De okra, ook wel gambe genoemd, is van West-Afrikaanse oorsprong en wordt met name in landen rond de Middellandse Zee veel gegeten. Tegenwoordig wordt de okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd maar niet in de Nederlandse kassen zoals de meeste exotische groenten. In het Engels wordt het ook wel ‘lady’s finger’ genoemd vanwege de uiterlijke gelijkenis. Ze hebben een pittige smaak.  Daarnaast is okra een gezonde groente.  Op basis van hydroponics is een goed uitgebalanceerde pH-en een aangepaste voedingsoplossing belangrijk. Hydroponische okra’s  groeien sneller en beter.

Hydrocultuurmeststoffen zijn verfijnd en hebben minder verontreinigingen vergeleken met traditionele meststoffen. Okra’s die op deze manier zijn gekweekt, zijn van betere kwaliteit omdat ze gemakkelijk voedsel en voedingsstoffen binnenkrijgen. Ze hoeven geen moeite te doen om hun voedingsstoffen uit de grond te halen.  Helaas is er op basis van hydroponics nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daarom proberen we nu de okra te telen. We hebben gekozen voor de dutch bucket en voor Jiffy Coco-blok. De reden was dat de vorige experimenten met steenwol mislukt waren.  Daarom wilde ik een ander medium selecteren. En waarom geen cocos blokken in plaats van een plug op basis van veen. En het past prima in een dutch bucket. Jiffy Coco-blok is 10x10x8,5cm is. Het is nog steeds erg vormbaar (buitenste gaas is bijna broos dus pas op).

Belangrijk is te weten dat de Okra een zuurtegraad nodig heeft van 6.5 en een PPM 1400-1680. Wij zijn begonnen op 27 maart het zaad te laten kiemen. Op 1 juni waren de eerste okra’s zichtbaar. Dus na 2,5 maand kunnen we via hydroponics de eerste okra’s oogsten. De start was traag, maar door het warme weer is waarschijnlijk de groeisnelheid bevordert. Het was gemiddeld 30 graden in de kas. Dat betekende ook veel verdamping dus veel water toevoegen. Het systeem heb ik wel iets moeten aanpassen. Een okra plant kan meer dan 1 meter hoog worden. Ik had 8 planten staan en kon iedere dag okra’s oogsten en eten. Ze hebben een typische eigen kenmerk bij het eten. Je moet ervan houden. Maar de conclusie is dat okra’s zonder veel moeite goed geteeld kunnen worden op basis van hydroponics.