Microgreens zijn eigenlijk de jonge plantjes die geoogst kunnen worden wanneer de plant één set echte bladeren produceert. Zodra het zaadje van een kruid of groente begint te groeien, wordt het beschouwd als een spruit. Zodra de spruit begint te groeien, wordt de babyplant als een microgreen gezien. Het gewas kan vers, zoet, boterachtig of pittig smaken, afhankelijk van het geteelde type. Chef-koks en koks over de hele wereld ontdekken steeds meer toepassingen voor deze kleine groenten.

Hydroponics & Microgreens groeit schoon en gemakkelijk

Microgreens worden vaak gekweekt in grondloze groeimedia of vezelachtige matten. Wanneer microgreens op deze manier worden gekweekt, worden ze beschouwd als hydrocultuur-microgreens.  Hydroponic microgreens zijn dus jonge plantjes die gekweekt worden in een soort hydroponics systeem. Het gebruik van hydrocultuur is een eenvoudigere manier om smaakvolle, gezonde groente voor persoonlijke consumptie te kweken, maar wordt ook steeds populairder als een commercieel gewas. In Nederland hebben we de Cresco BV. (westland) vooral bekent geworden door zijn tuinkers. Langzaam aan wordt het iets bekender in Nederland. Zo is het bedrijf Baby greens uit Rotterdam en Giga Greens uit Rotterdam op kleine schaal zijn microgreens aan het verkopen en het bedrijf Grown, meer gericht op de consument

De reden waarom Microgreens meer in de belangstelling staat is het feit dat sommige soorten zaailingen in slechts vijf dagen voldoende rijpen voor consumptie of verkoop. Ze kunnen met succes worden gekweekt in verschillende productiesystemen. Een van de meest voorkomende systemen lijkt sterk op het NFT-systeem (nutrient-film technique). Deze wordt gebruikt om sla en kruiden te laten groeien. Het grootste verschil tussen de systemen is de grootte van het teeltkanaal. Kanalen die worden gebruikt voor microgreens zijn twee tot drie keer breder dan het traditionele 10cm brede NFT-kanaal. Een ander systeem dat goed werkt voor het kweken van microgreens wordt op de markt gebracht voor het produceren van hydroponics gras voor vee (Foddersysteem).

Algemeen gekweekte hydroponic microgreens omvatten baby-bladgroenen zoals spinazie, sla, snijbiet en tarwegras. Spruiten en erwtenspruiten zijn ook erg populair. Maar er zijn meer dan 20 soorten microgreens en (blad) groenten.

Soorten

Start

TEMPERATUUR:

De ideale temperatuur is  24° C tot de ontkieming, daarna kun je het verlagen naar 16° C. De optimale omgevingstemperaturen is afhankelijk van wat je wilt telen, maar 18-24C ° is over het algemeen een gunstig bereik. Temperaturen daarboven kunnen de ziektedruk verhogen en kieming remmen.  Er moet wel voldoende luchtcirculatie zijn om problemen met plagen en ziekten te voorkomen.  Zorg er wel voor dat je de zaden in duisternis laat ontkiemen. Als je vochtigheidskoepels gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de koepels uitstekende ventilatieopeningen hebben.

VERLICHTING:

Overweeg aanvullende verlichting in elke omgeving waar natuurlijk licht onvoldoende is, zoals in een kas tijdens de korte winterdagen. Zoals duidelijk is kunnen microgreens worden gekweekt onder omstandigheden met weinig licht, omdat de zaden zelf energie hebben opgeslagen die ze kunnen gebruiken om te ontkiemen. Echter, microgreens zullen beter groeien en de opbrengst verhogen als de lichtintensiteit toeneemt. Voor glastuinbouwers is aanvullend licht alleen nodig in de late herfst, winter en vroege lente, wanneer het licht beperkend is. Als je in een gecontroleerde omgeving zonder zonlicht groeit en afhankelijk bent van kunstmatige verlichting, is het niet een kwestie van wanneer je licht gaat geven, maar veeleer de lichtintensiteit.

Voedingstoffen

Is een beetje afhankelijk van de medium die je gebruikt. Bij potgrond is gewoon water geven meestal het beste. Water met verdunde voeding is geschikt voor media zonder inherente voedingswaarde, of voor langzaam groeiende soorten. Wanneer je een voedingsoplossing gebruikt moet je voorkomen dat de zaden van micro-greens niet overspoelt of verzadigd raken. Ze kunnen niet alleen gemakkelijk worden weggespoeld, maar ze zijn ook zeer vatbaar voor schimmelproblemen. Nutriënten zijn niet nodig totdat de zaadlobben tevoorschijn komen. Op dit punt hebben zich chlorofyl gevormd en de begint de fotosynthese. De zaailing heeft ook zijn embryonale voedingsreserve op dit punt behoorlijk uitgeput. Een eenvoudige voedingsformule is voldoende. Er zijn formules die speciaal zijn gemaakt voor de productie van microgreens, maar er zijn zoveel variabelen die relevant zijn voor de talloze gewassen die worden gebruikt als microgroen en die ze afzonderlijk moeten onderzoeken. Grassen zoals tarwe gras, luzernegras en zelfs maïs hebben een heel andere EG-eis dan de meeste kruiden of groenten. NPK – 2-1-6

