Microgreens is duidelijk een nieuwe trend in het aanbod binnen ons voedselpakket. Veel chef-koks in de wereld nemen microgreens op in hun gerechten. In Nederland lopen we nog iets achter. De reden waarom het zo populair is in het buitenland is eigenlijk dat je deze greens oogst voordat ze volgroeid en ontwikkeld zijn, waarmee het een gezondere “groente” is met extra antioxidanten en fytonutriënten. Studies hebben namelijk aangetoond dat veel microgreens, zoals rode kool, broccoli en radijs vaak tot 40 keer meer voedingsstoffen bevatten dan de volwassen uitgave. Volgens professor Qin Wang van de universiteit van Maryland hebben microgreens 4 tot 40 keer meer geconcentreerd voedingsstoffen. Zijn onderzoeksteam testte 25 verschillende commercieel gekweekte microgreens, en vond constant hoge niveaus van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine E, vitamine K, luteïne en beta-caroteen.

Er zijn veel verschillende soorten microgreens omdat ook sommige groenten en sommige kruiden geclassificeerd worden als microgreens. Je hebt daarom een verzameling van hoogstaande leaves en kruiden, die uniek zijn in vorm, smaak en kleur, zoals de Citrus Leaves, Shiso Green,etc.  

Maar de meest bekende microgreens zijn:

  • Waterkers

Waterkers is de meest gebruikte en veel voorkomende groenten. Het is een kruidachtige plant uit de familie van de kruisbloemen. Het bevat meer vitamine C dan sinaasappels, meer foliumzuur dan bananen, meer calcium dan melk en meer ijzer dan spinazie. Waterkers heeft een lekkere, pittige smaak wat een beetje neigt naar peper met een heel klein snufje radijs. Het kan daarom gebruikt worden als onderdeel van een salade, maar de soort kan bijvoorbeeld ook geroerbakt worden. Waterkers bevat de stof fenethyl isothiocyanaat, een stof dat mogelijk kan beschermen tegen longkanker. Ook stimuleert waterkers ontgiftende enzymen in het lichaam.

Fris aroma, groen Vitamine A, C,

  • Chiazaad

Chiazaad komt van de Chiaplant, de Salvia Hispanica,  een Mexicaans familielid van de muntplant. Chiazaad wordt vaak in verband gebracht als natuurlijke behandeling van diabetes type 2 vanwege het vermogen om de spijsvertering te vertragen. De geleiachtige structuur die chiazaden ontwikkelen na blootstelling aan vloeistoffen zou kunnen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

  • Peterselie

Peterselie is meer dan alleen een garnering, het is een superfood. Helpt astma en beschermt het gezichtsvermogen omdat het luteïne en zeaxanthine bevat. Het is geweldig voor een goede bloedsomloop en de gezondheid van het hart. Peterselie is niet alleen een garnering, maar kan ook worden gebruikt als een groot onderdeel van een hele maaltijd.

  • Munt

Het helpt de spijsvertering en stimuleert de spijsverteringsenzymen om voedingsstoffen uit voedsel te spekken en het vet als energie te gebruiken. Munt toevoegen aan je dranken maakt ze extra mooi, maar echt consumeren je mint garnering is waar de echte voordelen voor de gezondheid liggen.

  • Basilicum

De scheuten van dit smakelijke kruid, dat perfect bij pasta’s of salades, hebben veel voordelen voor de gezondheid. “Basilicum is rijk aan polyfenolen die de gezondheid van de darm en de algemene gezondheid bevorderen door oxidatie en ontsteking te verminderen.

  • Boerenkool

Boerenkool is het groene voedsel met het antikankerpotentieel en zit boordevol vitamine C om je immuunsysteem supergezond te houden. Als je de smaak of textuur van boerenkool niet kunt verdragen, ben je niet alleen, maar het is echt goed voor je en bij herhaald gebruik kun je je smaakpapillen aanpassen. Beschouwd het als de nieuwe superfood. Als je het combineert met wat tahini, citroensap, gedroogd fruit, appelazijn en appels, kan het de bitterheid laten verdwijnen

  • Radijs

Radijs heeft een kenmerkende peperige smaak en bevat nuttige hoeveelheden foliumzuur en B6 en maken ze een heerlijke afwerking voor een salade die bestaat uit watermeloen en avocado.

Pikant, Vitamine C, antioxidant

  • Dille

Dille zit vol met flavonoïden en B-complexvitaminen Voorkomt slapeloosheid door de etherische oliën met flavonoïden en vitamine B-complex in dit kruid. Het veroorzaakt een kalmerend en hypnotiserend gevoel om je in een

  • koriander

Geurig, met een rijke en complexe smaak. Koriander micro-bladeren voegen de perfecte finishing touch toe aan talloze gerechten zoals curry’s, soepen en sauzen.  De gezonde, glanzende groene zaailingen van 2,5 tot 5cm hoog krijgen dan hun eerste echte bladstadium dat  de smaak toevoegt aan elk gerecht. De microgreens zijn klaar om te worden geoogst in 18 dagen.

  • Bieten

Het eten van bieten microgreens komt het lichaam ten goede wat betreft vitamine K. Het heeft bloedstollingseigenschappen en helpt osteoporose te voorkomen. Ook bevatten bieten een hoger ijzergehalte dan spinazie en een hogere voedingswaarde dan bieten zelf!  

