In een fogponics systeem, een vorm van aëopononica, en wordt soms wel de volgende fase in aeroponics genoemd, worden water en voedingsstoffen verstuift en verdeeld als een mist met druppels ter grote van 30-80 micron. Een druppel van 50 micron is de optimale afmeting voor de wortels. Dit is door onderzoek van de NASA naar aëro-aardappelen in het Internationaal Ruimtestation tijdens de jaren ’90 ontdekt.

Omdat de meeste druppels in dit bereik lichter zijn dan lucht, drijven ze rond in de wortelkamer totdat ze met wortels of andere belemmeringen in aanraking komen. Zo blijft de wortelkamer vochtig en de wortels kunnen zich ook in de lucht dompelen. Dit is de reden waarom het ook een aeroponisch systeem wordt genoemd. Voor de verstuiving en het ontstaan van deze nevel is wel een externe hogedrukpomp nodig in plaats van de dompelpomp die typisch wordt gebruikt in hydroponics -systemen en meestal een lage druk (onder 4 psi) produceren. Om de mist te produceren, moeten de pomp een druk kunnen bereiken van 80-100 psi. Op zich zijn dit soort systemen duurder en gevoeliger.

Een van de grote voordelen van Fogponics over andere toepassingen is dat de ultralichte mist het mogelijk maakt dat zeer klein haarwortels  ook optimaal kunnen groeien. Dit zorgt voor een exponentiële oppervlakte voor voedingsstof- en zuurstofinname die weer een exponentiële groei geeft. Echt iets voor onze slatelers…nog meer!

Fogponic s bespaart tijd en geld! Door middel van mist in vergelijking met de standaard hydroponics methoden kan bijna 50% minder water en voedingsstoffen worden verspild. Het fogponics systeem is schoner.

Uit een onderzoek op de University of Regina afgelopen juli 2017, (A Comparative Analysis of Hydroponics, Aeroponics, and Fogponics on Plant Growth ) hebben James Wengle en collega’s een drietal groeimethoden met elkaar vergeleken. Ze gebruikte hiervoor 2 slasoorten, en met behulp van hydroponics, fogponics (0,5 micron diameter of minder waterdeeltjes) en aeroponics  werd het eindresultaat vergeleken. Ze ontdekten dat slaplanten die met fogponics werden gekweekt, minder middelen verbruikten (minder water en meststoffen) in vergelijking met de andere methoden, en de sla groeide ook beter in de fogponics.  Zij bepaalde de groei door de lengte van het langste blad elke 6 dagen te meten. Na de 42-daagse groeiperiode hebben ze wortellengte en droge biomassa per plant gemeten. Bij fogponics was de sla 1,43 keer groter dan die bij de hydroponics systeem. Romaanse sla groeide 1,15 keer langer.  Onder fogponics werd er 1,26 keer meer biomassa gekweekt dan hydroponics per vierkante meter en ze hadden 1,64 keer langere wortels. Onder het fogponics  systeem werd 1,73 keer minder water gebruikt en 2,10 keer minder mest in vergelijking met hydroponics.  Dit onderzoek zou gunstig kunnen zijn in gebieden met waterschaarste of waar voedsel binnenshuis kan helpen bij het produceren van verse producten die niet over lange afstanden moeten worden vervoerd.

Het gebruik van een lagere dosis voedingsstoffen wordt bij deze mistmachine aanbevolen omdat de zouten uit de voedingsstoffen de apparatuur kunnen beschadigen. Dit zou kunnen betekenen dat de voedingswaarde minder wordt. Meer massa en minder gezond. Het systeem is zonder meer geschikt de moeite waard voor in de kelder of de cannabisteelt.