Home Brix waarden

Brix waarden

Waarom smaakt de ene groenten beter dan de andere?

Er wordt relatief weinig gesproken over de Brix waarden binnen de hydroponics teelt. En juist dit is belangrijk om de kwaliteit van je product te verbeteren. Immers het is bekend dat de smaak van groenten optimaal en gezond is wanneer het de volledige spectrum van mineralen en voedingsstoffen bevat. Hoe hoger het suikergehalte hoe beter de kwaliteit van uw groenten of fruit. Je kunt daarom ook zeggen dat je rechtstreeks aan het suikergehalte het mineraalgehalte en het proteïnegehalte kunt verbinden. Dus hoe hoger het BRIX-getal hoe hoger het mineraal- en proteïnegehalte en hoe gezonder en voedzamer de groente of het fruit is. BRIX is een eenheid voor het meten van de brekingsindex, op dezelfde manier als Fahrenheit of Celsius een temperatuurmeting is. In het geval van Fahrenheit werden de eigenschappen van water gebruikt om een ​​schaal te berekenen op basis van het thermische gedrag. De twee uiteinden van de schaal waren gedeeld door 180 ° F, wat 32 ° F opleverde voor het vriespunt van water en 212 ° F voor het kookpunt.

In het geval van BRIX werd een suiker (sucrose) oplossingen gebruikt om de schaal te ontwikkelen. Willekeurig werd de brekingsindex van zuiver water (RI = 1,333) eenvoudig gedefinieerd als “0” BRIX. De rest van de schaal werd gekalibreerd om direct te worden gelezen als percentage sucrose (d.w.z. BRIX).  De Brekingsindex (RI) geeft de neiging aan van licht om te buigen terwijl het door een vloeistof gaat. Een beker zuiver water zal licht buigen dat er doorheen gaat. Als vaste stoffen worden opgelost in een beker water, zal het licht in toenemende mate buigen naarmate de concentratie toeneemt. Dit was een handige referentie, omdat het werd gebruikt om te controleren wanneer fruit rijp was en klaar was om te oogsten. Tegenwoordig wordt de BRIX-schaal veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie voor het meten van de geschatte hoeveelheid suikers in fruit, groenten, sappen, wijn en frisdranken. Het wordt ook gebruikt in de metaalverwerkende industrie als een handige manier om op water gebaseerde smeermiddelconcentratie te controleren. Maar binnen de hydrocultuur hoor je er weinig over. De reden is waarschijnlijk dat een op hydrocultuur gekweekte en naar water smakende tomaat en sla, een zeer laag BRIX-gehalte heeft en een biologische tomaat een zeer hoog BRIX-gehalte.  Je proeft niet alleen een zoetere smaak, maar  ook een vollere smaak. Er zitten ook minder schadelijke nitraten in voeding met een hoog BRIX-getal.

Als het BRIX-niveau laag is, zitten er geen voedingsstoffen in de plant, en is dus het nitraatgehalte veel te hoog. Dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Brix-waarde geeft heel simpel gezegd aan hoeveel opgeloste suikers een vloeistof bevat. Het is hierdoor een veel gebruikte methode om de kwaliteit van fruit en groenten te meten. Een hogere Brix-waarde duidt namelijk in het algemeen op een betere kwaliteit.  Het nemen van een brix-meting moet een standaardprocedure zijn voor hydroponic gewasadviseurs in Europa. Als een bladmonster bijvoorbeeld in een hydrocultuur in een tomatenkas een lage brix vertoont, is het eerste dat de adviseur vaak aanbeveelt het verhogen van de kalium. Kalium is een katalysator voor het metabolisme van koolhydraten, waardoor brix wordt verhoogd.  Overmatige nitraten verbranden koolhydraten en verlagen de brix. In feite wordt bijna 30% van de energie van fotosynthese gebruikt om de nitraten te assimileren! Dus om een ​​hoge brix te garanderen, geef de planten niet meer nitraten dan ze nodig hebben. Overmatige nitraten produceren grote cellen met dunne celwanden, waardoor ze een doelwit zijn voor plagen en ziekten. En omdat de suikers worden verbrand om meer topgroei te produceren, kan de wortelgroei worden beperkt en kan de productie van fruit en bloemen worden vertraagd. Een brix-refractometer kan de tekens weergeven voordat het te laat is.

