Home Theoretisch Hydroponics Zaad kiemen

Hydroponics Zaad kiemen

147

Het eigen telen van groenten uit zaden geeft hydroponics veel voordelen en het hoort erbij. Alleen zul je niet zoveel mensen of organisaties zien die je hierover willen informeren. Als mensen het zouden weten hoe ze het moeten doen zijn ze bereid om het te doen. Want immers een zakje sla zaden kost misschien €2,-, maar daar zitten er wel 500 zaadjes in. Dus technisch gezien kost ieder zaadje €0,004. En een slakropje van het tuincentrum kost al snel ook €2,-. Dus eigenlijk is het niet de moeite waard om sla te kopen. Bovendien kun je zelf ieder jaar je eigen zaden verzamelen door er een paar te laten doorgroeien. Een circulaire gedachten? Het kopen van zaad is daarom voor de opstart van je hydroponics systeem wel noodzakelijk. En het kiemproces geeft je vooral een goed gevoel en een voldaan gevoel, vanwege het feit dat je een ​​plant uit een klein zaad ziet groeien in plaats van alleen een zaailing te kopen.

Wat u nodig hebt om zaden te starten in een hydroponicssysteem

De eerste keer dat u uw eigen zaden wil gaan telen moet u een aantal dingen in Nederland aanschaffen. In principe zijn deze eenmalig. Uitgangspunt is dat we zaden, water, licht, zuurstof en warmte nodig hebben om iets te laten groeien. En we wonen in Nederland, niet een warm land met veel zon, warmte en licht.  Je hebt dus iets nodig om je eigen zaden te laten groeien. Vooral omdat je niet afhankelijk wilt zijn van het jaargetij. Het kiemproces vraagt om een goede temperatuur, licht en water.

Kweekbak

Je kunt al beginnen met het kopen van een kleine simpele kweekbak met een koepel erop en ventilatiegaten. Ik heb er een aantal gekocht voor €3,- bij het kruidvat.  Afhankelijk van hoeveel groenten je wilt oogsten verander je kweekbak langzaam naar een professionele kweekbak of kast.

Verwarmingmat

Daarnaast moet je investeren in een verwarmingsmat die onder de kweekbak kan worden gelegd om het warm te houden. Dit is een noodzakelijk voorwaarde om de zaden te laten kiemen. Het makkelijkst is een verwarmingsmat met een thermometer die je kunt instellen. Sommige zaden hebben liever iets meer warmte nodig dan andere. Je kunt ook het in een ruimte plaatsen waar het altijd tussen de 20°C en 24° C graden is.

Startmedium

De volgende stap is het zoeken en vinden van de juiste groeimedium om de zaden te laten kiemen en om deze als zaailingen in uw hydroponics systeem te kunnen zetten. Er zijn verschillenden manieren om zaden te laten kiemen. Een veel gebruikte startermedium is steenwol (rockwool). De reden hiervan is simpel, het is bestand tegen water, zonder op te oplossen of uit elkaar te vallen, zodat het een verstopping van uw systeem voorkomt. Niet dat andere dit allemaal doen, maar rockwool is stevig.

Temperatuur is erg belangrijk.  Bij het kiemproces is de temperatuur van het zaad een van de meest kritische factoren. Sommige planten vereisen koude temperaturen om te ontkiemen. Bijvoorbeeld, de ontkiemingsnelheid van spinazie daalt tot ongeveer de helft wanneer je van 15 naar 25 ° C gaat, terwijl andere planten een hogere temperatuur nodig hebben. Zo is het voor koriander in principe het tegenovergestelde. Om ervoor te zorgen dat je kiemproces zo hoog mogelijk resultaat geeft is het belangrijk dat je de zaden de temperatuur geeft die ideaal voor ze zijn.

