DELEN

Deep float hydroponics of  deep water culture  is het telen van verschillende soorten gewassen op drijvers die in een vijver of bak liggen, en waarbij de gewassen alle benodigde stoffen om te groeien opnemen uit het water. Deze drijvers zijn meestal behoorlijk “duurzaam” en betaalbaar, maar ze kunnen alleen niet zoveel gewicht dragen. De beste gewassen voor diepwatercultuur zijn daarom klein en licht van gewicht. Zo is sla bijvoorbeeld een populaire DFT-groente en de perfecte maat om in de drijvers te passen. Grotere gewassen zoals tomaten en komkommers worden topzwaar. Zonder de wortelverankering  kunnen topzware planten omvallen of afbreken aan de stelen. Aan de andere kant wordt er ook veel mee geëxperimenteerd om te kijken waar de mogelijkheden liggen. Zo kan prei sinds kort ook in een DFT-systeem worden geteeld.

Diepte

Nu moet je niet denken dat het diepe bakken zijn, in principe refereert het woord  “Diep” naar water cultuursystemen met een waterdiepte van 20cm, dan kan het worden gedefinieerd als een werkelijk DFT. Dat is echt alleen nodig voor grotere planten met grotere wortelsystemen die meer ruimte nodig hebben en / of veel meer water drinken. Maar het principe van DFT kan ook bij een diepte van 10cm  worden gebruikt. Zoals bij sla. Om de planten te laten drijven wordt vaak gebruik gemaakt van een lichtgewicht polystyreen. De zaailingen worden meestal in een apart kwekerijgebied grootgebracht, meestal in een voortplantingsmedium zoals steenwol of een ander substraat. Als de zaailingen eenmaal de optimale grootte hebben bereikt, worden ze in een plug gezet en daarna in de drijvende vlotten geplaatst. De bovenkant van de plant ontwikkelt zich door de ondersteuning van de drijver. De drijvers met de planten kunnen gemakkelijk met een zacht duwtje over het oppervlak van de voedingsvijver worden bewogen, aangezien de drijvers als een wrijvingsloze transportband werken. Het polystyreen moet idealiter 25-40 millimeter dik zijn voor maximale flotatie en de drijver moet worden beperkt tot een formaat dat gemakkelijk kan worden gehanteerd en van het oppervlak van de voedingspool kan worden getild zodra de planten volgroeid zijn.

Reservoir

Het belangrijkste is te weten hoeveel en welke planten je wilt gaan telen. Dit geeft dan aan hoeveel water je moet gebruiken per plant, dus ook hoe groot het reservoir moet zijn. Gelukkig is er een eenvoudige  algemene vuistregel. Ongeacht het type hydrocultuur waar je in groeit, de verhouding water / voedingsoplossing per plant is hetzelfde. Dus het eerste wat je moet weten, is hoeveel planten je wilt laten groeien. Het tweede dat je moet weten, is hoe groot ze worden en wanneer ze volgroeid zijn. Als je eenmaal weet hoeveel planten en hoe groot ze worden, kun je de volgende algemene vuistregel toepassen.

 1. Kleine planten, minimum 1. 1/2 liter water per plant
 2. Middelgrote planten, minimaal 3 liter water per plant
 3. Grote planten, minimaal 6 liter water per plant

Beluchting

Beluchtingsysteem wordt het zuurstofgehalte in het water is belangrijk bij dit systeem. Kleinschalig of grootschalig, je moet zuurstof toedienen. Een simpel aquarium luchtpompje zorgt voor de zuurstof in je voedingsoplossing, omdat zonder zuurstof zullen je planten in de voedingoplossing stikken en verdrinken. De luchtpomp moet daarbij ook continue doorgaan met pompen, dus ook ’s nachts wanneer het donker is.  Doe je dit niet dan kunnen de planten gemakkelijk stikken als er onvoldoende zuurstof in de wortelzone is. Wortels hebben zuurstof nodig, die ze ofwel rechtstreeks uit de lucht opnemen als zuurstofgas (O2) of als opgeloste zuurstof uit vocht rondom het worteloppervlak. Zonder dit is de opname van water en voedingsstoffen beperkt, wortels zullen afsterven en opportunistische pathogenen zoals pythium zullen snel aanvallen

