In principe kan de hele wereld je afzetmarkt zijn, maar dan moet je wel goed kijken naar welke gewassen je wilt en kunt telen en of daar markt voor is. Is het gewas winstgevend? Is het voordeliger om een ​​snelle oogst te verbouwen of kies je voor een waardevoller gewas dat op een langere termijn geoogst zal worden? Moet je verschillende gewassen kweken? Wil je er vooral van eten of wil je meer? Zelf ben ik in de afgelopen jaren op verschillen gewassen gestuit die iets meer opleveren dan alleen voedsel. Een daarvan is de Luffa cylindrica (ook wel Luffa aegyptiaca genaamd) of in het Nederlands de sponskomkommer.

Wat maakt luffa interessant?

Deze vrucht is vooral bijzonder omdat je deze kunt eten, maar er ook andere dingen mee kunt doen. Handig, omdat je altijd meer hebt dan je op kunt eten. Zo kan hij een biologisch alternatief zijn voor hydroponics plugs (i.p.v. bijvoorbeeld steenwol) en als kiemmedium. Maar hij kan ook dienen als douche-spons. Misschien ken je de luffa-sponzen uit de biologische winkel? Je kunt die gewoon zelf telen!

In principe is Luffa een subtropische groente en wordt op grote schaal gekweekt in Azië, India, Brazilië en de VS. Naast dat het als groente wordt gebruikt, vindt luffa een brede toepassing als verpakkingsmedium, matten, geluidsdichte voering, badsponzen, reinigingssponzen voor gereedschap en absorbens voor het verwijderen van zware metalen (zoals nikkel, lood, chroom, koper, enz.) uit afvalwater.

De stevige vezels van de luffa zorgen voor een prachtige structuur, met een uitstekende drainage. En deze drainage maakt de vrucht speciaal. De vrucht heeft een vezelig, sponsachtig skeletnetwerk binnenin, dat talrijke zaden bevat die glad en zwart zijn met een smalle vleugelachtige rand. De vruchten zijn groen als ze jong zijn en bruin als het fruit droog wordt. Als de vrucht rijpt verdwijnt het zachte inwendige weefsel. Meestal wordt luffa gekweekt op de grond., maar wij zijn begonnen met het telen van luffa op basis van hydroponics.

De teelt

Je eigen luffa laten groeien is natuurlijk leuk en ook zeker de moeite waard. Het zijn sterke planten als ze eenmaal de eerste groeifase door zijn. Ze worden heel lang, soms wel negen meter. Daarom heb ik gekozen voor de Dutch bucket om ze te laten groeien. Ze kunnen klimmen langs wijnstokken of bijvoorbeeld betonijzer. Hoe meer ondersteuningspunten, hoe beter. Een stevig ondersteunend hekwerk is een must. De vruchten worden namelijk erg zwaar.

Luffa kan overleven in halfschaduw met wat direct zonlicht maar beter doen ze het in de volle zon. In een zeer heet, droog klimaat hebben ze flink wat water nodig omdat ze de neiging hebben te verwelken als het te droog wordt. Als de bladeren slap worden, hebben ze extra water nodig. De tijd die luffa nodig heeft van groei tot bloei en volwassenheid kan sterk variëren tussen planten. Meestal rond de 160 dagen, maar het kan ergens tussen de 130 en 220 dagen zijn. Ze houden van een pH van 5.5-6.8. De zaden kiemen simpel en snel in een cocosplug. Hebben ze eenmaal drie blaadjes, dan plant ik ze over in een Dutch bucket met kleikorrels erin. Een druppelsysteem zorgt voor contante aanvoer van water.

Leuk feit: onrijpe (groene) luffa’s zijn eetbaar, maar als je ze wilt gebruiken om te koken moet je ze klein oogsten, voordat de vrucht vezelig wordt.

