Indeling Hydroponics

Wanneer we het hebben over Hydroponics dan komen er al snel andere begrippen naar voren die op een of andere manier ook een relatie hebben met het systeem van hydroponics. Ze worden door elkaar gebruikt. Daarnaast zijn er ook vormen die gebruik maken van het principe van Hydroponics. Zoals Fodder en Vertical farming.

 


Categorie 1: Klasse Hydroponics

 1. Agroponics
 2. Aeroponics
 3. Aquaponics

Categorie 2: Nutriënten Derivaties

 1. Hydroponic
 2. Bioponic
 3. Aquacultuur

Categorie 3: Soorten Hydroponics Systemen: Open / Gesloten

 1. High Density Vertical (HDV)
 2. Verticaal systemen
 3. Voedingsfilmtechniek (NFT)
 4. Deep Water Culture (DWC)
 5. Eb en vloed
 6. Druppelen

Er is enige controverse over de manier om hydroponicssystemen te classificeren. Het doel is om de drie verschillende manieren uit te leggen waarom die hydroponicssystemen zijn gecategoriseerd. Verschillende systemen kunnen in drie aparte categorieën worden georganiseerd. De categorieën zijn nuttig omdat ze verschillende aspecten van elk systeem beschrijven. Laten we kijken.

 1. De eerste van de categorieën is “klasse of Hydroponics”, die de manier waarop de wortels worden ondersteund in het systeem beschrijft. Er zijn 3 klassen systemen, Agroponics, Aeroponics, & Aquaponics.

Agroponics: in deze klasse worden wortels ondersteund in een solide, inerte, geaggregeerde media zoals kokosnoot, perliet of  kleikorrels. (zie groeimedium) Hieronder valt bijvoorbeeld de kratky methode of de Dutch bucket.

Aeroponics: in deze klasse worden de wortels gesuspendeerd in een gesloten, donkere kamer waar de voedingsoplossing voortdurend op hen wordt gespoten of benevelt. Dit kan onder lage druk of hoge druk. Soms gebruiken ze ook het woord fogponics, vanwege de mist.

Aquaponics: in deze klasse worden de wortels gedompeld in een beluchte voedingsrijke oplossing. De term “Aquaponics” is meestal geassocieerd met vis- en plantproductie in hetzelfde systeem, maar dit is een misvatting. Aqua betekent gewoon “water”, zodat de wortels in water worden gesuspendeerd. We zullen er meer over praten in de volgende sectie.

De tweede categorie heet “Nutrient Derivations”, die de bron van de voedingsoplossing voor een hydroponics systeem beschrijft. Er zijn hiervan 3 soorten; Hydroponics, Bioponics & Aquaculture. Merk op dat de term Hydroponics wordt gebruikt om alle systemen te beschrijven waarin een voedingsoplossing, ongeacht de afleiding ervan, in water wordt opgelost.

Hydroponics wordt ook gebruikt om de nutriënten derivatie te omschrijven. Het heeft betrekking op een voedingsoplossing van geconcentreerde mineralen, wat dus de klassieke vorm van hydroponics is.

Bioponics is de tweede vorm en is afgeleid van biologisch ontbindende organische stoffen, zoals compost, thee en vis emulatie. Deze vorm sluit geen systemen uit met levende vis. Je kunt bijna zeggen dat het 100% biologisch is.

Aquacultuur, beschrijft de vis- of schelpdieren en verwijst naar het fokken, telen en oogsten van waterplanten en dieren in alle soorten aquatische omgevingen, waaronder vijvers, rivieren, meren en de oceaan.

De derde categorie heet “Typen Hydroponics Systemen”, en beschrijft de manier waarop voedingsoplossing aan de wortels wordt geleverd. Binnen deze categorie zijn er twee hoofdtypen van systemen, open en gesloten. In Open Systeem wordt de voedingsoplossing aan de wortels geleverd, en vervolgens in een tuinbed of in een afvoer vrijgegeven. De voedingsoplossing in een Gesloten  Systeem wordt aan de wortels geleverd, en dan teruggevoerd naar een reservoir of tank voor hergebruik binnen het systeem. Deze soorten systemen zijn recirculerend, en voedingsstoffen worden toegevoegd aan het reservoir om de voedingsstoffen te vervangen die wortels hebben opgenomen.

Voorbeelden

High Density Vertical (HDV): Dit beschrijft de verticale opstelling van stapelbare kunststofpotten van hoge dichtheid. Een voorbeeld hiervan is Zip-grow en ander torens of vormen van vertical farming. De voedingsstoffen worden meestal door middel van een druppelbuis of PVC-pijp in een verdeelpot aangevoerd, waar wortels voedingsoplossing absorberen, en dan druppelt het naar de pot daaronder, enzovoort.

Verticaal: Dit beschrijft de verticale opstelling van de plant zelf, wanneer fruitplanten worden ondersteund met snaren en clips of een traliewerk. Deze methode wordt typisch gebruikt voor tomaten en komkommers.

Voedingsfilmtechniek (NFT): Wortels worden opgehangen in een goot achtig kanaal, waardoor de voedingsoplossing constant doorgaat.Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van PVC buizen of platte plastic kanalen.

Deep Water Culture (DWC): Planten drijven bovenop een voedingsrijke oplossing, meestal ondersteund door een plaat polystyreen. Dit staat ook bekend als een vlot. Een vorm hiervan is de Bubbleponics. Bij bubbleponics plaats je een luchtpomp in het reservoir en gebruik je deze om water uit het reservoir naar de planten bij hun wortels te brengen.

Ebb en Flow: Dit is typisch een media-based systeem. Het groeibedje wordt meerdere keren per dag overspoeld met voedingsoplossing voor een bepaalde hoeveelheid tijd, waarna het wordt gedempt.

Druppel: Dit is typisch een media-based systeem. Voedingsstoffen worden gedurende de dag door de druppels door een druppelstuk of een PVC-pijp aangeleverd. Een timer wordt meestal gebruikt om de voedingslevering te regelen.