Materiaal

Wat je echt nodig hebt om een watercultuursysteem te bouwen zijn:

 • Bak of container om de voedingsoplossing in water vast te houden (reservoir)
 • Aquarium luchtpomp
 • Luchtleiding / slang
 • Luchtstenen (of soaker-slang) om de kleine bubbels te maken
 • Manden, potten of bekers om de planten te houden
 • Een bepaald type groeimedium
 • Drijfers (simpel tempex, EPS tot polyethyleen en andere)

Een DFT betekent dat  dit systeem op een enkel horizontaal vlak werkt en dat u een verhouding van 1: 1 volume tot groeipercentage hebt. Als u beperkte ruimte heeft, overweeg dan een techniek die een dichtere groei mogelijk maakt. Als u over voldoende ruimte beschikt, zal dit niet zo’n groot probleem zijn.  Dit betekent echter wel dat u het horizontale vlak efficiënt wilt vullen. Zorg ervoor dat de afstand tussen uw installatieplaatsen en uw drijvers overeenkomt met de grootte van uw installatie. Natuurlijk zul je er ook rekening mee moeten houden dat er verschillen zijn in het aantal gaten per plaat (drijver) In het begin je makkelijk meer gaten in een plaat zetten dan wanneer een plant groeit. Daarvoor heb je standaard maten. Te beginnen met 72 dan dalend naar 36 tot 18 of eventueel naar 28.

Voordeel
 • Lagere investering omdat het DFT-systeem geen waterpomp of extra container voor voedingsoplossing nodig heeft.
 • Ontbreekt nooit aan voedingsstoffen en water, omdat de wortels zich altijd in de voedingsoplossing bevinden.
 • Hergebruik van water.
 • Zeer geschikt voor waterminnende, snelgroeiende planten.
Nadeel
 • Een gebrek aan zuurstof in water kan gemakkelijk gebeuren.
 • Planten kunnen vatbaar zijn voor wortelziekten.
 • Moeilijk om de hoeveelheid voedingsstoffen te regelen voor grote aantallen hydrocultuurplanten.
 • De voedingsoplossing moet regelmatig worden gecontroleerd en kan niet langer dan 4 weken bewaard worden.
 • Hoge stengelplanten moeten worden ondersteund door extra apparatuur.

Drijvers

Styrofoam (Polystyrene) is gemaakt van polystyreen hardschuim en heeft een gesloten celstructuur, We kennen het voornamelijk als een blauwe plaat voor isolatie. Deze geëxpandeerd polystyreen (EPS) bestaat uit lange ketens van styreenmoleculen, een plastic polymeer. Expandable & Expanded polystyreen (EPS) is een verzamelnaam voor polystyreen en styreen copolymeren. Het is een stijf cellulair plastic schuimmateriaal afgeleid van aardolie en aardgasbijproducten. Er wordt gezegd dat EPS 100% recyclebaar is, afhankelijk van het land. In Nederland hergebruiken we ESP het meest. De EPS wordt gewassen en gemalen en uiteindelijk blijft er een granulaat over voor de kunststofindustrie.

Piepschuim, tempex of Airpop .  Ook een polystyreen (EPS) plaat en wordt meestal gebruikt in verschillende lengten en diktes voor isolatie doeleinden. Maar deze platen kunnen ook als drijvend vlotmateriaal in een hydrocultuur- of aquaponics-systeem worden gebruikt. Deze EPS platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren en te installeren. Ze kunnen worden gesneden in de juiste grootte van de watertank en de gaten in het vlot kunnen eenvoudig worden gesneden om ruimte te bieden aan de groeiende planten.

