Deze organische pluggen zijn gemaakt van Jute. Het is een veelzijdig materiaal. De planten waaruit jute wordt verkregen komen voornamelijk voor in warme, vochtige gebieden zoals Bangladesh, China en India. In Nederland gebruikte we het ook binnen de industrie, maar begin jaren ’70 is de productie van jute afgenomen. Mede door de opkomst van de petrochemische industrie. Vanwege het milieuvriendelijke karakter van jute is de productie nu weer wat meer onder de aandacht gekomen.

Jute en hydroponics

Binnen de hydroponics teelt zou het een nieuwe 100 % duurzame en biologische afbreekbare plug kunnen zijn. De nieuwste  jute producten worden gekenmerkt door het gebruik van jute vermengd met  gepatenteerde wateropslagvlokken, welke combinatie een optimale vocht- en luchtbalans in de plug mogelijk maakt. Indien nodig kan de drager gemakkelijk uit de grond of plant worden verwijderd en is volledig composteerbaar. Het is al lang bekend dat het waterabsorptie vermogen van Sisal en Jute natuurlijke vezelcomposieten, hoog is. De natuurvezels zijn hydrofiel, waardoor ze sneller vocht opnemen en uit gaan zetten.  Er diverse onderzoeken gedaan naar het waterabsorptie vermogen van deze composieten. Maar wanneer je het vocht wilt vasthouden heb je bijvoorbeeld moderne SAP’s nodig, polymeren op basis van acrylzuur of methacrylzuur, dat is samen met een “internal crosslinking agent” gepolymeriseerd.  Dit is een stof die verbindingen maakt tussen de polymeermoleculen zodat die een driedimensionaal net vormen dat in water wel kan zwellen maar niet oplossen. De polymeren zijn gedeeltelijk geneutraliseerd, bijvoorbeeld met natrium- of kaliumhydroxide. De nog resterende zuurgroepen en de natrium- of kaliumionen zorgen voor het vasthouden producten.  Maar het speelt wel een rol bij de mogelijke interacties met voedingsstoffen.

Wat duidelijk is dat deze jute plug zich kenmerkt door het gebruik van jute en  gepatenteerde water opslagvlokken welke combinatie een geoptimaliseerde vocht- en luchtbalans mogelijk maakt. Dus ongetwijfeld  hebben ze een optimale oplossing gevonden voor het geschikt maken van de plug voor elke kweekfase, en het is bovendien beschikbaar in verschillende variaties en maten.

Wij gaan het nu binnen verschillende hydroponics systemen uittesten.