Goudbes (Physalis pruinosa ) en Hydroponics

De goudbes wordt ook wel de Ananaskers, Kaapse kruisbes of Goudbes genoemd en is zeker de moeite waard om als een nieuwe aanwinst te zien in ons Nederlandse fruitassortiment. Daarom kiest Hydroponics Nederland voor de goudbes als potentieel commercieel haalbaar product binnen de hydroponics. Want een ding is duidelijk, de goudbes houdt van water en warmte. Een andere reden is dat volgens conclusies uit Mexico door Dr. Sandovalis, de Colombia variëteit zeer winstgevend voor telers kan zijn, aangezien door middel van hydrocultuur en kassen de opbrengsten verhoogd zouden kunnen worden en er 300 % meer opbrengsten bereikt zouden kunnen worden dan op de Colombiaanse plantages. Bovendien vraagt het telen van de goudbes minder investering, en kan het tegen een goede prijs afgezet worden, aangezien het een van de high-end gastronomische voorkeuren op de Europese markten is. En met name is de kleine ananaskers (Physalis pruinosa) interessant voor misschien de Nederlandse hydroponics markt. Maar zeker voor de consumptie en mogelijk als medicinaal product.

Wat weten we over de Goudbes

De kleine Ananaskers of goudbes komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt in Nederland vrijwel altijd als eenjarige gekweekt. De oranje-gele, kleine ronde besjes zijn rijp als de omhulsels van groen naar beige verkleurd zijn. De kleine ananaskers rijpt sneller dan de gewone Ananaskers. Het is een zeer productieve plant die veel bessen produceert. De Kaapse kruisbes produceert een kersengrootte, goudgeel, als een klein bolgewas en is heerlijk zoet. Het vruchttype is bes met een diameter van ongeveer 12,5 tot 25,0 mm en het gewicht varieert van 4-10 g, die ongeveer 100 – 300 zaden per vrucht bevatten. Het is een goede bron van caroteen en ascorbinezuur. Het is een handig klein gewas voor de huistuin. Het geeft snelle resultaten aan de telers. Het kan zelfs zongedroogd zijn. De vruchten van Kaapse kruisbessen zijn steeds meer aanwezig in exotische fruitmarkten. Ze kunnen interessant zijn voor de diversificatie van de tuinbouwproductie. Een populaire suggestie is dat de naam correct verwijst naar de kelk rond de vrucht als een cape. P. peruviana werd voor het eerst gerapporteerd in Engeland in 1774 (Morton, 1987). In de 18e eeuw werden de vruchten geparfumeerd en versleten voor versiering door inheemse vrouwen in Peru. Maar bij afwezigheid van vorst kan het eeuwigdurend zijn. De kleine oranje-gele bessen hebben een heerlijk zeer zoete, ananas-achtige en exotische smaak. De vruchtjes vallen wel gemakkelijk af. Gelukkig zijn ze goed beschermd in hun lampionnetjes een dun, papier achtig omhulsel en kunnen ze wel een paar dagen blijven liggen. Langer is niet aan te raden – de bessen barsten snel als ze te vochtig worden. Geoogste vruchtjes zijn binnen nog wekenlang goed te houden. Aan vitamines en mineralen bevatten de bessen, per 100 gram: vitamine A 36 microgram – vitamine B1 0,11 mg – vitamine B2 0,04 mg – vitamine B3 2,8 mg – vitamine C 11 mg. calcium 9 mg – ijzer 1 mg – fosfor 40 mg. Hun smaak is het best wanneer de vruchten volledig rijp zijn. Je weet wanneer ze rijp zijn doordat de schil knispert en het fruit eronder een zacht oranje kleur heeft.

