Home kennis Meeldauw en hydroponics

Meeldauw en hydroponics

Meeldauw is een schimmelziekte die vaak binnen Hydroponics de kop steekt.  De warme, vochtige omstandigheden in een kweekruimte binnenshuis zijn een broedplaats voor schimmel en slijm. Schimmels, meeldauw en andere schimmels zijn niet alleen lelijk en stinken, ze kunnen ook je oogst letterlijk van de ene op de andere dag bederven. Je zou in de verleiding kunnen komen om naar schadelijke chemicaliën te grijpen wanneer je ze ziet, maar het is niet nodig om je planten en je gezondheid te riskeren (of het milieu te vervuilen) om deze problemen onder controle te houden. Neem een paar verstandige voorzorgsmaatregelen en vertrouw op natuurlijke formules.  Maar het best is het voorkomen hiervan door te voorkomen dat er water op je plant komt.

Luchtvochtigheid

Houd de luchtvochtigheid onder de 50% en geef NOOIT of de meeste groenten zoals tomaten bladvoeding. De meeste echte meeldauwschimmels produceren sporen in de lucht en infecteren planten bij gematigde temperaturen (15 tot 21 graden C) en zullen niet aanwezig zijn tijdens de heetste dagen van de zomer. In tegenstelling tot de meeste andere schimmels die planten infecteren, hebben echte meeldauwschimmels geen vrij water op het plantoppervlak nodig om te ontkiemen en te infecteren. Teveel planten op een en hierdoor schaduw houden de planten koel en bevorderen een hogere luchtvochtigheid. Deze omstandigheden zijn zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van echte meeldauw. Vocht op de bladeren is ideaal voor meeldauw om te groeien. Droge bladeren geen problemen. Daarnaast vereist de behandeling van schimmelziekten een grondige reiniging van het reservoir en de toepassing van een eventuele anti-schimmelmiddel.

Valse meeldauw

Je hebt dus ook valse meeldauw, wat lijkt op echte meeldauw. Maar wanneer je te maken hebt met valse meeldauw dan zul je deze alleen tegenkomen op de onderkant van je bladeren, terwijl echte meeldauw ook op de bovenkant zit. Aan de andere kant echte meeldauw kan daarentegen ook op de onderkant van je bladeren zitten. Controleer altijd goed de boven- en onderkant van je bladeren.

  • Voor echte meeldauw is de beste behandeling producten die de nuttige bacterie Bacillus Subtilis bevatten. Deze bacterie doodt de schimmel snel en bedekt de bladeren om verdere infectie te voorkomen.
  • Sommige gebruiken een kopje melk op ongeveer 8 delen water en sproeien de bladeren aan de boven- en onderkant wanneer de zon heet is. Andere melksprays zijn gemaakt met 40% melk en 60% water, e zijn een effectief huismiddeltje voor gebruik op een breed scala aan planten. Voor het beste resultaat kunt je de bladeren van de plant elke 10-14 dagen preventief sproeien.
  • Een manier is om de geïnfecteerde delen van de plant te verwijderen en dagelijks te besproeien met een 3% waterstofperoxide gemengd in water.
  • Maar als een van je planten schimmel heeft, isoleer deze dan onmiddellijk van alle andere. Dit kan moeilijk zijn als je veel tijd en moeite heeft geïnvesteerd in het verzorgen van de plant, maar je moet deze volledig van de rest van de rest scheiden.
  • Fungiciden op basis van koper bieden een effectieve behandeling van valse meeldauw. Hoewel koper een natuurlijk voorkomend element is, kan het een toxisch effect hebben op sommige planten, zoals komkommerachtigen, vooral tijdens koud en nat weer. Bicarbonaten, ook bekend als zuiveringszout, doden schimmels bij contact. Op bicarbonaat gebaseerde opties zijn verkrijgbaar bij tuinwinkels, maar een eenvoudig zelfgemaakt mengsel van vier theelepels bakpoeder voor elke liter water kan op de plant en de grond worden gesproeid.

Ed van der Post