De kiwano is een ovale vrucht en komt van oorsprong uit de Kalahari Woestijn en wordt ook wel de gehoornde meloen, de melano, de Afrikaanse gehoornde komkommer, gelei meloen en de stekel kalebas genoemd. De kiwano werd begin jaren 80 op de markt gebracht en wordt sindsdien geteeld in onder andere Nieuw-Zeeland, Israël en Kenia. Een rijpe kiwano meloen smaakt naar komkommer, kiwi en banaan. Hoe ga je verder als je eenmaal zulk interessant fruit in huis hebt gehaald?De schil is geel tot oranje van kleur en bevat veel kleine horentjes. De schil is dus niet eetbaar. Kiwano wordt daarom ook wel eens gehoornde meloen genoemd. Het geleiachtige vruchtvlees van de vrucht is lichtgroen van kleur en bevat veel kleine eetbare zaadjes. Men kan de naar citroen en banaan smakende kiwano vers eten of verwerken in een fruitsalade. Ze zijn minstens een half jaar houdbaar.

Je bevrucht de meloenen handmatig met oorstokjes, zo vaak mogelijk, zolang de vrouwelijke bloem open blijft.  Kiwano is een echte zonneklopper en kan heel wat warmte en droogte verdragen.

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten om te voorkomen dat er een te sterke groei ontstaat. Dit zou ten nadele van de bloemen en vruchten zijn. De pH is 6 – 6,5. Ik ben gestart met 6 zaden in Jiffy plug. De grond hield ik vochtig, maar vermijd te veel water, wat vaak de rotting van de zaden / wortels veroorzaakt. Binnen 2 dagen begon het zaad al te schieten en 4 dagen waren de eerste blaadjes zichtbaar

Zorg voor klimondersteuning, want dit is een klimplant. Smaakt het best als het op natuurlijke wijze op een wijnstok mag rijppen. Oogst in ongeveer 100-110 dagen.

Na een week hebben we de kiemplantje in een hydroponics systeem gezet.