Bamboe

Bamboe en hydroponics

Bamboe als systeemmateriaal voor het telen op basis van hydroponics vraagt vanaf het moment van de kap dat er gekeken wordt naar punten zoals: de leeftijd van de bamboeplant, de manier van drogen, de juiste behandeling tegen schimmels en ongedierte, het vochtpercentage en het transport. Meestal wordt bamboe gedurende 7 dagen in een behandelingsbad van borax geweekt zodat de oplossing  de zouten volledig door laten dringen in het binnenste “vlees” van de bamboe.  Borax of natriumboraat  is een zacht, kleurloos, poederachtig mineraal dat gemakkelijk in water oplost. Het is een natuurlijke insectenwerend middel en conserveermiddel. Het staat in Europa wel op de lijst van giftige middelen.  Maar doordat de bamboe na ongeveer een week uit het zwembad wordt gehaald wordt het verticaal gestapeld, zodat de conserveringsoplossing uit de bamboe kan lopen, en weer kan worden gerecycled. Daarna wordt het in de zon gedroogd. Voordat we het gebruiken behandelen en reinigen we het zelf nog een keer om te voorkomen dat er bacteriën of schimmels er in groeien. Met een natuurlijk middel.

Het verbouwen van ons eigen voedsel is een natuurlijk menselijk instinct. Vandaag hebben we meer dan ooit de sterke behoefte om terug te keren naar de natuur en onze lichamen van binnenuit te genezen met verse, gezonde groenten en fruit. Het staat ook volop in de belangstelling. Maar een van de grootste tekortkomingen van o.a. de verticale landbouw, waar zowel bedrijven als enthousiastelingen op een of andere manier blind voor zijn, (zelfs nadat ze dit hebben uitgelegd) is het feit dat alle accurate claims over duurzaamheid in o.a. verticale landbouw geen rekening houden met materiële levenscycli van wieg tot het graf. Begrijpelijk omdat bamboe realistisch (zakelijk) gezien een extreem moeilijke en dure manier van werken is en PVC niet. Toch verwonderde het mij dan ook dat materiaal als bamboe niet veel voorkomt binnen de hydroponics gemeenschap. In landen waar bamboe op grote schaal aanwezig is, wordt het gebruikt voor allerlei industrietakken, zoals bouw, constructies, meubels, en in het westen voor vloeren en zelfs binnen de kledingindustrie  en sinds kort in Coevorden waar ze bamboe verkeersborden hebben neergezet. Behalve binnen de hydroponics.

Bamboe heeft een grotere treksterkte (of weerstand om uit elkaar te worden getrokken) dan staal en is bestand tegen compressie beter dan beton en is een duurzame plant. Dus waarom niet uitproberen. Het eerste prototype is gemaakt. Uitgangspunt was om te kijken of het systeem waterdicht gemaakt kan worden, zonder teveel lijm of andere chemische middelen. We hebben het systeem nu drie dagen draaien zonder lekkage. Dus nog een maand wachten en kijken wat het water doet. Ondertussen al een nieuw systeem bedacht met snellere constructies…

ArabicDutchEnglishFrenchHindiSpanish