En dat is jammer want in tegenstelling tot een gewas dat in de grond wordt geteeld, kan de brix van een vrucht of groente in een hydroponische omgeving zorgvuldig en precies worden aangepast door de teler. Zo kan de brix waarde worden verhoogd of verlaagd door de kalium/nitraat verhouding in de wateroplossing te wijzigen of door fulvozuren, humuszuren of aminozuurmengsels toe te voegen. Hoewel het tegen argument van de hydrocultuur is dat de brix-waarde alleen maar de suikergehalte aangeeft en dat een kleine aardbei bijvoorbeeld een zeer hoge brix kan hebben, omdat er heel weinig water is om te mengen met suiker. Of dat een grote sappige watermeloen een zeer lage brix kan hebben vanwege de hoge percentage water. Dit betekent niet dat de watermeloen ongezond is, alleen dat hij erg goed gehydrateerd is. Natuurlijk is dit een zwak argument, omdat de waarden van ieder afzonderlijke groeten of fruit bekend is. En een klein verschil is niet een argument. Het verschil is dat een krop sla uit een hydrocultuur een waarde heeft van 2 en een van biologische oorsprong 12. Dan is een simpele test met vergelijkbare grootte en gewicht simpel uit te voeren. Je kunt het zelf eenvoudig testen. Neem een tomaat en leg die in het water. Een tomaat van slechte kwaliteit drijft boven of zinkt heel langzaam. Een kwalitatieve tomaat zinkt snel.

Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof, suiker, in een vloeistof. Het apparaat refractometer geeft aan hoeveel massa-% van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De Brix-waarde wordt onder andere veel gebruikt in de verwerking van landbouwproducten voor het meten van de kwaliteit van fruit en groenten. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde des te beter de kwaliteit. Hogere Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid.

Elke keer dat je een Brix waarde hoger komt, kijk je naar nieuwe fytochemicaliën die uit de plant komen en waarvan niemand weet dat ze nog bestaan”.

Een refractometer werking is eenvoudig te verklaren. De druppel sap op de meter in de hand gehouden meet de hoeveelheid breking (of buiging) in een lichtstraal die door het plantensap gaat.. Degrees Brix is vernoemd naar de Oostenrijks-Duitse wetenschapper Adolf Ferdinand Wenceslaus Brix (1798-1870), die de eenheid in 1870 ontwikkelde. Nu zijn refractometers in alle soorten en maten beschikbaar tegen een redelijke prijs. Ze stellen de gewetensvolle consument in staat thuis eenvoudige tests uit te voeren om de kwaliteit van het product te bepalen.

CONSUMENTEN KUNNEN HELPEN VERANDERING TE MAKEN

Elke boer, detailhandelaar en consument die belang heeft bij de kwaliteit van hun voedsel heeft een refractometer nodig. Refractometermetingen geven aan dat producten die in supermarkten worden verkocht, over het algemeen 25 tot 50% van de voedingsstoffen bevatten die ze zouden moeten hebben.  Maar de Brix ​meet ​meer dan alleen suiker. Hoe hoger de brix-waarde, hoe meer de planten insecten- en ziekteresistent zijn.  Zwakke planten hebben een lage brix-waarde en geven een elektromagnetische frequentie af die roofdieren aantrekt. Insecten stemmen niet af op de frequentie van een plant met een hoge brix waarde. Schimmels, meeldauw en andere plantenziekten kunnen geen gezonde planten gebruiken.

William Albrecht,  zei: “Insecten en ziekten zijn de symptomen van een falend gewas, niet de oorzaak ervan. Het is niet de overweldigende indringer die we moeten vrezen, maar de verzwakte toestand van het slachtoffer “.