Het Japanse bedrijf Asian Gateway begint een proefproject met een hydroponics boerderij in Cambodja. Het wordt in eerste instantie getest aan de Royal University of Agriculture (Chamkar Dong campus)om het daarna te gebruiken als model voor boeren en de particuliere sector.

Het bedrijf voegde eraan toe dat het proefproject binnenkort zal starten en nieuwe technologie zal introduceren om een hydroponics boerderij te realiseren die groenten gaat produceren voor de lokale markten. Het project zal bestuderen hoe ze de productiekosten door middel van technologie kunnen verminderen. Zo zal de boerderij zonne-energie gebruiken die de temperatuur en vochtigheid kan regelen. Het doel is tweedelig. Hij wil dat de boerderij veilig voedsel produceert om aan de lokale marktvraag te voldoen, en hij wil dat ze minder afhankelijkheid worden van import.

Maar vooral ook hoe onze mensen hiervan kunnen profiteren. Cambodja importeert 300 tot 400 ton groenten per dag vanuit de buurlanden. Dus ook in Cambodja is de ontwikkeling van hydroponics gericht om de kleine boer een toekomstperspectief te bieden.