Andijvie, (Cichorium endivia) ) is een lid van de cichoreifamilie, de familie der Compositae (Samengesteldbloemigen) net zoals cichorei, witlof en sla. De volledige naam van andijvie is Cichorium en wordt in sommige supermarkten ook vaak escarole (spaans) genoemd. Deze plant, vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied omdat de gecultiveerde andijvie een afstammeling is van Cichorium pumilum Jacq., (pumilus = dwergachtig) die in het Middellandse Zeegebied in het wild voorkomt. Het woord cichorium dan ook afkomstig van het Griekse woord kichora of kichore wat afgeleid is van de woorden kio (= pad, weg) en chorion (= land).

Hoewel Andijvie niet zo winterhard is als andere bladgroenten, geven ze toch de voorkeur aan wat koeler weer, en blootstelling aan te veel hitte zorgt ervoor dat de bladeren een meer bittere smaak ontwikkelen. Er bestaan twee soorten andijvie. De ene soort heeft hele bladeren en de andere soort is de zogenaamde krulandijvie. De gekrulde andijvie is wat bitterder van smaak. Het is dan ook geen toeval dat de andijvie familie is van de witlof.  In verschillende kruidenboeken o.a. van Dodonaeus (1554) en Tabernaemontanus (Frankfurt 1588) worden de tamme en wilde andijvie beschreven. Het bleken (geel houden van de hartbladeren) werd in die tijd uitgevoerd door het telen onder stro en dekaarde of door het dichtbinden van de kroppen. Momenteel wordt het voornamelijk in de kas geteeld en in de zomer buiten.

Waarom Hydroponics

Krulandijvie (Cichorium endivia L. var. Crispum Hegi) wordt in Nederland gewaardeerd om zijn kenmerkende knapperige textuur en milde bittere smaak, waardoor het geschikt is voor directe consumptie en als ingrediënt van gemengde kant-en-klare salades of voor de bekende stamppot. Verder bevat andijvie een hoog gehalte aan ascorbinezuur en mineralen zoals kalium en calcium. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de mogelijkheid om via Hydroponics het vitamine C gehalte en selenium gehalte te verhogen. Zo is de seleniumconcentratie in andijvie en ook in andere groentegewassen over het algemeen lager dan 1,0 mg kg − 1 droog gewicht. Daarom kan het verhogen van de Se-concentratie in bladeren van gekrulde andijvie via bemesting gunstig zijn voor de menselijke gezondheid. Hydrocultuur is het gebruikelijke groeisysteem voor andijvie in Nederland. Daarom is een gerichte bemesting  een eenvoudige, efficiënte en praktische methoden voor de toevoer van voedingsstoffen voor planten.  In een onderzoek door het Department of Agricultural, Food and Forest Sciences of Palermo (SAAF), at Marsala, werd een experiment uitgevoerd om het effect van Se-toedieningssnelheid en -type (fertigatie of bladspray) op de opbrengst, functionele eigenschappen (fenolen en ascorbinezuur) en minerale samenstelling van gekruld andijvie gekweekt in een hydroponisch systeem te beoordelen. Ze voegde een geschikte hoeveelheden selenaat toe aan de basisvoedingstoffen (Na2SeO4). Hun bevindingen komen overeen met die van Hawrylak-Nowak, Feist en Parker, Suarez et al., White et al. en Ríos et al. Ze vermelden dat de selenaatconcentraties  de in het wortelgebied en in scheuten van de Lactuca sativa, Stanleya pinnata, sommige Brassica-soorten en Arabidopsis thaliana verhoogd waren. Belangrijk is wel dat hun bevindingen ook aantonen dat de verrijking van Se in de voedingsoplossing niet schadelijk was tot respectievelijk 4 en 8 μmol Se L −  voor bemesting en bladtoepassing. Bovendien gaven de resultaten aan dat een consumptie van 47,4 g dag van met Se verrijkte gekrulde andijvieblaadjes van planten die via bladspray 8 μmol L-1 selenaat zijn aangebracht voldoende zou zijn om de menselijke fysiologische behoeften te dekken. Samengevat kunnen we dus concluderen dat Se biofortificatie van door hydroponics gekweekte gekrulde andijvieplanten een aantrekkelijke en gemakkelijke mogelijkheid is om de Se-concentratie in menselijke voeding te verhogen.

Andere mogelijkheden

Je kunt ook de hoogste totale fenolische en totale flavonoïde-inhoud van de hoger andijvie krijgen door je voedingsoplossing te verrijken met K, gevolgd door de oplossing verrijkt met N en P. Het hoogste antioxidante gehalte werd waargenomen met de voedingsoplossing verrijkt met N.

Hydroponics

Hydroponics: Ontkiemt in de meeste media, (Dagen voor kieming: 5-14 ) maar ik geef de voorkeur aan jiffy of steenwol. Hoewel het eerste project in Oase is gedaan (zie foto) Je kunt een verdunde mix van meststoffen van N-P-K (in ppm): 22-12-13. in het begin bij oase en steenwol gebruiken. Andijvie blijkt te kunnen worden geteeld binnen een vrij brede range van voedingsschema’s. Meestal heeft de plant minder voedingsoplossingen nodig dan wordt. Daartegenover staat de spoorelementen wel veel aandacht verdienen. De hoeveelheden in oplossing zijnde en daarmee voor de planten beschikbare spoorelementen – m.n. ijzer en mangaan – kunnen sterk dalen en moeten daarom moet vrij intensief worden gemonitord. Daarnaast moet je weten dat niet iedere ras andijvie geschikt is voor de teelt op water.

Andijvie wordt veelal hydrocultuur geteeld met steenwol in een NFT-systeem. Je moet bij andijvie wel rekening houden om voldoende ruime tussen de planten te hebben en voor een ruime wortelontwikkeling.

– Effect of Selenium Enrichment and Type of Application on Yield, Functional Quality and Mineral Composition of Curly Endive Grown in a Hydroponic System.  by Leo Sabatino, Georgia Ntatsi, Giovanni Iapichino,Fabio D’Anna and Claudio De Pasquale. www.mdpi.com/2073-4395/9/4/207

https://youtu.be/R0X6cXUJZHQ