Veel kassen bestaan uit veel verschillende gebouwen, apparatuur en leidingsystemen die allemaal goed moeten functioneren om de kas efficiënt te laten zijn. Een Drone-inspectie is dan een veilige en snelle manier om de staat van de installatie en de planten te overzien. Het gebruik van drones biedt natuurlijk veel voordelen. Het geeft een snel overzicht en evaluatie van mogelijke ziekten of tekorten, in  scherpe en gedetailleerde foto’s ,afbeeldingen en video van hoge kwaliteit. Dat bespaart dus veel onderhoudsplanning en verminderde uitvaltijd. Vooral als het gaat om vertical farming. Hoog met vele lagen en planten. In Nederland zijn studenten een drone aan het ontwikkelen die eenvoudig en gecontroleerd biologische gewasbeschermingsmiddelen kan verspreiden.

Feit blijft dat een drone in principe op het gebied van monitoring van gewas- en leveringsstadia, verkenning van ziekten en plagen en oogstvoorspelling bij potplanten en fruitgroentegewassen een belangrijke rol gaat spelen.

Wat ik mis is de creatieve kant van het gebruik van en drone. Ik heb nu een paar jaar een drone en weet dat het gebruik van drones bij verschillende overheidsdiensten momenteel wordt onderzocht.  Vooral in de landbouw met de veranderde klimaat is het een issue geworden. Boeren die problemen hebben met de droogte kunnen in een oogopslag de droge plekken zien en het gebruik van irrigatiesystemen efficiënter inzetten. In proeftuin Zwaagdijk wordt hier sinds kort ook gebruik van gemaakt. Maar je ziet de ondeskundigheid van de vlieger. Dus het is belangrijk dat niet alleen de drone goed werkt maar ook dat  de vlieger goed met de drone kan omgaan. Bij een creatief gebruik kun je veel meer het moment  pakken en optimaal presteren.

Gelukkig is vanaf 1 januari 2021 door de EU verplicht gesteld dat het gebruik van een Drone nu alleen gebruikt mag worden wanneer deze geregistreerd is, en de gebruiker minimaal een A1-A3 diploma heeft. 

Bij ons zijn de drones geregistreerd en voldoen we aan de gestelde voorwaarden.

http://www.drone-hobby.nl

 

Ed van der Post