Naarmate de vruchten rijpen, wordt het xyleem (dat water van de wortels omhoog transporteert naar de rest van de plant) vezelig en stijver. Als je ze wilt gebruiken als spons of kweekplug verzamel je ze nadat ze zijn verkleurd van groen naar geel of zwart. Ze zijn dan lichter geworden en je hoort het rammelen als je ze schudt. Sommige vruchten die nog groen zijn hebben mogelijk toch al voldoende vezels ontwikkeld om nuttig te zijn, maar het is het veiligst om gewoon te wachten totdat ze op de plant zelf gaan drogen.

Na het drogen verwijder je de buitenste schil. Verzamel de zaden en bewaar die van de beste luffa’s voor herbeplanting. Luffa’s produceren wel veel zaden per vrucht, maar selecteer alleen de zwarte, volwassen zaden om te bewaren. Spoel alle resterende pulp van de vezel weg in schoon water. Drenk eventueel een paar minuten in een verdunde bleekoplossing om de vezels witter te maken als je dat wilt en spoel ze dan nog een laatste keer voordat je ze laat drogen.

Nadat de luffa-sponzen zijn gedroogd, kunnen ze heel lang worden bewaard als ze worden vrijgehouden van vocht en stof. Je kunt ze ook alvast in brokken snijden om te gebruiken voor het ontkiemen van zaden of het starten van stekken.

Achtergrondinformatie

De Luffa cylindrica wordt ook wel de Luffa aegyptiaca genoemd of de sponskomkommer of nenwa. In andere talen staat het bekend als  loofah, lufah, sponge gourd, Vietnamese luffa, Vietnamese gourd, dishrag gourd, rag gourd, vegetable-sponge, smooth luffa, Egyptian cucumber [English]; courge éponge, courge torchon, éponge végétale, luffa, liane torchon, pétole [French]; esponja-vegetal, bucha [Portuguese]; esponja vegetal, estropajo, paste [Spanish]; sponskomkommer [Dutch]; Schwammkürbis [German]; belustru [Indonesian]; bestru [Javanese]; uziuzi, madodoki, mdodoki [Swahili]; patola [Tagalog]; fanguʻakumā, mafaʻi [Tongan]; Mướp hương [Vietnamese]; نبات الليف [Arabic]; ধুঁধুঁল [Bengali]; 丝瓜 [Chinese]; 수세미오이 [Korean]; ופה [Hebrew]; घेवड़ा [Hindi]; ヘチマ [Japanese]; घोसाळे [Marathi]; Лю́ффа цилиндри́ческая, Люффа египетская [Russian]

Waarom is Luffa interessant. De belangrijkste factor is dat het een biologisch alternatief kan zijn voor plugs en kiemmedium. De vezels van de luffa zorgen voor een uitstekende structuur, met een uitstekende drainage. Ze bevorderen ook het luchtcirculatie van de wortels. Omdat ze organisch zijn, zullen ze uiteindelijk volledig composteren, zonder plastic of kunstmatige bindmiddelen achter te laten. Luffa sponzen kunnen zelfs worden gebruikt voor hun oorspronkelijke doel, namelijk het telen van meer luffa-planten. Daarom zijn wij begonnen met het telen van Luffa op basis van hydroponics. Luffa-vezel is dus eigenlijk een groen alternatief voor steenwol als wortelmedium.

Toepassingen wereldwijd

Het geslacht Luffa is inheems en komt uit de tropen. De wilde vormen van L. aegyptiaca, een van de oudste soorten, bevind zich van Birma naar de Filippijnen en in het zuiden van Noordoost-Australië en Tahiti. Maar de naam luffa, is afgeleid van de Arabische naam, louff, voor Luffa cylindrica, terwijl de specifieke bijnaam aegyptiaca  “uit Egypte” of “Egyptisch”, betekent, verwijzend naar de oorsprong van de oude wereld (Afrika en Azië )van de plant. Luffa is een subtropische groente en wordt op grote schaal gekweekt in Azië, India, Brazilië en de VS. Naast dat het als eetbare groente wordt gebruikt, vindt Luffa ook een brede toepassing als verpakkingsmedium, schoenmatten, geluidsdichte voeringen, badsponzen, reinigingssponzen voor gereedschap, en adsorbens voor het verwijderen van zware metalen [zoals nikkel, lood, chroom, koper, enz.] in afvalwater en als immobilisatiematrix voor planten, algen, bacteriën en gisten.