Houd er ook rekening mee dat vooraf geformuleerde oplossingen over het algemeen aanbevelingen bevatten voor doseringen aan de bovenkant van wat de planten eigenlijk nodig hebben – de bedrijven die deze formules maken, ZIJN in de handel om hun product te verkopen .Je kunt echter over het algemeen succesvol zijn door de richtlijnen voor Brassica-familieleden te volgen

Zaaien

Zaai het zaad op het mediumoppervlak uit met zaden 1/8 – 1/4 “uit elkaar, druk de zaden stevig in de media voor maximaal contact met de grond en bedek ze licht met een zaaimix, vermiculiet of vochtigheidskoepel. Microgreens kunnen worden ontkiemd op warmtematten, in kiemkamers, of op broeikasbanken of -vloeren.  Hoewel microgreens een korte groeitijd hebben, zijn er verschillen in groeisnelheid tussen verschillende soorten en variëteiten. De meeste groentesoorten die worden gekweekt als microgreens zijn in ongeveer 2 weken klaar voor de oogst, hoewel de brassica’s mosterd en radijs sneller groeien en daardoor sneller rijpen dan bieten, wortels of snijbiet. Kruiden die gekweekt worden als microgreens hebben de neiging om relatief langzaam te groeien. Dit kan tussen de 16-25 dagen liggen. Afhankelijk van soorten, variëteiten en omgevingsomstandigheden kan een productiecyclus tot 4 weken en langer worden verlengd. Sommige van de grote microgreenszaden moet je weken voordat ze ontkiemen. In dat geval moeten je de erwtenzaden 24 uur in een kom op kamertemperatuur worden geplaatst voordat ze worden verwijderd en op het kiemmedium worden geplaatst. Hoewel het niet altijd werkt, omdat nieuwe zaden de neiging hebben om deze methode beter te overleven dan oude. Deze willen teveel water opnemen.

Wanneer in ontkiemingsmist vanaf de bovenkant, wanneer onder de lichten zou u bodem moeten beregend zijn. Water op uw planten terwijl ze onder de lampen zijn kan ze doen branden, het water werkt als een vergrootglas doet onder de zon. Als uw lampen LED zijn, is het licht zelf niet voldoende om uw planten alleen te beschadigen.

Heb je je pads vooraf geweekt? Het bevochtigt ze niet alleen voor kieming, maar maakt ook het bindmiddel (boomgom of een ander bindmiddel) losser, zodat de wortels door de kussens heen kunnen groeien. Als de wortels door de pads dringen, hoeft u de pads niet echt nat te houden of wilt u ze nat houden. Hoe natter ze zijn, des te meer riskeert u schimmels, vooral wanneer u in grotere hoeveelheden begint te zaaien. Eenmaal geroot, houd water onder je wortels zodat ze hun werk kunnen doen.

Kweekmatten

 1. Cellulose kweekmat 51 x 31 Deze houtfase kweekmatjes zijn op maat gesneden voor gebruik in onze kweekbakken 51 x 31 Het materiaal beschikt over een bijzonder groot waterabsorberend vermogen. Het zorgt ervoor dat de net ontkiemde zaden tussen twee waterbeurten niet uitdrogen. De steriele eigenschappen van het materiaal voorkomen plant- en bodemziektes. Het materiaal is 100% biologisch. De kweekmatjes kunnen na gebruik dan ook op de composthoop worden gegooid. De matjes zijn geschikt voor eenmalig gebruik. ( € 0,95)
 2. Gerecycleerd niet-geweven polypropyleenvilt is niet-toxisch en milieuvriendelijk, alternatief voor perliet, vermiculiet en grondloze mengsels. Geschikt om meer voedingsstoffen op te nemen en zaden snel te laten ontkiemen en gezonde micro-greens te kweken.
 3. Jute is een weefsel van gematteerde, samengeperste jute vezels; 100% biologisch afbreekbaar en degradeert zonder schadelijke sporen achter te laten. Jute wordt steeds meer gebruikt als een industrieel goed, vooral voor isolatie en akoestiek. Het product isoleert de grond tegen extreme temperaturen en helpt zo bij het overleven van planten. De Jute Felt absorbeert vocht, tot 5 keer zijn eigen gewicht en biedt daarom water aan planten tijdens droge periodes. Jute Felt speelt ook een belangrijke rol in elk aspect van landschapsontwerp. Ze kunnen worden gebruikt om onkruid en zonlicht te blokkeren en water en meststoffen door te laten. Bij het leggen van mulch kan Jute Felt het op zijn plaats houden, zelfs op steile hellingen.

