Home Reiniging

Reiniging

Reiniging en sterilisatie hydroponics systeem

Het is belangrijk om het hydroponicssysteem direct na elke oogst te reinigen en te steriliseren. Dit is om zeker te stellen dat schadelijke pathogenen, zoals bacteriën, schimmels en sporen die aanwezig kunnen zijn, worden geëlimineerd uit het systeem. Wat je niet vaak leest is dat er chemische reinigingsmiddelen zoals H2O2 en bleekmiddel de meest voorkomende en effectieve vormen van sterilisatie zijn, die binnen door e hydroponics bedrijven worden gebruikt. Er gelden wel andere regels voor bedrijven en particulieren. Gezondheid zou voorop moeten staan bij de keuze van reiniging. Ook al eet je de groenten zelf op

Opmerking: er moet goed worden opgelet dat het systeem en de onderdelen grondig worden gespoeld en dat alle chemische restanten worden verwijderd voordat de planten in het systeem worden teruggebracht.

  • H2O2: 35% kwaliteit bij 3 ml per 4 liter
  • Bleekmiddel: gebruik bleekmiddel in een verhouding van 1: 100
  • Lysol ontsmettingsmiddel ( niet aan te raden)
  • Azijn een meer natuurlijke reiniging (niet voor alles)
  • Ozon machine

Andere stappen

  1. Verwijder al het vuil uit het systeem. (wortels, blaadjes,mediumrestanten, etc)
  2. Gebruik een steriliserende oplossing om de luchtslang, netpotten en deksels af te vegen met een groene schuurspons of washandje.
  3. Steriliseren van het systeem met H2O2 of bleekwater: Vul het systeem met leidingwater en steriliseeroplossing. Laat het systeem minimaal 4-6 uur draaien.

Opmerking: als er bacteriën aanwezig waren tijdens de groeicyclus, wordt het aanbevolen beide retour- en distributieverspreiders uit elkaar te halen (op systemen met 3 of 4 rijen) en grondig te boenen met de gekozen sterilisatieoplossing en borstel. Een hoge drukspuit kan ook perfect helpen bij het reinigen.

  1. Spoel het systeem schoon met vers water, terwijl het wordt afgetapt, totdat het water helder wordt en al het residu is verwijderd.
  2. Veeg het systeem en alle onderdelen schoon met een schone handdoek en laat het in de lucht drogen onder HID-lampen en ventilatoren om extra sterilisatie te vergemakkelijken.

Hygiëne is natuurlijk vanzelfsprekend in de kweekruimte. Regelmatig vegen, verwijderen van dood plantaardig materiaal uit het systeem, het opruimen van gemorste rotzooi, het opschonen van filters, schrobben van uw IBC en het schoon en goed voorbereid houden van bewerkingsmateriaal.