De L. aegyptiaca is een eenjarige kruidachtige klimmer, en groeit het best in de lage vochtige tropen, tot 500 m hoogte. Er zijn echter uitstekende cultivars uit Japan die gedurende de zomermaanden word geteeld. De stam: stengel vijfhoekig kan vrij lang worden, de bladeren zijn donkergroen, eenvoudig en gelobd, en ruw qua texture en met harige stengels die 5- 10 cm lang. De bloemen zijn diep geel, oplopend tot 5-10 cm in diameter en unisexueel. Mannelijke bloemen worden gedragen op stelen op onvertakte langwerpige bloeiwijzen, bekend als trossen, terwijl vrouwelijke bloemen solitair zijn en gedragen in dezelfde bladoksels als de mannelijke bloemen. Fruit: fruitdroog en vezelig, splitsend van een dekselachtige structuur, bekend als een operculum, gelegen aan de top van de vrucht. Subcylindrisch qua vorm, glad, niet prominent geribbeld en groeiend tot 30-60 cm lang. De L. aegyptiaca-vrucht heeft een vezelachtig sponsachtig skeletnetwerk binnenin, dat talrijke zaden bevat die glad en zwart zijn met een smalle vleugelachtige rand. De vrucht is groen van kleur als ze jong zijn, als het fruit droogt wordt het bruin en als het rijpt verdwijnt het zachte inwendige weefsel. Belangrijk is een goede drainage en een pH-waarden van 6,5 – 7,5 . De L. aegyptiaca is vorstgevoelig en intolerant voor te veel water,vooral schadelijk tijdens de bloeiperiode en de vruchtbare seizoenen. Er zijn verschillen in daglengtegevoeligheid tussen de cultivars, er zijn dagneutrale cultivars met een korte dag en een lange dag. L. aegyptiaca wordt vermeerderd door zaad.

Biologisch en medicinaal gebruik van cilindrische planten luffa

De plant is bitter tonicum, diureticum en zuiverend en nuttig bij astma en huidziekten. Het wordt intern gebruikt voor reuma, rugpijn, inwendige bloedingen, pijn op de borst als evenals aambeien. Jong fruit kan rauw worden gegeten. De jonge bladeren, scheuten, bloemknoppen, evenals de bloemen kunnen worden gegeten nadat ze licht zijn gestoomd. De zaden kunnen worden geroosterd als snack of worden geperst om olie te produceren. Extern wordt het gebruikt voor gordelroos en steenpuisten. De gedroogde fruitvezels worden gebruikt als schurende sponzen in de huidverzorging, om de dode huid te verwijderen en om de bloedsomloop te stimuleren. De vruchten zijn anti parasitaire, windafdrijvend, laxerend, zuiverend, verzachtend, slijmoplossend, tonisch en nuttig bij koorts, syfilis, tumoren, bronchitis, splenopathie en lepra. Het zaad is slijmoplossend, verzachtend en wordt gebruikt bij dysenterie.  De zaadolie wordt gebruikt bij lepra en huidaandoeningen.

