Home kennis Hydroponics en Algen

Hydroponics en Algen

Voorkomen en elimineren van algen in hydrocultuursystemen

Algen kunnen soms een groot probleem zijn bij kleinschalige hydrocultuursystemen. De omstandigheden zoals temperatuur, licht en voeding zijn doorgaans bij de professionele telers volledig geautomatiseerd en voorkomen hiermee algengroei. Heb je deze middelen niet dan kunnen  algen zoals de groene, roodbruine of zwarte in je systeem verschijnen. Ze klampen zich vast aan leidingen en kanalen, ze groeien op groeimedia en zit in pompen en slangen. Teveel algen kunnen daarom het groeimedium en substraat afsluiten, vooral bij druppelsystemen. Algen zijn eenvoudige plantachtige organismen die geen echte wortels, stengels en bladeren hebben. Omdat ze een vorm van plantaardig leven zijn, hebben algen dezelfde basisvoorwaarden nodig als hogere planten om te groeien en zich voort te planten; warmte, vocht, voedingsstoffen en licht.

De belangrijkste problemen waarmee je te maken krijgt wanneer je algen hebt, en moet worden aangepakt zijn: 1. Zuurstof uitputting 2. pH-schommelingen 3. Voedingstekort

Algen gebruiken ook de voedingsstoffen die bestemd zijn voor het gewas en naarmate het regenereert en uiteenvalt, wordt ook opgeloste zuurstof uit het hydroponics systeem verwijderd. Uitputting van zuurstof in het systeem creëert de biologische zuurstofbehoefte en veroorzaakt vervolgens dat wortels stikken, wat resulteert in verlies van gewassen. De algen vesrtikken niet alleen de plantenwortels maar maken ze meer vatbaarder voor aanvallen door andere pathogenen.

Algen veroorzaken zuurstofproblemen op twee manieren. Ten eerste kunnen algen drastische dalingen in zuurstof veroorzaken als het donker is. Overdag creëren algen namelijk in essentie hun eigen zuurstof door watermoleculen te splitsen. Omdat ze zuurstof aanmaken, consumeren ze ook CO2 om suikers te maken. ‘S nachts, wanneer de fotosynthese ophoudt, beginnen de algen zuurstof te verbruiken, maar houden ermee op om het te produceren. Dit kan leiden tot zuurstofverarming in het donker. Zuurstofniveaus zouden overdag gelijk blijven maar ’s nachts dalen.

Andere gevolgen

Schimmels en muggen voelen zich aangetrokken door algen. Vliegen zien het als mest voor hun larven en deze graven tunnels door de wortels en stengels en kunnen grote schade aanrichten aan de gezondheid en vitaliteit van hydrocultuur.

Algen in Hydro-oplossingen

Om algengroei te voorkomen controleer de plaatsen waar de voedingsoplossing het systeem binnenkomt en waar de voedingsoplossing terugkeert naar het reservoir en wordt blootgesteld aan licht.  Meestal betekent dit het gebruik van een lichtvast voedingsreservoir met een deksel. Kanalen, leidingen en geulen moeten lichtdichte hoezen hebben. Mediabedden kunnen ook worden bedekt met een donkere plastic film of zelfs een laag droog substraat. Het substraat zal fungeren als een droge mulch. Algen groeien niet op droge oppervlakken. Je kunt nooit alle licht uit de oplossing verwijderen, maar je kunt het minimaliseren wat in essentie algenbloei minimaliseert.

En anders een gezond hydrocultuursysteem kan kleine hoeveelheden algen verdragen. Zodra een systeem overvallen wordt met algen is de beste optie om je gewassen te oogsten, het hele systeem schoon te maken en opnieuw te beginnen.

Temperatuur is ook belangrijk. Door de voedingsoplossing tussen 18 en 20 graden te houden, zullen de algen langzamer groeien. Ook helpt het goed om de voedingsoplossing zuurstofrijk te houden

Middelen

Commerciële algiciden

Commerciële algicide producten zijn van beperkte waarde. Sowieso is dit binnen de hydroponics af te raden. Veel middelen bestaan op basis van chloor. ( giftige effect!) Bovendien zullen de meeste de meeste algidodende producten hun kracht verliezen nadat de werking van het product is uitgeput in het systeem, waardoor er weer meer van het algicide nodig is.

Waterstof peroxide

Waterstofperoxide [H202] is water [H20] met een extra zuurstofatoom, wanneer het wordt afgebroken tot een voedingsoplossing, helpt het om extra zuurstof aan uw Hydroponic voedingsoplossing toe te voegen.

Grapefruit zaad extract

Een goede organische controle voor algen in hydroponics systeem is Grapefruit Seed Extract Het extract doodt algen en er is geen bewijs dat het de planten schaadt. Het gebruik van grapefruit zaadextract in vijvers en gemeentelijke watervoorzieningen is bewezen effectief en wordt pas sinds kort geïntroduceerd in het hydrocultuur. Het heeft gunstige antibacteriële, anti-parasitaire en schimmelwerende eigenschappen zonder gedocumenteerde bijwerkingen. Het wordt gebruikt onder het label van “Citricidal Water Purification” en is bewezen effectief in het zuiveren van water.

De concentraties van grapefruit zaadextract binnen de hydrocultuur- en aquaponic-systemen is wel lager.  In één test in Chili, uitgevoerd door Dr. Carlos Roman, een zoöloog, werd extract van grapefruitzaden getest als remedie tegen de zuurstofafbrekende algen in zalmtanks. De tanks bleven vrij van algen en er waren geen merkbare bijwerkingen. Doses tussen 75 – 200 ppm werden gebruikt. Ik gebruik 5-10 druppels op 4 liter water – dit kan natuurlijk variëren met de concentratie van de oplossing die je gebruikt – controleer de ppm.

© Ed van der Post