Onderzoek

De Physalis peruviana L. is een exotisch fruit dat behoort tot de Solanaceae-familie met de hoogste productie in Brazilië. Dit wordt gepresenteerd als een product met een enorme voedingspotentieel en economische waarde. De cape-kruisbesplant heeft een hoge toegevoegde waarde omdat in principe alles van de plant, van wortel tot de vrucht gebruikt kan worden. De wortels en bladeren zijn rijk aan geneeskrachtige eigenschappen die worden gebruikt in de farmacologie. De vrucht is zoet en heeft een goed gehalte aan vitamine A, C, ijzer, fosfor en vezels, vaak gebruikt bij het maken van gelei, jam, sappen en ijsjes. Om de plantengroei te verbeteren, maar ook bij te dragen aan de kwaliteit en het uiterlijk van het geproduceerde fruit, worden enkele technieken gebruikt zoals staking, trainingssystemen, snoeien en verdunnen. Het doel hiervan is om technische en wetenschappelijke gegevens te verstrekken over de productie van physalis. Colombia en Ecuador zijn de grootste wereldproducenten van Physalis, gevolgd door Zuid-Afrika (CHAVES, 2006). Waarschijnlijk is Colombia het land met het grotere areaal van Physalis, ongeveer 800 tot 1000 hectare. Physalis peruviana L. is een exotisch fruit met een groot potentieel voor intensieve teelt onder kas en hydroponics. Helaas is de informatie en toepassing hiervan nog schaars. Er zijn gegevens bekent uit eerdere studies, waaruit blijkt dat kalium, borium en snoeien belangrijk zijn om de opbrengst te verhogen en de fruitkwaliteit te verbeteren. Het doel van deze studie was om het effect van kalium, borium en snoeien op de opbrengst en kwaliteit van fruit van P. peruviana L. in de kas te evalueren. De behandelingen bestonden uit de combinatie van bladspray van borium (0, 1 en 3 mg L-1) en kalium (3,5 en 7 meq L-1) in de voedingsoplossing en snoeien (drie stengels en zonder snoeien). Het hoogste gewicht aan fruit met en zonder kelk was 59,68 en 53,11 Mg ha-1 en het werd verkregen met 3,5 meq L-1 kalium, zonder snoeien en 3 mg L-1 borium. Meer gekloofd fruit per plant (43,33) werd verkregen met 7 meq L-1 van kalium, snoeien en zonder borium. De totale oplosbare vaste stoffen, stevigheid, pH, titreerbaar en vitamine C en fruitzuurgraad vertoonden significante verschillen en reageerden gunstig op de combinatie van 7 meq L-1 van kalium en de bladspray van 3 mg L-1 van borium. De beste wortelresultaten werden verkregen door een concentratie MS-zouten van 50% te gebruiken, hogere scheuten (14,4 cm), toename van de wortels (6 cm), aantal bladeren (4,3) en aantal knoppen (3,3) te produceren. Prasad et al (1985) merkten al op dat de toepassing van 10 delen stikstof, 6 delen P2O5 en 6 delen K2O de hoogste opbrengst opleverde met zeer sappige vruchten. Bladbespuiting van 1% kaliumchloride vóór en vlak na het bloeien verbetert de vruchtkwaliteit. Kalium bevordert de bloei en de fixatie van vruchten. Calcium speelt een belangrijke rol bij de vorming van weefsels en kelk. Borium is de meest vereiste micronutriënt omdat het tekort het TSS-gehalte van de vrucht vermindert.

Gezien het niveau van biogenetische oxidatie is het Physalis-genus het meest ontwikkeld in de Solanaceae-familie. Deze belangrijke positie is te wijten aan de aanwezigheid van polyoxygeneerde metabolieten, metasteroïden, afgeleid van ergostane (tetracyclische triterpeen). Het enzymatische systeem in Physalis-planten heeft het vermogen om het koolstofatoom uit de steroïde kern en zijketen te oxideren, met uitzondering van C-8, C-9 en C-11-koolstofatomen, afkomstig van een grote verscheidenheid aan chemische structuren: physalins, withaphysalins, ixocarpalactones , acnistines. Solanaceae worden gekenmerkt door het overwicht aan asteroïden, zijnde Physalis het belangrijkste van de twaalf geslachten (TOMASSINI et al., 2000). Recente studies met extracten van Physalis-bladeren hebben belangrijke biologische activiteiten aangetoond, zoals antischimmel, antioxidant, antitumoraal, ontstekingsremmend, molluscicide en als insecten werend middel, als gevolg van bioactieve stoffen zoals anoliden, fenolen en ethanol (FRANCO et al., 2007; QUISPE et al. ., 2009; FANG et al., 2011). Wetenschappelijke onderzoeken uit Taiwan laten zien dat de incabessen ook de stof tocopferol bevatten, een vorm van vitamine E. Een veel onderzochte vitamine. Bekend is hiervan dat tocopferol er voor zorgt dat de levenscyclus van een kankercel wordt verstoord, waardoor apoptose (celdood) wordt gestimuleerd. Peruaans onderzoek bevestigde deze uitkomst, hoewel in dit onderzoek niet de bessen maar steeltjes en blaadjes van de plant werden gebruikt. Een ander onderzoek uit India laat zien dat de incabes de lever helpt ontgiften.

