Er is toenemende wereldwijde belangstelling voor het telen van verse producten in stedelijke gebieden om vervuiling, broeikasgasemissies en energiekosten door transport te minimaliseren. Een nieuwe kijk op deze urban farming gebeurd in Wales. De verlaten kolenmijnen in heel Wales worden gescout als nieuwe locaties voor ondergrondse boerderijen in het Verenigd Koninkrijk. De kolenindustrie verdween langzaam in de jaren tachtig, waardoor mijnschachten en tunnels onbezet bleven. Deze kolenmijnen worden nu nieuw leven ingeblazen via stedelijke ondergrondse landbouw.

UNIVERSITY OF NOTTINGHAM Afbeelding UNIVERSITY OF NOTTINGHAM

Het project wordt gezien als een kosteneffectieve manier om grootschalige gewassen te leveren voor de groeiende wereldbevolking. Voorstanders zeggen dat deze boerderijen tot tien keer meer voedsel kunnen opleveren dan reguliere boerderijen.

De kolenmijnkwekerijen kunnen planten in hydroponics systemen of aeroponics geteeld worden. De Ledverlichting of glasvezeltechnologie kunnen het zonlicht diep in de grond laten schijnen – en het is een goedkope methoden – omdat ze kunnen profiteren van de natuurlijke koolstofdioxide.

In tegenstelling tot de huidige landbouw, wordt de landbouw ondergronds niet beïnvloed door onregelmatige seizoenen, klimaatverandering en het extreme weer dat in 2018 werd waargenomen.

In Nederland hebben we ook kolenmijnen…heel veel. Misschien een leuke economische impuls voor Limburg. Ondergrondse boerderijen…!!! Er zullen wel enkele technische, wettelijke en financiële hindernissen moeten overwonnen alvorens met de bouw te beginnen. Maar het project in Wales kan inkomsten genereren en de saneringskosten minimaliseren. In feite leven veel boeren in Wales van dag tot dag om te zien wat het loon is, dus het inkomen van de ondergrondse landbouw kan hen enorm van dienst zijn.

Het is zeker de moeite waard op dit te onderzoeken. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen