Hop

Ik ben momenteel gestart met het telen van 20 hopplanten 2018 op basis van hydroponics in een kas en 20 planten buiten als vergelijking. Ik heb al 3 jaar ervaring met het telen van allerlei groenten en kruiden in Hydroponics, dus in overleg met een Amerikaanse collega ga ik het hier nu proberen. Het is makkelijker om de zuren en oliën te manipuleren, maar of dit echt klopt moet blijken. (Magnum,Centennial, fuggle en Cascade) Er staan er al 15 in.

De reden waarom we dit doen is omdat we het vaak hebben over duurzame initiatieven en nieuwe concepten en we denken dat dit een echt nieuw concept is. Dit concept, dat vorm krijgt in Overijssel, is zeker uniek in Nederland en zelfs in Europa. De combinatie van Hop op basis van hydroponics in combinatie met een lokaal hopveld moet antwoord gaan geven op de vraag of het telen van Hop op basis van hydroponics  commercieel haalbaar is.

Het kan een duurzaam alternatief zijn voor de minder duurzame bieren van multinationals. Daarnaast is het een oplossing voor de lokale brouwers om lokaal geteelde, smaakvolle en gifvrije hop te kopen. 

Veel steden willen starten met projecten als ‘urban farming’ of andere ‘groene’ initiatieven. Ons initiatief  ‘Urban-hop’ zou een concrete en grote bijdrage kunnen leveren aan deze duurzame ontwikkelingen. De achtergrond hiervan is gelegen in twee trends die in combinatie met elkaar een extreem duurzaam product kunnen leveren.

 Op de eerste plaats zijn er de laatste twee jaar tientallen nieuwe Nederlandse bierbrouwerijen opgericht. In totaal zijn er nu meer dan 500 (inclusief brouwerijhuurders). Sinds 2010 stijgt het aantal brouwerijen elk jaar en het aantal hobbybrouwerijen neemt ook enorm toe. Veel steden hebben oude locaties in het centrum beschikbaar gesteld voor deze ontwikkeling. Maar hoe meer initiatieven hoe groter de vraag naar hop en tarwe. Deze producten worden voornamelijk via import aangeleverd vanuit bedrijven in of buiten Europa. In Nederland begint het nu een beetje vorm te krijgen. De vraag naar hop en een natuurlijk eindproduct is aan het stijgen. Veel grote bierbrouwerijen kopen de hop uit landen waar het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen nog niet boven aan de lijst staan. De belangrijkste exporteurs zijn Duitsland (221M), de USA (133M), Tsjechië (40,8M), Engeland (24,1M) en België (17,8M). De grootste importeurs zijn Duitsland (64,2M), de USA (53M), Engeland (52M), Rusland (34,7M) en Japan (32,8M). De jaarlijkse hopproductie over de hele wereld varieert tussen de 80.000 en 100.000 ton. Hiervan is alfazuur het belangrijkste ingrediënt. De productie komt overeen met 8000 tot 10.000 ton alfazuur. De vraag naar alfazuur wordt geschat op ongeveer 8000 ton, op basis van het feit dat er gemiddeld 4,1 gram per hectoliter bier nodig is (1995 nog 6,3 gram). Het gehalte varieert, afhankelijk van het soort bier in kwestie; vooral hoe bitter het is en de variëteit aan gebruikte hop (International Hop Growers’ Convention 2016). Als gevolg van de technologische vooruitgang en de groeiende voorkeur van de consument voor minder bitter bier, daalt het alfazuurgehalte van jaar tot jaar. En met name hier kan hydroponics een rol spelen. Want via hydroponics kan de hoeveelheid alfazuur en het aroma makkelijk worden beïnvloed. De lokale bierbrouwer, die in opkomst is, geeft deze behoeften ook aan. En wat een voordeel als de hop ook lokaal in de stad in plaats van op eindeloze akkers kan worden geteeld. De brouwer en hopteler bijeen. Goedkoper, duurzamer en afgestemd op de vraag. Bovendien is het o.a. ook op basis van onderzoeken het mogelijk om 3.9 teelten per jaar te doen.

  1. De rol van hydroponics. Wat tegenwoordig al niet op basis van hydroponics wordt geteeld is voor de meeste mensen niet te begrijpen. Bijna al onze sla, tomaten, komkommers, paprika’s, etc. worden al op deze wijze geteeld. Dus technisch gezien is de toepassing van hydroponics overal aanwezig. Het interessante is dat landen als de USA, Canada en Australië de medicinale cannabisteelt nu hebben gelegaliseerd. Wat mensen niet weten is dat deze cannabisteelt op basis van hydroponics wordt gerealiseerd. Bedrijven als THCL (https://www.thcl.com.au/) en General Hydroponics (beursgenoteerd) zijn met miljoenen projecten bezig om deze markt in handen te krijgen. Deze ontwikkeling heeft een overeenkomst met ons project, namelijk dat de Hopplant (humulus lupulis) een zusje is van de cannabisplant. Het groeit nagenoeg onder dezelfde omstandigheden in een hydroponics-omgeving. De kennis is aanwezig om via hydroponics op eenvoudige wijze via voedingstoffen hoeveelheden van een bepaalde stof te verhogen of te verlagen. Daarnaast hoeven we geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen, gebruiken we minder water en is het minder werk.

