Growstones worden gemaakt van gerecycled glas.

Growstones zijn gemaakt van glas. De eerste stap in het proces is het breken van de glazen flessen in kleine stukjes. Vervolgens worden die stukjes vermalen tot een fijne zachte poeder. Dit poeder heet Natronkalk-silica-glas­poeder. Dan wordt er nog een natuurlijk middel toegevoegd en wordt het mengsel door middel van een transportband door een oven gevoerd waar het gebakken wordt. De oven wordt gestookt op het methaangas dat vrijkomt in de vuilnisbelt naast de fabriek. Doordat de fabriek naast de vuilnisbelt staat hoeft het materiaal maar een kleine afstand af te leggen naar de fabriek, het proces verbruikt geen water wat de ecologische voetafdruk verkleint. Het resultaat is een product dat volledig gerecycled is en hoge prestaties levert. Een niet-toxisch bodemverbeterend middel voor hydrocultuur substraten. Bovendien kun je growstones keer op keer stomen en opnieuw gebruiken. De stenen blijven heel, zelfs als u stoomt met hoge druk.

Een bijkomstigheid is dat de silica waar glas voornamelijk uit bestaat, uitgeloogd wordt in een vorm die door wortels opgenomen kan worden, namelijk als kiezelzuur(H3Si04). Planten die silica opslaan zijn beter bestand tegen belastende omstandigheden als droogte, saliniteit, zware metalen en ziektekiemen.

Growstones hebben een droog karakter. Zo is het eenvoudiger om de nutriënten en het pH- en vochtgehalte zo snel als wenselijk aan te passen. Met growstones is het daarom makkelijk om de overgang van groei- naar bloeifase bij uw planten te bevorderen. De grote poriën tussen de stenen zorgen voor een snelle drainage en luchtcirculatie. Daardoor lost zuurstof snel op in het water en kunnen de wortels meer zuurstof opnemen. De kleine poriën worden met verse lucht gevuld en door een laagje zuurstof-verzadigd water afgedekt. De combinatie van kleine en grote porieruimtes vormt een ideaal milieu voor wortels en harige wortels waardoor de absorptieoppervlakte van het wortelstelsel aanzienlijk wordt vergroot.

Lagere vocht gerelateerde risico’s

Bij gebruik van Growstones in getijdetafels hoeft het waterniveau slechts verhoogd te worden tot ca. 5-8 cm onder de oppervlakte van het substraat. De bovenste laag Growstones blijft vochtig en met lucht gevuld. Het risico van overtollig vocht aan de substraatoppervlakte wordt daarmee weggenomen, waardoor de kans op een varenrouwmuggenplaag en algengroei vermindert.

Duurzaam

Door goede regulering van vocht en lucht zijn de planten minder vatbaar voor schimmels. Daarom kunnen planten niet alleen beter wortels schieten in Growstones, ze blijven ook langer gezond. Met name de growstones GS-1 is ideaal voor het gebruik binnen de hydrocultuur, groene daken, aardemengsels en aquaponics.

Onderzoek aan de Wageningen Universiteit heeft bewezen dat door het gebruik van Growstones u een gezonder en sterkere plant groeit. Een gezondere en sterkere plant zorgt voor meer opbrengst en minder zorgen voor u als kweker. Growstones zullen uw bedrijf verduurzamen, u zult besparen op kosten en krijgt er daarnaast een beter milieu voor terug! Growstones zijn de perfecte vervanger voor ieder substraat en het product voor de kweker die kiest voor; innovatie, meer opbrengst, een beter milieu en een voorsprong op de rest. Wilt u meer weten dan kunt u bellen naar : (+31) (0) 30 227 1754,  Of stuur een e-mail naar: info@seed-link.eu