  • Zaad Voorweek: 4-10 uur in koud water
  • Dagen tot Volwassenheid: 11-21 dagen
  • Groeimedium: steenwol
  • Kleur: levendige rode stelen met een neon groene bovenkant
  • Smaak: zoete en aardachtige, soortgelijke smaak als snijbiet microgreens
  • Nutriënten: Vitaminen A, B, C, E en K, Calcium, Magnesium, Kalium, IJzer, Zink en eiwitten

Bieten hebben een langere tijd nodig dan andere microgreens om te ontkiemen en zijn eigenlijk een zaadcapsule die meerdere zaden bevat, waardoor een gelijkmatige verspreiding van zaden moeilijker wordt. Wanneer de planten open bladeren hebben die groen, rood en groen zijn met rode aderen  zijn ze klaar.

  • Wortels

De wortelmicrogreen smaakt eigenlijk als de wortel! Het heeft dezelfde smaakvolle punch en onderscheidend aroma, maar dan duidelijk iets lichter. Eet deze groenten vers, zonder te koken. Voeg ze toe net voor het serveren van een warme schotel, of voeg ze toe aan een koud gerecht zoals in een salade. Je kunt ze ook gebruiken om de smaak van wortelen toe te voegen aan iets waar je normaal geen wortels aan toevoegt. Bijvoorbeeld broodjes. Wortel microgreens zijn rijk aan de meeste van dezelfde vitamines en mineralen als de wortel zelf, zoals vitamine C en A, evenals kalium en eiwit. De microgreens bevatten echter ook chlorofyl en vitamine K, die in de wortel ontbreken. Maar aan de andere kant caroteen zit er weer niet in

  • Tuinkers

De meest bekende en snelst groeiende van de microgreens is natuurlijk de tuinkers omdat het al binnen 5 dagen te oogsten is. De peperige smaak en unieke bladstructuur maken het tot een favoriet voor in soepen, salades en garnituren. Voor de thuiskok is tuinkers ideaal voor het maken van sap, smoothies of als toevoeging aan een salademengsel om wat extra pit toe te voegen. Als je tuinkers tot de microgreen-fase laat groeien, duurt het ongeveer 8 dagen. Als je door laat groeien naar het echte bladstadium, wat ongeveer 2 weken duurt, is er duidelijk een verschil in beeld, rendement en smaak, dus probeer het allebei.

  • Mosterdkers

Mosterdzaad of witte mosterd is pittig, en uitstekend te gebruiken in bijvoorbeeld een salade, of gecombineerd met een hartig broodbeleg. De blaadjes van mosterdkers zijn groen met paars.  Je moet wel de zaden in ruim lauw water 8-12 uur lang weken, voordat je ze op het medium uitspreidt. De mosterdkers kan in principe al in 7-8 dagen geoogst worden.

Zeer pittig, zoet, helpt de gezondheid van de huid, diureticum

  • Zonnebloemkers

Zonnebloemkers heeft een heerlijke nootachtige smaak. Wanneer ze ouder worden beginnen te meer krijgen ze meer een combinatie van wortelen en radijsjes. Week de zaden in koud water gedurende 8 tot 12 uur. Je kunt  ze dan direct planten. Maar laat het gedurende 3 tot 4 dagen bedekt met de verduistering / vochtigheidskoepel voordat je ze aan het licht blootstelt. Duurt in totaal  8-12 dagen voor je ze kunt plukken

  • Rucola

Rucola bevat glucosinolaten (GSL’s), ascorbinezuur (vitamine C) en fenolen waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij het tegengaan van toxines en het voorkomen van omgevingsstress. Het toevoegen van de gepeperde rucola aan sandwiches, salades, smoothies is naast dat het een kleurrijke en eetbare garnering is ook gunstig is voor je gezondheid.

Pittig, vitamine C, antioxidant

  • Snijbiet (vergelijkbaar met quinoa)

De snijbiet is altijd de moeite waard om te groeien. De kleur, zachte bietensmaak en geconcentreerde voedingsniveaus voor salades of andere maaltijden zijn perfect. Deze microgreens zijn ongelooflijk rijk aan vitamine K, A en C. Ze zitten ook vol met eiwitten, voedingsvezels en antioxidanten.

  • Bieslook

Bevat een stof genaamd allicine die het slechte cholesterol in het bloed verlaagt en de gezondheid van het hart verbetert. Bieslook, evenals zijn neven, knoflook en uien, bevatten antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende gezondheidsvoordelen.

  • Venkel

Venkel is er om je geest en spieren te herstellen. De jonge scheuten van venkel bevatten 9 essentiële aminozuren om je gezond te houden.  Je kunt deze aminozuren vergelijken met die van spirulina. Ze zijn de bouwstenen van eiwitten en dragen bij aan de spiersynthese, ze repareren beschadigd weefsel na een inspannende training of gewoon door dagelijks actief gebruik.

  • Mizuna

Mizuna is een Japanse groente met een pikante, milde, peperige mosterd smaak. De microgreens van mizuna dragen dezelfde smaak, maar met minder taaiheid dan de volwassen bladeren. Hun zachte  textuur staat in contrast met hun peperige beet. Hoewel het pittig is, is het meestal minder pittig dan rucola. Micro mizuna is een goede bron van eiwitten, niacine en fosfor en een zeer goede bron van voedingsvezels, vitamine A, vitamine C, vitamine E (alfa-tocoferol), vitamine K, thiamine, riboflavine, vitamine B6, foliumzuur, calcium, ijzer , Magnesium, Kalium, Koper en Mangaan. Je moet de zaden van mizuna een tijdje in koud water moeten laten weken.  Grondig spoelen en direct zaaien op het medium. Oogst  10 – 14 dagen

  • Selderij

Selderij is zeer klein zaadje en smaakt als selderij. Echt heerlijk!. Het is het langzaamste zaadje dus je moet geduld hebben