Home groenten AARDBEIEN in Hydroponics

AARDBEIEN in Hydroponics

Voor de beginneling kan aardbeien laten groeien op basis van een hydroponics systeem een uitstekende hobby zijn maar niet een bron van inkomsten. Tenzij je het op een groter niveau wilt gaan uitvoeren. Waarom is aardbeien telen leuk? Simpel, het zijn vrij kleine planten en veel planten kunnen in een relatief klein gebied worden gekweekt. Bovendien heb je een ruime keus aan systemen die je hiervoor kunt gebruiken en die in de handel zijn.  Elk systeem heeft wel zo zijn eigen voordelen en nadelen. Maar het belangrijkste voordeel van het hydroponics telen van aardbeien is, afgezien van de smaak, is dat ze in de hoogte kunnen worden gekweekt. Dit heeft bewezen een groot voordeel te zijn voor commerciële telers omdat je ze makkelijker kunt plukken en minder vermoeiend is en het kweken van planten eenvoudiger is. Bovendien kun je thuis in een hydroponics systeem het hele jaar door aardbeien telen, genoeg om een gezin van vier een heel jaar te voeden. De productie hoeft niet per se te stoppen omdat een hydroponics systeem buiten of binnen met kunstlicht kan worden opgesteld.

Bepaal welke methode voor hydrocultuur geschikt is voor je. Dit is natuurlijk ook mede afhankelijk van locatie en het aantal planten. Eb en vloedsystemen werken goed voor een groot aantal planten, kleinere, meerlagige diepwatercultuur, NFT (Nutrient Film Technique) of druppelirrigatiesystemen lijken toch vaak de voorkeur te hebben bij zowel hobby- als commerciële kwekers.

Wanneer je kiest voor aardbeien kies dan niet direct voor het telen vanaf de zaden. Aardbeienplanten telen uit zaden neemt veel tijd in beslag. Om een volwassen te krijgen duurt dit ruim 2-3 jaar! Dus als je dit jaar vers fruit wilt oogsten, is deze optie uitgesloten. Aan de andere kant, de bodem herbergt ook veel gevaarlijke micro-organismen en ongedierte die je aardbeienteelt kunnen doden of storen. Het gebruik van bestrijdingsmiddel is natuurlijk uit den boze.

Luisdichte kassen

Aardbeien geven de voorkeur aan koele tot warme temperaturen. Het ideale bereik ligt ergens tussen 15 – 27 graden Celsius.  De optimale dagtemperatuur is ergens in het midden, op ongeveer 20 graden C.  En volgens onderzoek kunnen lagere nachttemperaturen tussen de 10 en 12 graden resulteren in een hogere vruchtopbrengst.

Qua voedsel hebben aardbeien de belangrijke voedingsstoffen (NPK) nodig en de sporenelementen. De essentiële voedingsstoffen: stikstof, kalium en fosfor (NPK) zijn essentieel voor het overleven van de plant. Stikstof is voor celgroei, fosfor voor de wortels, bloemen en knoppen, en kalium is voor fotosynthese. Spoorelementen: deze omvatten onder meer ijzer, mangaan, zink, koper, molybdeen, kobalt en chloor. Gebrek aan deze elementen zal resulteren in slechte plantengroei. Bij aardbeien is  een goede NPK verhouding 10-8-22 , met toegevoegde calcium- en magnesiumsulfaat. Aardbeien hebben een ideale balans van voedingsstoffen nodig voor gezonde aardbeienplanten.  Aardbeien zijn gevoelig voor teveel stikstof.

In de praktijk

Er is een optimale pH-waarde voor de voedingsoplossing bij het telen van aardbeien. Dit is over het algemeen in het bereik van 5.8 – 6.2.   Voor aardbeien is de ideale EC 1,0 dS / cm, of lager in kassen met grond of grondloze groeimedia. In hydroponics kan dit, afhankelijk van de techniek, variëren van 1,4 – 3,0 dS / cm. Ook binnen Hydroponics verwijder je de hardlopers of nieuwe aardbeiplanten voorzichtig.  Het is belangrijk om de wortels vochtig te houden. Gebruik daarom in het hydroponics systeem met steriel groeimedium. Kleikorrels of geplette schaliegesteente werken heel goed voor aardbeien. Er zijn veel andere media beschikbaar. Zorg ervoor dat alle media minimaal een half uur vóór gebruik in pH-gebalanceerd water worden gelegd. Droge media werken als een spons en zuigen alle vocht uit plantenwortels.

Plaats voorzichtig een aardbeienplant in de pot met de wortels over de media gespreid. Voeg genoeg van het groeimedium toe om de pot te vullen en zorg ervoor dat de kroon van de aardbei goed boven het oppervlak uitsteekt. De kroon vereist lichte en frisse lucht, omdat dit is waar nieuwe bladeren en bloemen groeien. Als de kroon onder water gaat, zal hij rot worden waardoor de hele plant zal sterven.

Zorg ervoor dat planten een goede water-luchtverhouding krijgen en dat wortels nooit in stilstaand water of oplossing blijven staan. De productie van bloemen en fruit wordt getriggerd door de lange uren lente en vroege zomerlicht die de plant ontvangt. Eenmaal geïntroduceerd in een warm klimaat, zullen planten continu een overvloed aan bloemen produceren. Temperatuur heeft ook invloed op de smaak en het suikergehalte van een vrucht.

© Ed van der Post