Samenstelling

De achtergrond van deze eigenschappen is dat de vrucht vooral wanneer hij jong is het een groep verbindingen zoals aromatische fenolen, lavonoïden, oleanolzuur, ascorbinezuur, a-tocoferol, carotenoïden, chlorofylen, triterpenoïden en rhibosoom-inactiverende eiwitten bevatten. Door deze componenten is het verantwoord om het te gebruiken bij de behandeling van ziekten. De analyse op basis van de methode van Kao en Chen onthulde dat het Luffa-schilwater-extract de grootste hoeveelheid totale fenolica bevatte, terwijl het ethanol-extract het hoogste niveau van totale fl avonoïden bevatte. Het Luffa peel-ethylacetaatextract bevatte een groter gehalte aan oleanolzuur, carotenoïde en chlorofyl dan de andere vijf extracten. In vergelijking bevat het Luffa schil-extract een grotere hoeveelheid functionele componenten dan Luffa-pulp. Volgens de voedingssamenstelling uit de gegevensbank van Taiwan blijkt dat verse Luffa-pulp vitamine C te bevatten met 60 lg / g. De afwezigheid van vitamine C in Luffa-schil en pulp-extracten gaf aan dat deze voedingsstof aanzienlijk verlies kan ondergaan tijdens wassen, vriesdrogen of extractie.

Luffa-cilindrische bevat chemische componenten die effecten hebben op overgevoeligheidsreacties, dienen als immunostimulerend middel, anti-inflammatoire geneesmiddelen en functioneren bij glycosidase-activiteit, remmen eiwitsynthese met structurele-functionele relaties van type I RIP’s die mogelijkheden voor antitumor- en antivirale activiteiten suggereren, en induceren ook uteruscontractie bij geboorte ( oxytocica).  Met name het laatste wordt het als medicinale plant op grote schaal toegepast bij de behandeling van klinische problemen met betrekking tot de geboorte van een kind.

Economische Functie

Olie. De zaden van L. cylindrica bevatten ongeveer 40% olie die worden gebruikt bij de productie van meststoffen en diervoeders (Lee & Yoo 2006) en bij de productie van biodiesels (Ajiwe et al. 2005). Voedsel. Onvolwassen planten bevatten plantaardige eiwitten die nuttig zijn voor de gezondheid van mens en dier (Oboh & Aluyor 2009). Onrijpe vruchten kunnen rauw gegeten worden zoals de komkommers of gekookt als squash, terwijl de jonge bladeren, scheuten evenals de bloemen kunnen worden gegeten nadat ze licht gestoomd zijn, en de zaden kunnen worden geroosterd en gegeten als een snack (Sangh et al. 2012).

Diverse kleding. In Centraal-Afrika wordt de luffa-vezel gebruikt om kleding te poetsen. Het wordt ook gebruikt voor het maken van hoeden, inlegzolen van schoenen, autoruiten, matten, sandalen en handschoenen. De vezel heeft schok- en geluidabsorberende eigenschappen die kunnen worden gebruikt in helmen en gepantserde voertuigen. De vezel kan worden gebruikt als filter in motoren, om water te behandelen of zoals in Ghana voor de palmwijn.

Cosmetica. Met deze plant kun je je eigen biologische badspons telen. Maar het wordt ook gebruik in huidlotion. Wanneer plaatselijk aangebracht, heeft de luffa cilindrisch zaadextract anti-oxiderende eigenschappen vanwege de hoge concentratie aan flavonoïden. Het is ook een zeep gebruikt om de huid in combinatie met de spons te reinigen. Het is uitstekend geschikt voor reiniging van het lichaam, helpt de bloedcirculatie, verwijdert dode cellen, masseert actief, glad, scrubben, de absorptie van crèmes en oliën te vergemakkelijken.

Economisch

De belangrijkste commerciële productielanden zijn China, Korea, India, Japan en Midden-Amerika (Bal et al., 2004). Economisch potentieel van luffa-spons De prijs in Oegandese shilling (UGX) waarbij een gemiddelde luffa spons werd gekocht van de boer was UGX 300-1000 (USD 0,12-0,40), afhankelijk van de kwaliteit. De verkoopprijs na primaire verwerking was UGX 1000-1500 (USD 0,40-0,60), terwijl de prijs erna secundaire verwerking en verpakking was UGX 2000-2500 (USD 0,80-1,00) (tabel 4).