In de hydroponics praktijk

Het zaaien van het zaad gebeurde in Jiff plug in een vochtige omgeving. Houd ze vochtig. Het begint al met de zaden. Je moet de zaden in een kweekbak met deksel op een zonnige plek zetten met een gemiddelde temperatuur van 25c. Na 2 weken kiemen de zaden en kun je ze al volledig in het licht/zon zetten. De stekjes houden van licht. Goudbessen hebben ongeveer dezelfde verzorging nodig als tomaten. Ik heb ze in een NFT systeem gezet om te kijken of ik de lengte kan beperken door de wortelgroei te beperken. De zaden ontkiemen in 14 tot 21 dagen in een gematigde warme kas. Zaailingen heb ik overgeplaatst in een systeem als ze 3cm hoog waren en 2 blaadjes . Normaal blijven ze voor ten minste 6 weken in de kas voordat ze worden overgeplant naar het productieveld. De reden is dat de planten niet groot genoeg zijn om naar buiten te worden getransplanteerd. Maar voor binnen is dit na drie weken geen probleem. Hoewel de physalis-plant gevoelig blijft voor extreme temperaturen. Hoge temperaturen kunnen de bloei en de vruchtvorming beïnvloeden (hogere temperaturen dan 30 ° C) (ANGULO, 2003), terwijl lage temperaturen kunnen voorkomen dat de plant zich ontwikkelt. Ze verdragen lichte vorst, maar krijgen ernstige problemen bij nachttemperaturen onder 10 ° C. Overmatige hitte verhindert echter niet de productie van fruit, In Hawaï bijvoorbeeld, produceren planten dagtemperaturen rond de 27 ° C tot 30 ° C.

Ook in de maanden mei, juni en juli hadden we in de kas makkelijk temperaturen van boven de 30° C. Voor de plant geen probleem. Maar ze waren dan ook redelijk volwassen. In totaal hadden we in een NFT 36 planten staan. Op 13 mei was de plant gegroeid tot de volwassen bladeren. Op 29 mei kwamen al de eerste bloemen en op 1 juni de eerste lampionen en eind juni konden we eerste rijpe vruchten al plukken. Met andere woorden in 2,5 maand groeiden de goudbes in een hydroponics systeem tot vruchtdragende plant die geoogst kan worden. In een maand hebben we 5 kilo vruchten geplukt. We stopten uiteindelijk met het oogsten doordat de plant voor het systeem te groot werd. Ondanks de steun die wij ze gaven blijkt een NFT systeem niet helemaal geschikt, tenzij je hiermee rekening houdt. Om een gedeelte van het probleem op te lossen hebben we nu gekozen voor en ander NFT systeem. De start van de tweede oogst is begonnen 9 half augustus met het zaaien en het uitzetten op 18 augustus. De eerste bloemen verschenen al op 2 september. Dus als alles mee zit kunnen eind september met de tweede oogst beginnen. Al met al kunnen we duidelijk stellen dat het telen van de goudbes op basis van hydroponics per m2 een hogere opbrengst genereert dan op het land.

Andere toepassingen

  • Belangrijkste bereidingen: onbewerkt, gedroogd, poeder
  • Tegenwoordig wordt de goudbes voornamelijk geconsumeerd als een voedingsproduct dat wordt genoten vanwege zijn smaak en voedingswaarde, aangezien de medicinale gebruik ervan doorgaans beperkt is gebleven tot inheemse volkeren. De zure, zoete smaak van de bes is niet voor iedereen acceptabel, maar velen genieten ervan in kleine hoeveelheden. Het is een belangrijk ingrediënt geworden in gastronomische desserts in Peru en andere delen van Zuid-Amerika
  • Vooral in zijn geboortestreek wordt goldenberry vers gegeten of het nu alleen is of in een fruitsalade.
  • Buiten Zuid-Amerika wordt goldenberry vaak gedroogd omdat het gemakkelijker is om te transporteren en op te slaan terwijl je toch een goede snack maakt.
  • Goudenbes-poeder wordt meestal gebruikt om smoothies en granen aan te vullen.

Referenties

  • Goldenberry (Physalis peruviana) Juice Rich in Health‐Beneficial Compounds Suppresses High‐Cholesterol Diet‐Induced Hypercholesterolemia in Rats: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4514.2012.00669.x
  • 4β-Hydroxywithanolide E from Physalis peruviana (golden berry) inhibits growth of human lung cancer cells through DNA damage, apoptosis and G2/M arrest: https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-10-46
  • Discusses chemical investigation of goldenberry oil and industrial utilization of the berries as a raw material of oils and functional foods: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020778z
  • The antioxidant value of golden berries / cape gooseberries: https://www.superfoodly.com/orac-value/golden-berries-cape-gooseberries/
  • The Golden Berry that Fights Cancer: https://www.thealternativedaily.com/golden-berry-fights-cancer/
  • Extraction of beta-Carotene, Vitamin C and Antioxidant Compounds from Physalis peruviana (Cape Gooseberry) : https://file.scirp.org/pdf/FNS_2013072911521729.pdf