Hydroponics pompen vormen het hart van je systeem. Veel mensen hebben de neiging om dit onderdeel te onderschatten, alleen maar omdat ze niet begrijpen wat er komt kijken bij het selecteren van de juiste hydroponics pomp. Ik moet hierbij benadrukken dat deze pompen andere eisen hebben dan die welke worden gebruikt voor het pompen van schoon water of voor zwembaden. Ze worden daarom meestal dompelpompen genoemd. Bovendien worden de andere pompen (inline pompen of circulatiepompen)  voornamelijk gebruikt bij grootschalige hydroponicsteelt. De meeste hobbyisten moeten zich alleen bezighouden met dompelpompen.

De juiste voedingsoplossing binnen de hydroponics is net zo bijtend als zeewater. Geen zwembadpomp of waterpomp zal het lang uithouden als je deze wilt gebruiken voor hydroponics gebruik. De belangrijkste eigenschap van hydroponicspompen is dat de schroef in de binnenkant van de pompen die in contact komt water, moet zijn gemaakt van kunststof of roestvrij staal. Waaiers van koper geeft koper toxiciteit bij planten. Schoepen van staal zal ijzer toxiciteit veroorzaken, en die gemaakt zijn van aluminium, aluminium toxiciteit. Wees daarom uiterst voorzichtig bij het kopen van een pomp en zorg ervoor dat het is gemaakt van het juiste materiaal. Een keramische as en lagers zijn het best qua duurzaamheid .

Een hydroponics pomp is niet zo moeilijk te installeren. Je moet alleen ervoor zorgen dat continue de circulatie gedurende 365 dagen van het jaar werkt. Klinkt makkelijk, maar de praktijk is vaak anders. Iedere dag checken of de pomp is uit gevallen. Elke onderbreking in de watervoorziening van de toevoer van voedingsstoffen zal de kwaliteit en de totale opbrengst van het gewas beïnvloeden. Het is sterk aanbevolen dat men een back-up pomp voor het geval er iets mis gaat installeren.

De grootte van de pomp wordt bepaald door de hoeveelheid water die moet worden gepompt. Maar ook de hoogte boven de pomp en het water dat moet worden gepompt  door de buizen of slangen die wordt vanaf de pomp naar verdeelpunten lopen.  Het aantal uitgangen is ook belangrijk en je moet hier ook rekening mee houden, vooral bij grote installaties. De druk is niet zo belangrijk, de hoogste druk in een gesloten en open systemen gebruik 1-2 bar.  Het is een beetje een rekensom, aangezien je moet meten hoeveel liter per uur een pomp moet pompen. De hoeveelheid die op de pomp staat deel je door 60.  Dit is een belangrijke overweging als je een pomp koopt voor een eb- en vloed- / overstroming- en afvoersysteem, zoals in kweekbakken. Deze hoef je slechts een korte tijd onder water te zetten. Bijvoorbeeld als je 200 liter watervolume nodig hebt om je hydrocultuursysteem te laten overstromen, en je wilt dat het binnen 10 minuten volledig overstroomt, dan zou dat 1/6 uur zijn (200 x 6 = 1200 liter). Dit zou 20 liter per minuut zijn, of 1200 liter per uur als minimumvereiste.

Sommige pompen zijn ontworpen voor continu gebruik en anderen niet. Zorg ervoor dat je de juiste pomp koopt omdat een pomp ontworpen is om een paar uur per dag te werken en andere continue. Je zult in een eb en vloed systeem een andere pomp nodig hebben dan in een NFT systeem. Belangrijk is dat wanneer je gaat zoeken je alleen de kleine pompen koopt die aangeboden worden voor aquariums of specifiek hydroponics. (dus bestendig tegen o.a. zout water) Er zijn helaas geen vaste regels voor het kopen van een pomp. Teveel factoren spelen een rol, zoals grote van het systeem, aantal planten, hoogte, afstand en dikte leidingen.  Daarnaast heb je verschillen in elektra verbruik en hoeveelheid water per uur. Meestal gebruik ik een klein systeem een 20 watt pomp met zo’n 1000 liter water per uur. (zie systemen) Je hebt verschillend site waar je deze kunt kopen.

Ed van der Post