Slachthuisterrein Haarlem wordt een woongebied met Hydroponics elementen. De vraag is of wij kunnen kijken of het mogelijk is om dit te realiseren. Hierbij wordt de waterfunctie van de slachthuistoren hersteld: er wordt een hydroponics-systeem gerealiseerd, waarbij bladgroenten, kruiden en zelfs tomaten gekweekt kunnen worden in de toren.

Hoewel het een leuk initiatief is, blijkt ook hier dat Hydroponics wordt geromantiseerd en ons advies was dan ook:

  1. Jullie noemen het hydroponics maar een gedeelte is eigenlijk hydrocultuur. Wanden bedekken met groen. Dat kan natuurlijk met hydroponics, maar momenteel is het blijkbaar hip om wanden te bekleden met planten. Je hebt hiervoor tientallen hoveniers en kleine bedrijfjes die dit wel willen doen. Ik sta er niet achter.
  2. Strikt genomen kun je hydroponics gebruiken om zo’n grote ruimte met groen te voorzien. Vooral de toren. Maar het is een gesloten ruimte dus je praat eigenlijk over een soort Kasomgeving (Greenhouse) Je zult de ruimte moeten voorzien van een klimaatregelaar en mogelijk andere voorzieningen. Dus een soort Hortus idee. Lijkt mij niet echt duurzaam en vrij duur.
  3. .Beiden oplossingen zullen de zelfde problemen krijgen. Namelijk de kans op ziekten (meeldauw, rot, etc) is enorm. Een openbare gesloten ruimte is heel vatbaar voor plantenziekten. Bovendien zal de inspectie problemen hebben met voedsel verbouwen in een openbare ruimte. Dan praten we niet over de mieren en pissebedden, muggen en andere ongedierte. Dat wordt er nooit bij verteld.
  4. Het is een grote oppervlakte, dat betekent simpel veel onderhoud. Dus mensen. Het is niet voor niets dat die “Groene wanden” altijd met onderhoudsservice worden aangeboden. Maar meestal zijn dit kleine wandjes. Dus jullie vragen om een permanente onderhoudsploeg met een hoogwerker, etc. Dure grap. Jaar in jaar uit

Met andere woorden, zoals het er nu staat is het niet haalbaar of niet duurzaam en kostbaar. Je kunt alleen de ruimte gebruiken als een kas gebruiken en op basis van hydroponics bijvoorbeeld kruiden te telen die de mensen uit de wijk kunnen gebruiken (kopen). Dan druk je de kosten. Ik heb wel een idee om het “groen” te maken en duurzaam en het levert geld op..

Succes

Met vriendelijke groet

Ed