Home Aquaponics Aquaponics Initiatieven

Aquaponics Initiatieven

39

INAPRO

Er zijn in Nederland diverse initiatieven. Velen van hen zijn gestopt. De bekendste debacle was Uit Je Eigen Stad in Rotterdam.  Het project werd begeleid door de Universiteit van Wageningen Universiteit.  Hun aquaponicssysteem was de grootste van Europa. Het leuke is dat Wageningen project  INAPRO – Innovative Aquaponics for Professional Application ging opzetten, onderdeel van EIP-AGRI.  Als Aquaponics niet in Nederland lukt dan zeker in het buitenland. En er is veel subsidie te vinden. Diverse Universiteiten duiken op dit concept zoals ook  Delft University of Technology. Het Europese INAPRO project is er op gericht een model te ontwikkelen voor Aquaponics . Je zou denken  dat is goed. Alleen er bestaan wereldwijd als tientallen professionele modellen voor Aquaponics. Dus is het weer het bekend verhaal uit Nederland. Wij willen zelf alles uitvinden…want er is veel geld te verdienen. Hiervoor zijn de een samenwerking aangegaan met Fytagoras. Een club die ontstaan is uit TNO.  Het opmerkelijk is dat Jilin Zixin Pharmaceutical Industrial Co., Ltd. uit China de enige aandeelhouder is. Maar toch is de conclusie  van meneer Karel Keesman dat  in Nederland  het vooralsnog niet mogelijk is om tot een economisch rendabel systeem te komen. “In Rotterdam en Den Haag is er wel mee geëxperimenteerd. Het kost veel ruimte en geld om dit soort systemen in de stad te plaatsen en het kan absoluut niet op tegen de grootschalige teelt van groenten in het Westland. Maar waarom dan het INAPRO???

CITYFOOD

Spil in Nederland is dus Prof.dr.ir. Karel J. Keesman en Dr. Simon Goddek (beiden Wageningen Universiteit). De eerste zit ook in INAPRO. Maar ze hebben nu een nieuw project opgezet. Namelijk Cityfood.  Ook hier onderzoeken ze integrated aqua-agriculture (IAAC)-systemen, om deze wereldwijde uitdaging aan te pakken. Bij een IAAC-systeem worden vis en plantaardig voedsel geproduceerd, waarbij het viswater dient als meststof in nagenoeg emissievrije installaties. Deze opkomende technologie is momenteel nog steeds een nichemarkt. ( niet nieuw) Met CITYFOOD worden strategieën ontwikkeld om de populariteit en toepassing van dit ruimte- en hulpbronnenvriendelijke voedselproductiesysteem in stedelijke gebieden te bevorderen. In het multidisciplinaire projectteam werken stedenbouwkundigen, stadsboeren, wetenschappers, ondernemers, lokale leiders en geëngageerde burgers samen om deze doelstellingen te realiseren.

NoordOogst

NoordOogst pioniert als enige in Nederland (en voor zover bekend in de rest van de wereld) met zeewater aquaponics. Werken met zout water is extra uitdagend, maar heeft wel de potentie hét voedsel productie systeem van de toekomst te worden. NoordOogst heeft het initiatief genomen om het Aquaponics Atelier te realiseren op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen

 

Duurzame Kost uit Eindhoven is een cityfarm die groenten teelt door middel van een aquaponicssysteem. De groenten groeien onder ledlichtt. Telefoon  06 51 83 17 39 . Verkoopt in principe zijn producten aan een restaurant.

Blue Acres; adres demokas: De Steeg 8b, 5827 AE Vortum Mullem. Weinig activiteiten

Greenfresh Aquaponics:  Denis BanuokuHavenkade 6 9403 AH Assen

Riverfood. Vanaf 2020 heeft Riverfood de eigen voedselproductie stopgezet, gestopt met het bouwen van aquaponics-systemen en gestopt met het geven van workshops, cursussen en presentaties.

Aquaponic Gardening Community uit Amsterdam in Mediamatic Biotoop. Lokaal gebruik.