag en verwerking. Het is een natuurlijk bijproduct van rijst en een hernieuwbare hulpbron met veel te bieden aan tuinders, boomkwekers, consumenten en het milieu. PBH is geregistreerd bij OMRI Listed® en WSDA.

In tegenstelling tot perliet, puimsteen, vermiculiet en andere, vallen rijstschillen na één keer gebruik uiteen. Dit is natuurlijk goed voor het toevoegen van organisch materiaal, maar je moet het jaarlijks opnieuw aanbrengen om de andere voordelen van vochtregulatie en beluchting te krijgen. Een 25 liter zak kost al snel rond de 26,-euro

Samengevat:

  • Lagere basiskosten dan perliet
  • Creëert optimale porositeit, drainage en stabiliteit
  • Vereist weinig of geen aanpassing aan vruchtbaarheid en irrigatie
  • Dramatisch minder stoffig dan perliet
  • Ongeveer een derde minder nodig leveringen dan perliet – 7 PBH-vrachtauto’s versus 10 perliet
  • Minder vracht, arbeid, opslag en verpakking
  • Natuurlijke kleur mengt goed met andere mediacomponenten