Home Medisch Aloysia triphylla

Aloysia triphylla

63

Citroenvebena

Het blad ruikt meer naar citroen en in Frankrijk heet het  Verveine, en de Italianen noemen haar Limoncello. Verveine is absoluut niet winterhard en moet dus zonder twijfel overwinterd worden. Vaak doet deze aromatische plant het ook prima als kamerplant, al kan je die tijdens de zomer zonder problemen het balkon of terras laten opvrolijken! De citroenverbena of verveine is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Chili. Vroeger werd deze struik alleen in deze landen geteeld vanwege de grote warmtebehoefte, maar later werd al snel duidelijk dat deze verbena mits beschermd het hier ook prima deed!

In een recent Hydroponics en Aeroponics onderzoek liet zowel valeriaan- als citroenverbena-planten zien dat het hoogste versgewicht van zowel bladeren als wortels waargenomen werd in het drijvend systeem. Bij de citroenverbena-planten was het versgewicht van bladeren aanzienlijk hoger in dit systeem vergeleken met andere systemen. Er werd geen verschil in vers gewicht van bladeren gevonden tussen aeroponic en hydroponics mediasystemen. Beiden planten die ook gekweekt waren op de grond
hadden een lager vers en droog gewicht dan hydrocultuur geteelde planten. Qua bladopbrengst van valeriaan en citroenverbena binnen dit drijfsysteem vergeleken met de bodem was dit respectievelijk 94% en 90% hoger. Volgens de resultaten hadden citroenverbena-planten een significant verschil in blad chlorofyl gehalte.
In de valeriaanplanten was de concentratie van etherische olie in drijvende systemen hoger dan bij andere systemen, terwijl er geen significant verschil werd waargenomen in Aeroponic, groeimedia en in de bodem. Bij gegevens voor de productie van etherische olie
overgebracht in vers gewicht van bladeren of wortel per plant, was het oliegehalte in het drijvende systeem aanzienlijk verhoogd in valeriaan en citroenverbena, Dit als gevolg van een hoger vers gewicht van de wortels of het blad.

De rest komt nog