Sophiatown Bizcre8

Op de bovenste verdieping van The Chamber of Mines in het hart van Johannesburg staat nu een kleine boerderij in het kader van een landbouwinitiatief onder leiding van de WIBC-organisatie (Wouldn’t It Be Cool). Deze “stadsboerderij” op basis van hydroponics heeft in de afgelopen 45 dagen al bijna 15 kg basilicum opgebracht en dit geleverd aan de Fresh Market in Johannesburg en aan omliggende cafés en koffiewinkels.

Gezien het feit dat er steeds meer vraag is naar producten die door middel van hydroponics en of aquaponics  worden gemaakt is het geen enorme investering voor dit proefproject. Het is de bedoeling dat het een voorbeeld is  of een dergelijk project effectief en haalbaar zou zijn om de aankoop eruit te krijgen en of het andere financieringsmogelijkheden creëert.  De boeren zijn vrij om hun producten te verkopen aan wie zij willen, en de winst  gaat allemaal naar de stadsboeren.

Het vreemde is dat er in de stad al diverse productieve stedelijke en dakboerderijen zijn zoals in o.a. Bertrams, Alexandra, Braamfontein, Orange Farm en Riverlea. Bovendien wordt vanuit het Johannesburgse vastgoedbedrijf en de sociale woningbouwbedrijf Johannesburg, ruimte, financiering en steun verleend voor nog twee dakboerderijen die dit jaar in de binnenstad worden gelanceerd. Met andere woorden stadsboerderijen op basis van hydroponics is in Afrika (Johannesburg) al een succes voor kleine ondernemers.

http://www.wibc.biz/