Beaver Plastic : Deze platen worden gemaakt van gerecycled materiaal en harsen van voedingskwaliteit . Het lijkt op standaard piepschuim. Het verschil is dat het heel erg hard is, erg gecomprimeerd en het heeft verzegelde technologie – dus je krijgt geen water in of op de plaat. De toplaag is speciaal afgedicht via een verhittingsproces dat ze ook met het polystyreen doen, daarom is het zo glad.

HDPE. (High-Density Polyethylene) This hard-plastic floating raft is easier to clean and lasts longer than the traditional polystyrene rafts. Deze hoge dichtheid polyetheen is ook gemaakt van aardolie. Ze zeggen dat HDPE kunststof een veilig materiaal is en uitstekend recyclebaar is, het kan namelijk worden omgesmolten. Het materiaal bestaat in principe alleen uit koolstof en waterstof. Bij eventuele verbranding van HDPE zullen er daarom geen schadelijke stoffen vrijkomen. Behalve dan wanneer additieven eraan worden toegevoegd. Wat vaak het geval is.  Er moet dan ook echter worden opgemerkt dat hoewel alle voedselveilige verpakkingen van HDPE zijn gemaakt, is niet alle HDPE voedselveilig.

Gevaarlijk

Omdat polystyreenproducten zo vaak voorkomen, nemen veel mensen aan dat ze veilig zijn en dat een overheidsinstantie, het nooit zal toestaan dat een gezondheidsbedreigend product op de markt wordt gebracht voor het publiek. Het tegendeel is helaas waar. Het vergt sowieso minstens 500 jaar om polystyreen te laten ontbinden. Wanneer polystyreen naar de stortplaats wordt gestuurd, wordt het snel afgedekt en dit proces berooft het van water en zuurstof, wat normaal zou helpen om het af te breken. Maar het belangrijkste is styreen en benzeen.

Polystyreen

Polystyreen bevat de giftige stoffen styreen en benzeen, vermoedelijk carcinogeen en neurotoxisch, dus gevaarlijk voor de mens. Het is niet direct gevaarlijk maar bij het gebruik hiervan en met name bij hitte en vloeistoffen begint een gedeeltelijke afbraak van het piepschuim, waardoor sommige gifstoffen in het water komen en uiteindelijke in de groenten. Met name wanneer styreen in contact komt met warm water, alcohol, olie of een zure omgeving wordt het styreenmonomeer onmiddellijk opgelost. Juist deze Polystyreenschuimplastic worden veel gebruikt bij commerciële hydrocultuurinstallaties als drijver en door veel hobby telers. Het is lekker goedkoop. Maar om deze gifstoffen zo min mogelijk in je groenten te krijgen moet je gedurende 3 tot 4 weken deze platen met water wassen voordat het kan worden gebruikt voor de planten. Je voorkomt hiermee toxische gaseffecten. In de praktijk zie je dit bijna niet gebeuren.

Alternatief is er wel maar te duur

BioFoam® is een nieuw, door IsoBouw gepatenteerd isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met airpop®. Het ziet er qua structuur hetzelfde uit en heeft vrijwel dezelfde eigenschappen. De grondstof voor BioFoam® bestaat uit biopolymeren, gemaakt van plantaardige grondstoffen (oneindig materiaal).  Het bestaat uit links of rechts draaiend melkzuur. Na een verwerkingsproces van polymeriseren, opschuimen met CO₂ uit de lucht, ontstaat een volledig `groen` isolatiemateriaal. BioFoam is hiermee de eerste schuimisolatie van een biologisch basismateriaal. Duurzaam isoleren dus. BioFoam® is het ideale isolatiemateriaal bij Biobased bouwen.. Maar wat blijkt, ze maken het niet meer.

Wees dus gewaarschuwd met het gebruik van polystyreen. Het beste is dan om op basis van HDPE iets te gebruiken.