Kiemen

De bakken worden geplaatst in een kiemomgeving waarbij het mogelijk is om ook water eraan toe te voegen. Voor de eerste 24 uur wordt de verlichting op 50 umol /m2 / S met een lichtperiode (daglengte) van 24 uur gebruikt om goede kieming te kunnen waarborgen. De temperatuur wordt ingesteld op 20°C (68F) in de kiemruimte. De zaadtrays kunnen worden afgedekt met plastic om de relatieve luchtvochtigheid en uitdroging te voorkomen.

24 uur na het zaaien wordt er een meststof toegevoegd boven of op sub-irrigatie.  De EC van het water wordt gehandhaafd op 1200 uS / cm 1 boven bronwater EC. De pH van de oplossing wordt bijgesteld tot 5,8 met eventuele toevoeging van een base, kaliumhydroxide (KOH) en salpeterzuur als het te hoog is . De temperatuur wordt verhoogd tot 25C en de verlichting verhoogd tot 250 umol / m2/ S. Deze milieufactoren worden gedurende de rest van de gewassen tijd in het ontkiemen gebied. Sub-irrigatie duurt 1/4 uur elke 12 uur tot en met dag 6. De fotoperiode overblijfselen bij 24 uur. Wanneer hand water wordt op dezelfde besproeiingsfrequentie behoeft niet te worden gebruikt, maar zorg moet worden duurt zo dat de media niet uitdroogt

De luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is voornamelijk belangrijk op dag 1 worden (afdekking) en wordt verwijderd op dag 2 of later afhankelijk van de groente. Op dit moment, is in principe het zaad ontkiemd en begint de kiemwortel te groeien. Hoge luchtvochtigheid tijdens de eerste twee dagen van kieming zijn nodig om het zaad niet te laten uitdrogen. Met name met een lage verlichting niveau gedurende de eerste 24 uur in combinatie met de hoge vocht voorkomt uitdroging van het zaad. Eventuele dubbele zaailingen moet worden verwijderd, om een uniforme gewas te waarborgen. Elke zaailingen die bijzonder groot is moeten worden verwijderd, om onderdrukking van de groei van naburige planten te voorkomen.

We weten allemaal dat planten voldoende stikstof, fosfor, kalium, calcium enz. nodig hebben voor optimale groei. Hier is het probleem, de meeste groeimengsels zijn inert binnen de groeiperiode. De zaden ontkiemen niet echt. Succesvolle commerciële kwekers houden de voedingsoplossing tussen 100-400 ppm. Dat komt doordat de groei van de zaailingen optimaal is binnen dit bereik. Zodra de concentratie buiten dit bereik ligt, neemt de groeitempo af, of simpelweg, dan is uw opbrengst lager. Niveaus moeten binnen dit bereik worden gehouden. U kunt niet-meer voedingsstoffen gebruiken met de hoop op goede resultaten. Het is ook belangrijk om op te merken dat niet alle voedingsstoffen een groot effect hebben op de groeitempo. Zo heeft fosfor minder invloed op de plantengroei dan stikstof. De ideale fosforconcentraties liggen tussen 15 en 60 ppm. Kalium kan tussen 10-250 ppm zijn, zonder significant verlies van groeitempo.

Dus het belangrijkste van nutriënt is om deze te controleren en te beheren. Er zijn twee benaderingen:

  1. Laag niveau van voedingsstoffen gedurende de groeiperiode van de zaailing en vergroot stikstof net voor transplantatie.
  2. Zorg voor optimale voedingsstoffen gedurende het groeiseizoen en een week voor transplantatie, verminder het tot een minimum

De eerste methode heeft het nadeel dat de groeitijd van de zaailingen heel lang kan zijn. Bijna alle telers gebruiken de tweede methode omdat het de kortste groeitijd biedt.

Vermijd nooit micronutriënten, vooral ijzer (Fe) en molybdeen (Mo). De plant heeft altijd micronutriënten nodig maar in zeer kleine hoeveelheden. De zaailingen hebben elke dag geen micronutriënten nodig zoals bij de macronutriënten. Dit komt omdat het groeimedium voldoende micronutriënten absorbeert zodat de plant optimaal kan groeien.

© Ed van der Post