Okra’s die in een Dutch bucket of Bato zijn gekweekt, zijn van hoge kwaliteit omdat ze gemakkelijk voedingsstoffen opnemen. Ze hoeven geen moeite te doen om hun voedingsstoffen uit de grond te halen en de hydrocultuurmeststoffen zijn heel verfijnd en hebben minder verontreinigingen vergeleken met traditionele meststoffen.

Het zaad heb ik laten kiemen in Jiffy coco-blokken, omdat de experimenten met steenwol om zaad te laten kiemen mislukten. En waarom niet een keer kokosblokken in plaats van een plug op basis van veen die ik veel gebruik voor sla? De kokosblokken zijn 10x10x8,5cm. Ze zijn erg vormbaar (buitenste gaas is erg broos dus pas op) en passen prima in een Dutch bucket. De buckets heb ik verder gevuld met kleikorrels. Wel met een deksel erop om algengroei en beestjes zoveel mogelijk te voorkomen.  Ik heb wel eerst de okra-zaden ongeveer 24 uur in water op kamertemperatuur de schaal laten weken om de kiemtijd te versnellen. Duw elk zaadje ongeveer 2,5 cm diep in elke coco blok.

Tip! Alle hydrocultuurplanten hebben hun eigen ideale PH-waarde en PPM-niveau. Beide zijn erg belangrijk voor een optimale groei.

Belangrijk om te weten is dat de Okra een zuurtegraad (pH) nodig heeft van 6,5 en een PPM (hoeveelheid voedingstoffen) van 1400-1680. Een Okra plant kan verder meer dan 1 meter hoog worden, dus zorg voor voldoende ruimte.

Ik ben begonnen (teelt van 2018) op 21 maart het zaad te laten kiemen in een kokosblok (goed vochtig maken en de temperatuur (22 graden) in de gaten houden. Een week later zag je de eerste kiem en worteltjes en konden ze in de buckets. Op 1 juni waren de eerste okra’s zichtbaar. Dus na 2,5 maand konden we via hydroponics de eerste okra’s oogsten. De start was traag, maar door het warme weer werd waarschijnlijk de groeisnelheid bevorderd (gemiddeld dertig graden in de kas!). Wel veel verdamping dus veel water toevoegen. Ik had acht planten staan en kon een maand lang iedere dag okra’s oogsten en eten. En eerlijk gezegd hadden we er toen ook wel genoeg van!

Tip. Omdat een Okra een vrucht is gebruik je voedingstoffen voor vruchtdragende planten.