4 BioStrate is een biobased, non-woven textiel. Dit product wordt gebruikt door aquaponic en hydroponic landbouwbedrijven om sla, microgreens en tomaten te kweken. Telers kiezen voor BioStrate omdat het eenvoudig te gebruiken is en een inerte omgeving biedt voor dichte gezonde wortelgroei.

5 Ideaal voor het kweken van hydrocultuur tarwegras! CocoTek Grow Mats, gemaakt van natuurlijke kokosvezels en gebonden door een organische latex, past in zaadvlakten en andere containers. Biedt ondersteuning voor plantenwortels die door en onder de media groeien en waar vocht tussen de gietbeurten blijft. Deze hoogwaardige, laag natriumhoudende groeimedia zijn een milieuvriendelijk alternatief voor veenmos van veenmos. Kan worden gesneden om op ELK vat te passen. Mats zijn niet herbruikbaar.

6 Grodan Cress Plate The ideal growing media for microgreens and baby leaf crops. De platen voor Microgreens zijn de dunste lagen steenwol op de markt en zijn zo groot dat ze passen in een standaard 1020-lade. De maten die ik gebruik zijn 58 x 50cm

 • Thinnest Grodan product available
 • Consistent structure results in quick and easy germination
 • Uniform density allows for uniform water levels throughout the product resulting in even crop growth

VegBed Microgreen Mats

Het is een nieuw product en is gemaakt van bamboevezels! Het bedrijf VegBed werd in 2017 opgericht door Albert Lin, die een beter en gemakkelijker te gebruiken groeimedium voor de hydroponische gemeenschap wilde creëren.

 • Uitstekende waterretentie (houdt 9,5 keer zijn gewicht in water!)
 • Natuurlijk biologisch afbreekbaar
 • Ongelooflijk eenvoudig te gebruiken
 • Laat geen rommel of resten achter – gemakkelijk opruimen
 • Direct overbrengen naar de verpakking of rechtstreeks naar het restaurant bezorgen. Geen aarde of coco puinhoop.
 • Geen voedingsoplossing of pH-aanpassingen nodig
 • De microgreensmaak verandert niet zoals andere media (bijvoorbeeld hennep)

Welke Microgreens

Bekend is de boerenkool, het is een uitstekende bron van vitamine K, A en C. Boerenkool is ook een zeer goede bron van vitamine B6, B2 en E, vezels, calcium en kalium. Kale is een groep van plantaardige cultivars die behoort tot Brassica oleracea. Kale behoort tot de familie Brasicaceae, die verschillende groenten omvat zoals kool, broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, enz. Kool variëteiten kunnen variëren van lichtgroen tot donkerpaars en met verschillende texturen. Boerenkool is eenvoudig hydroponisch te kweken en geeft over het algemeen de voorkeur aan koelere klimatologische omstandigheden.  De meeste belangrijke factoren zijn in volgorde van belangrijkheid PH, temp, vocht, lichtniveaus en aan het einde van een groeiende dag minstens 6 uur donker. De planten moeten duister hebben om de suikers om te zetten in zetmeel om cellulair materiaal te maken. Dat gezegd hebbende, als je een zij-aan-zij vergelijking van grond met een ander medium doet, zullen de microkweek in de bodem veel meer smaak hebben dan elk ander groeimedium. Ik heb gedurende 2 jaar ijverig gewerkt / gekweekt om tot deze conclusies te komen.

Wetenschappelijke gegevens over de voedingswaarde van microgreens is beperkt, maar onderzoek heeft aangetoond dat microgreens een hogere concentratie van veel voedingsstoffen bevatten in vergelijking met volwassen, volgroeide groenten of kruiden. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevatten microgreen koolsoorten ongeveer 29 calorieën per 100 gram. Verdere gegevens over voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetgehalte, moeten nog worden verzameld. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat er veel fytonutriënten, antioxidanten, vitamines en mineralen in de microgreens zitten. Microgreens zijn ook rijk aan enzymen, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar zijn. De micronutriënten in microgreens verschillen sterk, afhankelijk van het type. Onderzoekers van de afdeling Voeding en voedingswetenschappen aan de Universiteit van Maryland bestudeerden in totaal 25 microgreens. De volgende microgreens hadden de hoogste concentraties van vier verschillende vitaminen en carotenoïden: rode kool,groene daikon radijs, koriander, granaat amarant

Bijvoorbeeld, rode koolmicrogranen zijn rijk aan vitamine C, maar arm aan vitamine E. Groene daikon radijs microgreens waren rijk aan vitamine E maar laag in luteïne in vergelijking met de kool, koriander en amarant.