Telen

Je eigen luffa laten groeien is natuurlijk leuk en de moeite waard. Het zijn sterke planten als ze eenmaal zijn gegroeid. Ze kunnen groeien op wijnstokken en worden soms  9 m. Een sterk ondersteunend hekwerk is een must. Hoe meer ondersteuningspunten, hoe beter. De vruchten worden erg zwaar. Luffa kan vaak overleven in halfschaduw met wat direct zonlicht maar beter worden ze in de volle zon. In een zeer heet, droog klimaat hebben ze wat water nodig omdat ze de neiging hebben om te verwelken als het te droog wordt. Als de bladeren merkbaar verwelken, hebben ze mogelijk extra water nodig. De tijd die nodig is voor luffa-groei, bloei en volwassenheid kan sterk variëren tussen planten. Het vereist meestal ongeveer 160 dagen of meer, maar het kan ergens tussen de 130 en 220 dagen of meer zijn. Ze houden van een pH van 5.5-6.8

Naarmate de vruchten rijpen, wordt het xyleem (dat water van de wortels omhoog transporteert naar de rest van de plant) vezelig en stijver. Je verzamelt ze nadat ze van groen naar geel of zwart zijn gekleurd.  Ze zijn dan lichter geworden en rammelen als ze worden geschud. Sommige vruchten met groene resten hebben mogelijk voldoende vezels ontwikkeld om nuttig te zijn, maar het is het veiligst om te wachten totdat ze voor de zekerheid op de wijnstok zelf gaan drogen.

Leuk feit: onrijpe luffa’s zijn eetbaar, maar wanneer je ze wilt gebruiken voor de kookpot dan moeten ze klein worden geoogst voordat de vrucht vezelig wordt.

Na het drogen verwijder je de buitenste schil. Verzamel de zaden en bewaar die van de beste luffa’s voor herbeplanting. Luffa’s produceren veel zaden per vrucht, maar selecteer alleen de zwarte, volwassen zaden om te bewaren. Spoel alle resterende pulp van de vezel weg in zoet water. Drenk een paar minuten in een verdunde bleekoplossing om de vezels witter te maken, indien gewenst, en spoel nog een laatste keer voordat u gaat drogen.

De hoogste prijs per spons wordt verkregen via direct-marketing. Met een beetje creatieve etikettering en reclame moeten luffa-sponzen goed verkopen op boerenmarkten, bermen en tail-gate-markten. Afhankelijk van de grootte van de spons en de hoeveelheid ‘toegevoegde waarde’, zou een spons moeten verkopen van $ 1-5. Als een teler meerdere duizenden sponzen te koop heeft, kan hij/zij overwegen deze te verkopen aan lokale reformwinkels, speciaalzaken die zich bezighouden met milieuvriendelijke producten, winkels met cadeaumandjes en andere winkels die onafhankelijk zijn. Nogmaals, creatieve marketing is de sleutel.

Als een teler echt serieus is met het produceren van luffa-sponsjes en heeft aangetoond dat hij op betrouwbare wijze grote hoeveelheden hoogwaardige sponzen kan produceren, zijn er enkele grote kopers die mogelijk geïnteresseerd zijn om met hem / haar te praten. Bestudeer luffaproducten die momenteel op de markt zijn. Als de kwaliteit van uw luffa vergelijkbaar is met een commercieel verkrijgbaar product, kunt u rechtstreeks contact opnemen met dat bedrijf en aanbieden om een ​​voorbeeld in te dienen. Een serieuze, zakelijke aanpak is vereist om “uw voet tussen de deur” te krijgen. Verschillende kleine, lokale bedrijven hebben ook interesse getoond in het kopen van kleine wholesale-volumes van hoogwaardige luffa. Bekijk lokale speciaalzaken om hun producten te vinden.

Deze spons is compleet plantaardig en dus beter dan een plastic spons!
100% biologisch afbreekbaar
Een versleten luffa kan bij het compost gegooid worden.
Ongebleekt
zero plastiek en zero afval!

Overzicht van toepassingen https://www.facebook.com/1421301208111895/videos/1496315010610514/

©Ed van der Post