Veel mensen drinken bier, maar de relatie met de plant ontbreekt vaak. Verse hop uit je eigen kas voor je eigen bier brengt daar verandering in. Daarnaast zou het ‘Urban bier’ gebruik kunnen/ moeten maken van eigen drinkwaterputten, zowel voor de teelt van hop als voor het bier. Wij hebben als eerste in Europa deze mogelijkheid opgepakt. In een proefopstelling telen we zowel hop op basis van hydroponics als hop op grond. We hebben de slag om medicinale cannabis al verloren, maar de strijd om Hop&Hydroponics moet nog beginnen. En dankzij de medewerking en de kennis van de pioniers van het eerste succesvolle Hop&Hydroponics-experiment in Amerika hebben we al de nodige kennis in huis. Na 6 maanden hebben we de hop geoogst. Binnen iets eerder en met minder ongedierte dan buiten. Zowel buiten als binnen hebben we geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Buiten moesten we veel kevers met de hand eruit plukken.

Ook Medisch  een alternatief

Humulus Iupulus (hop)

Hop is de vrouwelijke bloem van de hopplant of Humulus lupulus. Hop is een belangrijk ingrediënt voor bierfabrikanten. Lang geleden is in de praktijk van het hopverwerken aan het licht gekomen dat hop de potentie heeft je in slaap te helpen. Mensen die op het veld werkten met het cultiveren van de hopplant hadden -meer dan normaal- de neiging om op het werk in slaap te vallen. Hop heeft dus een kalmerend effect op mensen. Deze farmacologische activiteiten zijn voornamelijk het gevolg van de bittere harsen, met name door de alfazuurcomponent 2-methyl-3-buten-2-ol. Het werkingsmechanisme van de hars van hop bestaat uit het verhogen van de activiteit van de neurotransmitter γ-aminoboterzuur (GABA), en het remmen van de activiteiten van het centraal zenuwstelsel. De meest voorkomende gebieden van onderzoek met betrekking tot hop omvatten angst, slaapstoornissen, menstruele symptomen en de behandeling van kanker.

Onderzoek: De bladeren van hop bevatten ook chemische stoffen die een kalmerend effect hebben. Deze chemicaliën hebben een gunstig effect in het verlichten van angst, ontspanning en het opwekken van slaap. Dit werd bevestigd door een studie gepubliceerd in Phytomedicine, 2006. Daarin werd gemeld dat de ethanolische en CO2-extracten uit hop de bewegingsactiviteit en lichaamstemperatuur verminderden. Ook werd het sedatieve effect van hop er in bevestigd.

In een studie gepubliceerd in het Molecular Nutrition and Food Research, september 2009, werd de anti-inflammatoire werking van verschillende klassen van hop-bitterzuren (HBA), waaronder alfa-zuren (AA), bèta-zuren (BA) en iso-alfazuren (IAA), in fibroblasten aangetoond. Dit zijn belangrijke spelers in de ontstekingsreactie.

Conclusie

Al in de 15e eeuw werden er verslagen gemaakt over de farmaco-chemische betekenis van Humulus in de Armeense traditionele geneeskunde.  Het Instituut voor Hydrocultuurproblemen van de Nationale Academie van Wetenschappen van de Republiek Armenië is de enige wetenschappelijke instelling die zich bezighoudt met hydrocultuur en het laten groeien en onderzoeken van medicinale, etherische olie en kleurstofhoudende planten. Rekening houdend met de recente belangstelling voor Humulus, werden in 2003 de eerste proeven met die plant op basis van hydrocultuur gestart. De stekken kwamen van diverse  plantages. De vrouwelijke bloemen (kegels) van de hop werden verzameld van eenjarige planten (HP), en van planten gekweekt in Garni part (GP) van Khosrov Preserve. Over het algemeen was het natte gewicht van kegels verkregen uit 1 m2  goed voor  2938 gr, het droge gewicht was 719 gr. De rest is te lezen in het verslag. Wel hebben zij ook bewezen dat de bodem minder oplevert dan hydroponics.  Op basis van de verkregen voorlopige resultaten kunnen we concluderen dat de hydroponische teelt van Humulus efficiënt en prospectief is in de Ararat Valley-omstandigheden. Proeven worden voortgezet.

Helaas moeten we weer constateren dat Nederlandse onderzoekers met name van de WUR een jaar later ook dit onderzoek zijn gestart ( onder het mom van innovatie) en negeerde volkomen onze bevindingen en die van onze Amerikaanse contact. Onder het mom van geen onderzoekmateriaal aanwezig. Dat klopt niet want je moet het kopen. Dit onderzoek “Hopteelt onder glas” van Filip van Noort, een ideeën “jatter” gefinancierd door innovatiefonds  gaf aan dat ze het moeilijk vonden. Hahaha. Ze hadden veel last van plagen en ziekten.  Maar het was volgens het onderzoek mogelijk om meerdere oogsten hop per jaar te telen in de kas. Het vreemde is dat zij uitgaan van de hoogte van  3.5 meter, terwijl Amerika en ik uitgaan van 5 meter in een kas. 

Humulus hydroponics in Armenia. Available from:

  1. https://www.researchgate.net/publication/284591500_Humulus_hydroponics_in_Armenia [accessed Jan 03 2018].
  2. https://www.innovatiefondshagelunie.nl/wp-content/uploads/2019/09/Eindrapport-Hopteelt-onder-glas.pdf

© Ed van der Post